Ingredienser
Kokt kött
- 550 gram Revben av fläskBitar av tjocka revben
- 550 gram Grytbitar av fläsk
- 1/2 Lök
- 2 klyftor Vitlök
- 2 Lagerblad
- 12 hela korn Svartpeppar
- 1 tsk Salt
Rostad Salsa Verde
- 7 mellanstora Tomatillo
- 1 Jalapeño
- 1/2 Lök
- 3 klyftor Vitlök
- 1/2 tsk Torkad oregano
- 150 ml Buljong av fläskbuljongen/kokspaden från det kokta köttet
- 1 kub Kycklingbuljong
- Enligt bild eller smak Färsk koriander
Färdigställande av gryta
- 1/2 tsk Spiskummin, mald
- efter behov Buljong av fläsk
- eventuellt för att smaka av grytan Salt
- eventuellt för att smaka av grytan Socker, Brunt
Anvisning
Revben (Costillas — uttalas kostijjas) är en oerhört populär ingrediens i det mexikanska köket, de små bitarna vid sidan som inte passar in bra i det perfekta revbenssjället säljs ofta billigt och komplementerar man med lite extra fläskkött så har man en billig och fantastiskt god måltid. Såväl det höga fettinnehållet samt smakerna som kommer fram från benen ger den här grytan en fantastisk smak, den rostade gröna salsan tar smakerna till ännu högre dimensioner.
Grytan kan serveras till ris (varför inte mexikanskt ris?), bönor eller som fyllning i tacos eller en kombination av alla.
Tips: Om du inte kan få tag på färska tomatillos utan använder konserver, kan du hoppa över steget där de rostas i en panna, rosta ändå chili, lök och vitlöken. Mängden chili i receptet leder till en relativt mild gryta, om du önskar lite mer bett kan du dubbla mängden chili.
Steg
1 Färdig 1 timme och 30 minuter | Koka köttetSkär köttet i lagom stora bitar och putsa eventuellt bort allt för stora fettbitar (valfritt, vi låter dem vara kvar, fett fer god smak och ett saftigt kött). |
2 Färdig | Tag ur köttet och filtrera kokspaden/buljongen |
3 Färdig | Förbered ingredienserna till salsan |
4 Färdig | Rosta ingredienserna till salsanHetta upp en stekpanna till mycket hög temperatur. |
5 Färdig | Kör salsan i en blender |
6 Färdig | Bryn det kokta köttetHar du hört ordspråket "Nu är det kokta fläsket stelt"? Det brukar inte sällan användas när något gått galet. Det är fel tycker vi. Nu är det dags att steka det kokta fläsket gyllene på alla sidor. Hetta upp olja i en ler- eller gjutjärnsgryta. |
7 Färdig 1-2 timmar | Tillsätt övriga ingredienerTillsätt den malda spiskumminen och salsa verden från stegen ovan och rör om under några minuter. |
8 Färdig | Servera |