Ingredienser
För salsan
- 2 Tomat
- 1 Serrano
- 1/2 tsk Spiskummin, mald
- 1 Kryddnejlika
- 1 Lagerblad
Att steka
- 400 gram Bistec - tunt skivat nötkött
- Efter smak Salt
- Efter smak Svartpeppar, mald
- 2 klyftor Vitlök
- 1 mellanstor Lök
- Jalapeño
- 2 Tomat
- Smaka eventuellt av med en nypa socker Socker
- För stekning Olja
Anvisning
I den här versionen av Bistec a la Mexicana låter vi strimlad biff puttra med het strimlad jalapeño, krispig lök, söt tomat och aromatiska kryddor. Grytan passar perfekt att servera med ris, bönor (vi älskar att äta refried beans med lite ost på toppen) och som tacofyllning. Äter du rätten som tacofyllning behöver du inte ens toppa den med salsa, salsan är nämligen redan med i grytan!
Varför kallas rätten Bistec a la Mexicana? Många maträtter i Mexico kallas ”a la Mexicana” när de till stor del består av Tomat (det röda i den mexikanska flaggan), lök (det vita i mexikanska flaggan då den vanligaste löken i Mexiko är vit, inte gul och inte röd) samt grön färsk chili, vilket givetvis representerar det gröna i den mexikanska flaggan. Ersätter du köttet med ägg har vi helt plötsligt en ”Huevos a la Mexicana”.
Två typer av chili: Det här receptet innehåller två typer av chili, den ena chilin, chili Serrano, används i salsan och är lite starkare än Jalapeño. Om du så önskar kan du byta ut chili Serrano mot någon annan grön chili, mildare eller starkare. Receptet föreskriver också strimlad Jalapeño, vilka ibland kan vara starka och ibland mildare. Du kan givetvis byta ut denna chili mot annan valfri men just jalapeñon är en stor del av rättens smakprofil. Önskar du en liten mildare rätt kan du ta några av strimlorna åt sidan efter att rätten är tillagad.
Bistec a la Mexicana är medelhet.
Två gånger tomater: I receptet använder vi färska röda tomater på två olika ställen. Dels krävs tomater för själva salsan och dels används färska hackade tomater för att ge grytan dess konsistens.
Steg
1 Färdig | Förbered ingredienserna |
2 Färdig | Koka ingredienserna till salsan |
3 Färdig | Gör salsanLägg lite av kokspaden från tomaterna i en blender eller behållare för stavmixer. |
4 Färdig | Förbered grönsakernaSkär löken i kuber om ca 1,5 till 2 cm. |
5 Färdig | Strimla och stek köttet |
6 Färdig | Tillsätt den hackade vitlöken |
7 Färdig | Tillsätt jalapeñon |
8 Färdig | Tillsätt löken |
9 Färdig | Tillsätt de hackade tomaterna |
10 Färdig | Tillsätt salsan |
11 Färdig | Servera! |