• Hem
  • Basrecept
  • Chorizo Casero — Hemmagjord mexikansk färsk korv
Chorizo Casero — Hemmagjord mexikansk färsk korv

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
1 kg Fläskfärs
40-50 gram Guajillo
1/2 tsk Kanel, mald
3 Kryddnejlika
1/2 tsk Timjan, torkad
1 tsk Torkad oregano
2 tsk Paprikapulver
1 tsk Spiskummin, mald
2 tsk Salt
15 korn Svartpeppar
1 Lagerblad
4 klyftor Vitlök
1,2 dl Äppelcidervinäger

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Chorizo Casero — Hemmagjord mexikansk färsk korv

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Vegansk
  • Vegetarisk & Lakto-ovo-vegetariskt

Mexikansk Chorizo är en smakrik färskkorv som är ett måste i massor av maträtter i Mexiko.

  • 24 timmar och 30 minuter
  • Serverar 10
  • Medel

Ingredienser

Anvisning

Dela

Chorizo är en kryddad korv som kan göras med många olika metoder och en hel rad olika kryddblandningar. Trots variationerna är den nästan alltid traditionellt gjord på fläsk, men du kan faktiskt använda kryddblandningen till nästan vad du vill för att till och med göra en vegansk version av chorizo. 

Skillnaden på spansk och mexikansk chorizo

Rökig spansk chorizo

Spansk chorizo är en kurerad korv gjord på hackat fläsk (inte malt) med en kryddblandning av bland annat salt men framför allt paprikapulver. Paprikapulvret är nästan alltid rökt vilket ger korven sin karaktäristiska smak. Paprikan sträcker sig från milda varianter till de med relativt hög hetta. Utöver detta kryddas en spansk chorizo av örter och vin.

Kurerad chorizo

Eftersom den spanska chorizon är kurerad (dvs hängd under en längre tid) kan du äta den rå. Den spanska chorizon används ofta skivad på charkuteritallrik och inte sällan hackad och tillagad i bland annat Paella.

Färsk mexikansk chorizo

Den mexikanska chorizon skiljer sig stort från den spanska versionen på flera områden. Till att börja med är den mexikanska chorizon en rå färskkorv, det vill säga den är inte rökt eller kurerad. Där spansk chorizo alltid använder hackat fläskkött är det lika vanligt, eller vanligare, att använda malt fläskkött i den mexikanska varianten. I receptet nedan bjuder vi på en chorizo med malet fläskkött, men vi har en annan variant med hackat kött här!

Mexikansk chorizo har inte alltid paprikapulver och även när det har paprikapulver, som här, används det i kombination med andra chilifrukter, milda eller heta. Precis som dess spanska föregångare har mexikansk chorizo salt samt örter men vinet är ofta ersatt med vinäger vilket hjälper till att förlänga hållbarhetstiden för den färska korven.

Äts mer som färs än som korv

Den mexikanska chorizon kommer inte alltid i korvform och även om den gör det är det vanligare att man smular ner den i en stekpanna och steker den mer som en färs. 

Stoppad eller inte stoppad mexikansk chorizo

Har du utrustning för att stoppa korv kan du göra det och då kan du faktiskt slänga en mexikansk chorizo på grillen också. För de flesta ändamål fungerar det lika bra att förvara sin chorizo i en tätslutande påse eller rulla in den i plastfilm. Chorizon är färsk och bör förbrukas inom en vecka men kan frysas in i påsar utan problem.

Dagens chorizo

Idag ska vi göra bjuda på en chorizo baserad på fläskfärs och med en mild kryddblaning gjord på örter och guajillo-chili. I receptet använder vi ett milt orökt paprikapulver men du kan använda det paprikapulver du själv föredar.

Chorizon måste marineras i gärna ett dygn

Mild eller kryddstark chorizo?

Det vanligaste är att mexikansk chorizo är mild, hettan i mexikansk mat kommer ofta från salsan som serveras vid sidan. Vill du ändå göra en het chorizo kan du lägga till valfri mängd Chile de Arbol eller annan torkad chili tillsammans med guajillon nedan.

Fet eller mager chorizo?

Precis som med äkta makar, ju fetare desto bättre. Eller det är kanske en smaksak? En chorizo bör ha relativt hög fetthalt så en färs med mycket fett är att föredra. Chorizon steks oftast först i slurecepten så om du använder en fetare chorizo behöver du å andra sidan inte tillsätta någon olja. Fördelen med att göra egen chorizo är att du själv kan välja. Kan du bara hitta fläskfärs med låg fetthalt kan du alltid hacka i lite extra späck eller varför inte fet (gärna orökt) bacon?

Alternativ till fläsk

Själva marinaden eller kryddblandningen kan användas till flera vegetariska eller veganska alternativ. Det är gott att finhacka svamp för att sedan marinera under ca en timme. Finhackad färskost av typen paneer och sojabitar eller quornfärs är andra utmärkta alternativ!

Serveringsförslag

Det finns tusentals sätt att tillaga och äta sin chorizo. Vi har samlat några recept med mexikansk chorizo här, listan kommer bli längre med tiden!

(Visited 465 times, 3 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered alla ingredienser

Förbered genom att mäta upp samtliga kryddor samt vinägern.
Väg upp fläskfärsen.

2
Färdig

Förbered Guajillochilin

Ta bort stamman och riv/klipp upp dina guajillo-chilis. Rensa ut alla kärnor.
Koka upp en kastrull med vatten nog att täcka alla chilifrukter.
Lägg i chilin när vattnet kokar.
Låt koka 15-20 minuter.

OBS! Önskar du en hetare chorizo kan du tillsätta het torkad chili (tex Chile de Arbol) tillsammans med guajillochilin i det kokande vattnet.
Häll bort allt vatten.

3
Färdig

Gör kryddblandningen / marinaden

Lägg de kokta chilifrukterna i en blender. Undvik att få med extra vatten.
Lägg i saltet och samtliga örter, kryddor och vitlöken i blendern.
Häll i vinägern och stäng locket.
Kör blendern på hög hastighet tills dess att de flesta ingredienser är ordentligt krossade till en slät puré.

4
Färdig

Filtrera kryddblandningen / marinaden

Ställ en relativt grovmaskig passersil ovanför en bunke och häll i marinaden. Pressa marinaden med en sked eller slickepott genom nätet tills du bara har omalda kryddrester och skal från chilifrukterna kvar.

5
Färdig

Blanda färsen med marinaden

Lägg fläskfärsen i en bunke och häll på marinaden.
Massera in marinaden i färsen under ett par minuter.

6
Färdig

Marinera chorizon i 24 timmar

Lägg över chorizofärsen i en passersil eller ett litet durkslag och ställ över en skål.
Placera skålen med silen i en plastpåse och ställ i kylen.
Låt marinera i minst 24 timmar.
Om marinaden eller färsen innehåller mycket vatten kommer detta rinna ner i skålen. Kasta detta vatten då det ger en våt chorizo med lägre hållbarhetstid.

7
Färdig

Rulla dina chorizo

Du kan stoppa dina chorizo i skinn om du har tid, maskin och lust. Det är det enda sättet att grilla en mexikansk chorizo. I Mexiko är det vanligare att man smular den färska korven och steker som köttfärs, därför säljs chorizo ofta i plastförpackningar.
Vi väljer att rulla chorizon i plastfilm enligt följande:

1. Lägg ut plastfilm på en köksbänk.
2. Lägg en "korv" av chorizo-färs på nederdelen av plastfilmen men lämna en cm marginal nedåt och ett par centimeter åt vardera sida.
3. Lyft upp plastfilmen från nedsidan och börja rulla chorizon uppåt (se bilder).
4. Dra med dina fingrar från mitten till utsidan av korven då och då för att pressa ut eventuella luftbubblor.
5. Rulla korven så tätt du kan och snurra sedan ihop ändarna.
6. Förvara i kyl ca en vecka eller i frys.

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Tacos de Alambre med biff, bacon och paprika
tidigare
Tacos de Alambre — Populär och enkel tacofyllning med bacon, lövbiff och ost
Frijoles Charros med Quesadillas
nästa
Frijoles Charros — Mexikanska Cowboybönor
Tacos de Alambre med biff, bacon och paprika
tidigare
Tacos de Alambre — Populär och enkel tacofyllning med bacon, lövbiff och ost
Frijoles Charros med Quesadillas
nästa
Frijoles Charros — Mexikanska Cowboybönor

Lägg till din kommentar