Ingredienser
- 1 kg Fläskfärs
- 40-50 gram Guajillo
- 1/2 tsk Kanel, mald
- 3 Kryddnejlika
- 1/2 tsk Timjan, torkad
- 1 tsk Torkad oregano
- 2 tsk Paprikapulver
- 1 tsk Spiskummin, mald
- 2 tsk Salt
- 15 korn Svartpeppar
- 1 Lagerblad
- 4 klyftor Vitlök
- 1,2 dl Äppelcidervinäger
Anvisning
Chorizo är en kryddad korv som kan göras med många olika metoder och en hel rad olika kryddblandningar. Trots variationerna är den nästan alltid traditionellt gjord på fläsk, men du kan faktiskt använda kryddblandningen till nästan vad du vill för att till och med göra en vegansk version av chorizo.
Skillnaden på spansk och mexikansk chorizo
Rökig spansk chorizo
Spansk chorizo är en kurerad korv gjord på hackat fläsk (inte malt) med en kryddblandning av bland annat salt men framför allt paprikapulver. Paprikapulvret är nästan alltid rökt vilket ger korven sin karaktäristiska smak. Paprikan sträcker sig från milda varianter till de med relativt hög hetta. Utöver detta kryddas en spansk chorizo av örter och vin.
Kurerad chorizo
Eftersom den spanska chorizon är kurerad (dvs hängd under en längre tid) kan du äta den rå. Den spanska chorizon används ofta skivad på charkuteritallrik och inte sällan hackad och tillagad i bland annat Paella.
Färsk mexikansk chorizo
Den mexikanska chorizon skiljer sig stort från den spanska versionen på flera områden. Till att börja med är den mexikanska chorizon en rå färskkorv, det vill säga den är inte rökt eller kurerad. Där spansk chorizo alltid använder hackat fläskkött är det lika vanligt, eller vanligare, att använda malt fläskkött i den mexikanska varianten. I receptet nedan bjuder vi på en chorizo med malet fläskkött, men vi har en annan variant med hackat kött här!
Mexikansk chorizo har inte alltid paprikapulver och även när det har paprikapulver, som här, används det i kombination med andra chilifrukter, milda eller heta. Precis som dess spanska föregångare har mexikansk chorizo salt samt örter men vinet är ofta ersatt med vinäger vilket hjälper till att förlänga hållbarhetstiden för den färska korven.
Äts mer som färs än som korv
Den mexikanska chorizon kommer inte alltid i korvform och även om den gör det är det vanligare att man smular ner den i en stekpanna och steker den mer som en färs.
Stoppad eller inte stoppad mexikansk chorizo
Har du utrustning för att stoppa korv kan du göra det och då kan du faktiskt slänga en mexikansk chorizo på grillen också. För de flesta ändamål fungerar det lika bra att förvara sin chorizo i en tätslutande påse eller rulla in den i plastfilm. Chorizon är färsk och bör förbrukas inom en vecka men kan frysas in i påsar utan problem.
Dagens chorizo
Idag ska vi göra bjuda på en chorizo baserad på fläskfärs och med en mild kryddblaning gjord på örter och guajillo-chili. I receptet använder vi ett milt orökt paprikapulver men du kan använda det paprikapulver du själv föredar.
Chorizon måste marineras i gärna ett dygn
Mild eller kryddstark chorizo?
Det vanligaste är att mexikansk chorizo är mild, hettan i mexikansk mat kommer ofta från salsan som serveras vid sidan. Vill du ändå göra en het chorizo kan du lägga till valfri mängd Chile de Arbol eller annan torkad chili tillsammans med guajillon nedan.
Fet eller mager chorizo?
Precis som med äkta makar, ju fetare desto bättre. Eller det är kanske en smaksak? En chorizo bör ha relativt hög fetthalt så en färs med mycket fett är att föredra. Chorizon steks oftast först i slurecepten så om du använder en fetare chorizo behöver du å andra sidan inte tillsätta någon olja. Fördelen med att göra egen chorizo är att du själv kan välja. Kan du bara hitta fläskfärs med låg fetthalt kan du alltid hacka i lite extra späck eller varför inte fet (gärna orökt) bacon?
Alternativ till fläsk
Själva marinaden eller kryddblandningen kan användas till flera vegetariska eller veganska alternativ. Det är gott att finhacka svamp för att sedan marinera under ca en timme. Finhackad färskost av typen paneer och sojabitar eller quornfärs är andra utmärkta alternativ!
Serveringsförslag
Det finns tusentals sätt att tillaga och äta sin chorizo. Vi har samlat några recept med mexikansk chorizo här, listan kommer bli längre med tiden!
Steg
1 Färdig | Förbered alla ingredienser |
2 Färdig | Förbered GuajillochilinTa bort stamman och riv/klipp upp dina guajillo-chilis. Rensa ut alla kärnor. OBS! Önskar du en hetare chorizo kan du tillsätta het torkad chili (tex Chile de Arbol) tillsammans med guajillochilin i det kokande vattnet. |
3 Färdig | Gör kryddblandningen / marinaden |
4 Färdig | Filtrera kryddblandningen / marinaden |
5 Färdig | Blanda färsen med marinaden |
6 Färdig | Marinera chorizon i 24 timmarLägg över chorizofärsen i en passersil eller ett litet durkslag och ställ över en skål. |
7 Färdig | Rulla dina chorizoDu kan stoppa dina chorizo i skinn om du har tid, maskin och lust. Det är det enda sättet att grilla en mexikansk chorizo. I Mexiko är det vanligare att man smular den färska korven och steker som köttfärs, därför säljs chorizo ofta i plastförpackningar. 1. Lägg ut plastfilm på en köksbänk. |