Bistec a la Mexicana — Strimlad biff och Jalapeño i tomatsås

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
För salsan
2 Tomat
1 Serrano
1/2 tsk Spiskummin, mald
1 Kryddnejlika
1 Lagerblad
Att steka
400 gram Bistec - tunt skivat nötkött
Efter smak Salt
Efter smak Svartpeppar, mald
2 klyftor Vitlök
1 mellanstor Lök
Jalapeño
2 Tomat
Smaka eventuellt av med en nypa socker Socker
För stekning Olja

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Bistec a la Mexicana — Strimlad biff och Jalapeño i tomatsås

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt

En härlig medelhet kötträtt som passar perfekt till såväl bönor och ris som till fyllning i en taco eller två, varför inte en kombination av allt?

  • 50 min
  • Serverar 3
  • Lätt

Ingredienser

  • För salsan

  • Att steka

Anvisning

Dela

I den här versionen av Bistec a la Mexicana låter vi strimlad biff puttra med het strimlad jalapeño, krispig lök, söt tomat och aromatiska kryddor. Grytan passar perfekt att servera med ris, bönor (vi älskar att äta refried beans med lite ost på toppen) och som tacofyllning. Äter du rätten som tacofyllning behöver du inte ens toppa den med salsa, salsan är nämligen redan med i grytan!

Varför kallas rätten Bistec a la Mexicana? Många maträtter i Mexico kallas ”a la Mexicana” när de till stor del består av Tomat (det röda i den mexikanska flaggan), lök (det vita i mexikanska flaggan då den vanligaste löken i Mexiko är vit, inte gul och inte röd) samt grön färsk chili, vilket givetvis representerar det gröna i den mexikanska flaggan. Ersätter du köttet med ägg har vi helt plötsligt en ”Huevos a la Mexicana”.

Två typer av chili: Det här receptet innehåller två typer av chili, den ena chilin, chili Serrano, används i salsan och är lite starkare än Jalapeño. Om du så önskar kan du byta ut chili Serrano mot någon annan grön chili, mildare eller starkare. Receptet föreskriver också strimlad Jalapeño, vilka ibland kan vara starka och ibland mildare. Du kan givetvis byta ut denna chili mot annan valfri men just jalapeñon är en stor del av rättens smakprofil. Önskar du en liten mildare rätt kan du ta några av strimlorna åt sidan efter att rätten är tillagad.

Bistec a la Mexicana är medelhet.

Två gånger tomater: I receptet använder vi färska röda tomater på två olika ställen. Dels krävs tomater för själva salsan och dels används färska hackade tomater för att ge grytan dess konsistens.

(Visited 167 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered ingredienserna

Plocka fram samtliga ingredienser till grytan.

2
Färdig

Koka ingredienserna till salsan

Koka upp en kastrull vatten och tillsätt chili serrano och tomaterna som ska vara till salsan, kom ihåg att hälften av tomaterna ska användas i receptet längre ned.
Koka tills skinne faller av tomaterna.

3
Färdig

Gör salsan

Lägg lite av kokspaden från tomaterna i en blender eller behållare för stavmixer.
Lägg i spiskummin, lagerblad och kryddnejlika och kör blendern på hög hastighet tills kryddorna är väl malda.
Tillsätt de kokta tomaterna (gärna utan skinn) och den kokta chilin och mixa ytterligare en stund tills du fått en jämn puré.

4
Färdig

Förbered grönsakerna

Skär löken i kuber om ca 1,5 till 2 cm.
Rensa jalapeñon från frön och fröväggar och skär i remsor om ca 4 mm bredd.
Hacka vitlöken fint.
Hacka tomarerna.

5
Färdig

Strimla och stek köttet

Hetta upp olja i en stekpanna under tiden som du skär köttet i ca 1 cm breda remsor.
Salta och peppra köttet och lägg det i den väl upphettade stekpannan.
Lägg i lite kött i taget och vänd det inte inna det fått vacker färg.
Stek tills allt kött är vackert brynt.

6
Färdig

Tillsätt den hackade vitlöken

Tillsätt vitlöken till köttet, rör om och låt steka ca 1 minut.

7
Färdig

Tillsätt jalapeñon

Tillsätt den strimlade jalapeñon och låt steka ytterligare en minut under omrörning.

8
Färdig

Tillsätt löken

Tillsätt löken och stek ytterligare en minut under omrörning.

9
Färdig

Tillsätt de hackade tomaterna

Tillsätt de hackade tomaterna och stek allt under omrörning en minut till.

10
Färdig

Tillsätt salsan

Tillsätt slutligen salsan och låt allt koka ihop under ett par minuter och tills dess att tomatsalsan täcker köttet utan att vara för rinnig.
Smaka av om du behöver mer salt. Om tomaterna inte har någon sötma kan du tillsätta en liten nypa socker för att rätten inte ska vara för syrlig.

11
Färdig

Servera!

Servera Bistec a la Mexicana som tacofyllning i mjuka tortillas och eller med bönor (gärna refried beans med lite ost på) samt kokt ris.

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Entomatadas, vegetariska och med kyckling, toppad med grädde, ost och lök
tidigare
Entomatadas med kyckling samt vegetarisk ostfyllning
Pollo en Cacahuate serverad med ris, bönor och tortillas för tacos
nästa
Pollo en Salsa Cacahuate — Kyckling i jordnötssås
Entomatadas, vegetariska och med kyckling, toppad med grädde, ost och lök
tidigare
Entomatadas med kyckling samt vegetarisk ostfyllning
Pollo en Cacahuate serverad med ris, bönor och tortillas för tacos
nästa
Pollo en Salsa Cacahuate — Kyckling i jordnötssås

Lägg till din kommentar