Molletes – Mexikanska varma mackor

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
2 Bolillo Bröd efter smak, men traditionellt Bolillo, se mer information i beskrivningen.
1 dl Refried Beans
1 dl eller efter smak Riven ost
Pico de Gallo
1 stor Tomat
1/2 Lök
Efter smak Färsk koriander
1/2 lime eller efter smak Limejuice
Efter smak Salt

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Molletes – Mexikanska varma mackor

Molletes är en snabb, god och mättande mexikansk frukosträtt som fungerar lika bra till kvällsfikat.

  • 30 min
  • Serverar 2
  • Lätt

Ingredienser

  • Pico de Gallo

Anvisning

Dela

Molletes (Uttalas ungefär Mojjettes) är en populär frukost- och brunchrätt i Mexiko och även populär dygnet runt hos inte minst fattiga studenter men även hos andra. Molletes görs inte ovanligtvis på gårdagens Bolillos (varför dagsgammalt återkommer vi till snart), vilket är ungefär som en lite avlång frasig fralla. Just en frasig fralla är ett utmärkt val för dig som vill göra en Mollete i Sverige, men vilket ljust bröd som helst fungerar finfint. Ett gott surdegsbröd används inte sällan i lite finare restauranger som serveras Molletes till frukost i Mexiko.

En Mollete kan se ut på lite olika vis beroende var du befinner dig i Mexiko, samt vad du själv tycker om. Men på det stora hela består den av bröd, bönröra, ost, någon form av charkpodukt och en fräsch Pico de Gallo. Så låt oss i vanlig ordning gå igenom de olika delarna.

Brödet

Förväxla inte en mexikansk Mollete med en spansk, för där den spanska motsvarigheten helt enkelt bara är namnet på ett bröd är den mexikanska namnen en maträtt. Vanligtvis används ett bröd som kallas Bolillo, viket uttals ungefär som Bollijo. En Bolillo liknar en vanlig svensk frasig frukostfralla men i formen av en amerikansk fotboll. Bolillos är också ett populärt bröd för att göra mexikanska ”Tortas”, vilket inte ska förväxlas med tårta, även om Google translate gör det bästa den kan för att förvirra oss.

Molletes görs oftast av dagsgamla eller äldre bröd som blivit lite torra och trista, men perfekta för ändamålet. Använder du ett färskt bröd kan det vara lämpligt att rosta eller steka det lite i en stekpanna först (gärna i lite olja om du vill göra en lyxigare variant). Anledningen till att vi inte vill ha en för färsk fralla är att den lätt blir lite för mjuk med alla toppings.

Bönröran / Refried Beans

Brödet på en Mollete toppas med ett litet lager av refried beans. Även om refried beans på pintobönor kanske är vanligast föredrar vi refried beans gjorda på svarta bönor även om smaken nästan är identisk på slutresultatet. Du kan göra refried beans på nästan alla typer av bönor men får du inte tag på svarta- eller pintobönor är kanske kidneybönor att föredra.

Vi har ett separat recept på refried beans här nedan! Gör en större sats och frys in i portionspåsar då de passar till så många olika rätter, från Tacos och Burritos till ägg, korv och kött!

Basrecept: Refried Beans — Frijoles Refritos

Vill du inte göra egna refried beans kan du köpa färdiga på flera svenska onlinebutiker för mexikansk mat. De är både billiga, goda och går snabbt att fixa. Det händer även i det här hushållet att vi använder färdiga refried beans som vi då piffar till med lite extra hackad stekt lök och vitlök. Alla mexikanska livsmedelsbutiker har stora sektioner med färdiga bönor av olika slag, så ni är i gott sällskap!

Osten

Det kan vara svårt att få tag på mexikanska ostar i Sverige, men vilken mild smältbar ost som helst fungerar bra. Använd gärna en mild och inte allt för lagrad ost för att de goda smakerna i rätten inte ska försvinna.

Strössla lite riven ost ovanpå bönorna och gratinera i ugnen tills att osten smält utan att få någon direkt färg.

Charkuteriprodukter

Ovanpå den smälta osten är det sedan dags för lite chark. Absolut vanligast är en färsk mexikansk chorizo som knaperstekts. Förväxla inte mexikansk chorizo med spansk för där den mexikanska chorizon är en färskkorv (mer som en kryddad fläskfärs) är den spanska en kurerad lite hårdare korv.

Vi har givetvis ett par recept på Chorizo här på sajten, det är verkligen värt att göra egen och frysa in. Det går såväl snabbt som är billigt och underbart gott! Det bästa av allt är att du inte behöver stoppa en korv eftersom den ändå ska stekas som en färs.

Chorizo Casero — Hemmagjord mexikansk färsk korv

Hittar du inte en färsk chorizo och varken har tid eller lust att göra en egen kan du hacka upp spansk chorizo i lite mindre bitar och steka på. Mexikanska studenter skivar ibland på lite vanlig varmkorv för att spara pengar, eller utesluter charkuteriprodukten helt.

Ett annat vanligt och gott alternativ är att knapersteka lite bacon och hacka upp och strössla över den smälta osten. Andra smakrika goda korvar kan fungera lika bra det!

Pico De Gallo

Toppa hela den varma mackan med en rejäl sked Pico de Gallo. Pico de Gallo är en färsk salsa som bara består av hackad tomat, hackad lök, hackad koriander, hackad valfri grön chili, salt och limejuice. Salsan kallas ibland Salsa Mexicana eftersom den får samma färger som den mexikanska flaggan. Vi har ett recept på Pico de Gallo separat här!

Pico de Gallo — Salsa Mexicana

(Visited 551 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Gör eller värm upp dina Refried Beans

Tillaga eller värm upp dina refried beans, separat recept ovan!

2
Färdig

Stek chorizo eller valfri charkprodukt

Hetta upp olja i en stekpanna.
Lägg ner chorizon och stek på medeltemperatur tills dess att den är helt genomstekt och fått vacker färg.

3
Färdig

Bred på bönorna på brödet

Skiva upp eller dela på brödet i lagom stora och tjocka delar. Använder du frallor, dela till en ovandel och en underdel.
Bred å bönorna i ett tunt lager (se bild).

4
Färdig

Ostraginera i ugnen

Strö på riven ost efter smak och gratinera under grillen i ugnen.
Vi använder en liten så kallad "Toaster oven" så det är gjort på ett par minuter direkt under grillen.

Obs, vi glömde ta en bild på innan osten åkte in i ugnen.

5
Färdig

Lägg på Chorizo eller annan charkprodukt

Strössla på lite chorizo eller knaperstekt bacon

6
Färdig

Toppa med Pico de Gallo

Se separat recept för Pico de Gallo för mer detaljerade instruktioner.
1. Hacka upp en stor tomat.
2. Finhacka en liten halva lök.
3. Hacka färsk koriander.
4. Hacka lite grön chili efter smak.
4. Blanda allt och smaka av med lite färskpressad lime och salt.

Toppa din Mollete med Pico de Gallo och servera omedelbart!
Överbliven pico de Gallo passar perfekt att servera med majschips!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Huevos Rancheros
tidigare
Huevos Rancheros – Lantliga ägg med mustig tomatsås
Tacos de Campechanos med lövbiff, Chorizo, lök, salsa och lime!
nästa
Tacos de Campechanos med lövbiff och chorizo – Om Karibiens pirater får välja
Huevos Rancheros
tidigare
Huevos Rancheros – Lantliga ägg med mustig tomatsås
Tacos de Campechanos med lövbiff, Chorizo, lök, salsa och lime!
nästa
Tacos de Campechanos med lövbiff och chorizo – Om Karibiens pirater får välja

Lägg till din kommentar