Ingredienser
Frityrsmet
- 250 gram Vetemjöl
- 1/2 tsk Salt
- 1/2 tsk Svartpeppar, mald
- 1 tsk Lökpulver
- 1/2 tsk Vitlökspulver
- 1 tsk Bakpulver
- 33 cl Öl, ljus
Att fritera
- 400 gram Råa räkor
- 400 gram Fiskfilé
Snabbsyrad kål
- 1/4 huvud Rödkålalternativt vitkål, men den röda ger fin färg till din taco
- 5 dl Vatten
- 1 dl Vit vinäger
- 1 tsk Salt
Övriga tillbehör
- Enligt smak Chipotledressing
- Enligt smak Pico de Gallo
- Enligt smak Tortillas
- Skivad enligt smak Avokado
- Enligt smak Lime
Anvisning
Fisk- och räktacos från Baja California är oerhört populära i Mexiko, även utanför delstaten Baja California. Läckert lätta gyllene friterade räkor eller remsor av fisk serverade i tortillas med lätt syrad vit- eller rödkål, chipotledressing och pico de gallo. Förutom att vara fantastiskt gott är det också lätt och snabbt att kirra måltiden!
Räkorna: Använd relativt stora råa räkor så som tigerräkor eller Vannameiräkor. Du kan inte använda kokta räkor eftersom dessa kommer bli överkokta och trista i receptet. Skala räkorna och ta bort eventuell tarmkanal.
Fisken: Vilken fast vit fiskfilé som helst fungerar i receptet. Fiskar så som kolja och torsk och andra havsfiskar med vitt kött fungerar utmärkt, men använd din favorit.
Fritera: Bäst och säkrast friterar du i en fritös, men det går även bra att använda en liten kastrull, djup stekpanna eller som vi, en wok. Se till att hålla en temperatur runt 170 grader. Vi testar att oljan är het nog med en vitlöksklyfta (som också ger smak till oljan) och lägger i det vi vill fritera när vitlöksklyftan bubblar på i bra hastighet. Använd en neutral olja som passar bra till fritering så som rapsolja eller solrosolja, men det går också bra med sojaolja, även om undertecknad inte gillar smaken av denna.
Öl: Frityrsmeten i receptet innehåller öl, du kan givetvis använda alkoholfri öl om så önskas. Använd en ljus, gärna mexikansk, öl till smeten. Öl är givetvis också den bästa drycken till måltiden.
Tillbehören: Det finns några klassiska tillbehör som mer eller mindre är ett måste i en god Baja-fish taco eller räktaco. Strimlad vit- eller rödkål som gärna får syras i lite vinäger under någon timme (se instruktioner i receptet nedan) och chipotledressing (se recept på chipotledressing här!) är kanske viktigast men en snabb pico de gallo (se recept på Pico De Gallo här!) ger en härlig friskhet till din taco och tar bara ett par minuter att göra.
Tortillas: Bäst smakar det med en äkta majstortilla men det går även bra med en vetetortilla om du hellre önskar det, men absolut inte ett friterat tacoskal.
Steg
1 Färdig | Förbered frityrsmeten |
2 Färdig | Fritera fisken och räkornaSkala räkorna och rensa eventuellt bort tarmkanalen. |
3 Färdig | Snabbsyrad kål |
4 Färdig | Servera! |