Carne Adobada

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
550 gram Grytbitar av fläsk Vi gör egna grytbitar från från till exempel bog eller framlägg, men vilken billig styckesdetalj med fett som helst fungerar, undvik filé.
450 gram Krossade tomater Om du har riktigt mogna tomater, använd färska, annars fungerar krossade, finkrossade eller hela italienska tomater i burk bra.
35 gram Chipotle i adobo Chipotle i Adobosås enligt smak, 35 gram inklusive sås ger en mild men ändå smakrik rätt. Mer för den som önskar spicy!
1 och 1/4 stor Lök
2-3 Vitlök 2-3 vitlöksklyftor beroende på storlek och smak.
1/2 tsk Spiskummin, mald
3/4 tsk Torkad oregano Använd gärna mexikansk oregano om du kan hitta, annars fungerar det med helt vanlig torkad oregano.
1/2 tsk Salt Smaka även av med salt på slutet.
1/2 tsk Svartpeppar, mald
15 cl Kycklingbuljong Använd din hemmagjorda buljong eller färdigköpta favorit. Det går även bra att göra buljong med hett vatten och buljongtärning.
Efter behov Vatten Vatten att späda ut grytan med om den blir torr innan köttet är klart.
För stekning Olja Enligt behov

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Carne Adobada

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt
  • Spicy

Carne Adobada är en mustig härlig kryddstark gryta eller tacofyllning som trots sin enkelhet är fantastiskt god och komplex. Tillagar du grytan på spisen kan den dock ta några timmar att göra, i en tryckkokare så som Instant pot är du klar på en timme!

  • 1-3 timmar
  • Serverar 3
  • Lätt

Ingredienser

Anvisning

Dela

Precis som med nästan all Mexikansk mat finns det många sätt att tillaga rätter med samma namn, Carne Adobada betyder ungefär marinerat kött, men i det här fallet är köttet inte så mycket marinerat som bräserat i en sås med tomater, lök, vitlök och chipotle-chili.

Grytan är lika smakfull som enkel, men den kan ta lite tid att göra. Den här grytan passar perfekt som tacofyllning eller på tostadas, platta krispigt friterade tortillas. Låter du grytan behålla lite mer av sin vätska är den också perfekt att servera till ris och eller bönor. Vi föredrar att låta grytan evaporera ganska långt så vi får en tjock konsistens perfekt för tacos och tostadas.

Det är väldigt enkelt och få steg att göra en Carne Adobada, men för att köttet ska bli riktigt mört och falla i bitar måste du koka den under flera timmar. Har du en Instant Pot eller tryckkokare kan du göra samma rätt på under en timme. Ett annat alternativ är att tillaga Carne Adobada i en Slow-cooker, då kan du starta grytan på morgonen och komma hem till ett väldoftande kök efter arbetsdagen. Följ då instruktioner för din slow cooker!

(Visited 676 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered övriga ingredienser

Skala en stor lök samt skär ut en fjärdedel av ännu en lök. Skala 2-3 vitlöksklyftor.
Mät ut 1/2 tsk salt och 1/2 tsk mald svartpeppar separat.
Mät ut 1/2 tsk mald spiskummin och 3/4 tsk torkad oregano.
Lägg tomater, en fjärdedels lök och en vitlöksklyfta i en speciell behållare för att mixa till en puré.
Öppna en burk Chipotle i adobosås och lägg önskad mänd i tomatröran.

2
Färdig

Gör en tomatpuré

Mixa tomaterna, lökbiten, vitlök och chipotle i adobo till en fin puré. Tillsätt lite chipotle i taget tills du hittar en styrka som passar dig.

3
Färdig

Skiva lök och hacka vitlök

Skiva löken tvärs över fibrerna i relativt tunna halvmånar.
Hacka vitlöken relativt fint.

4
Färdig

Förbered köttet

Välj ett nötkött som har en bra fetthalt, för mager kött ger en tråkig gryta, men för mycket fett är inte heller bra.
Skär upp ditt kött i kuber. Salta och peppra.

5
Färdig

Bryn köttet tills gyllene

Bryn köttet med salt och peppar i lite olja tills det fått en gyllene färg. Stek lite i taget för att undvika att köttsafterna läcker ut och snarare kokar köttet än bryner det. Lägg tillbaka allt kött i grytan när du brynt de sista bitarna.

6
Färdig

Addera den skivade löken

Lägg i den skivade löken i grytan och stek på medelvarm temperatur tills löken är gyllene. Rör om då och då så att inget bränns.

7
Färdig

Addera vitlöken och stek under en minut

När löken är gyllene, addera den hackade vitlöken och stek en minut eller två tills vitlöken förlorat sin råa färg.

8
Färdig

Addera spiskummin

Häll på spiskummin och stek under omrörning ungefär en minut.

9
Färdig

Häll på salsan

Häll på tomatsalsan och rör om och låt puttra några minuter.
Smula ned den torkade oreganon och rör åter om i grytan.
Låt puttra några minuter.

10
Färdig

Tillsätt kycklingbuljong

Tillsätt kycklingbuljongen och rör om. Lägg sedan på locket på grytan och sänk temperaturen till medellåg temperatur. Grytan ska bara sjuda, inte stormkoka.

11
Färdig
1-2 timmar

Tillsätt mer vatten vid behov och rör om då och då.

Låt grytan puttra på låg temperatur tills köttet börjar falla i sär.
Tillsätt mer vatten om grytan börjar bli för torr.
När köttet känns färdigt tar du av locket, höjer temperaturen till medel och låter den reducera om du ska servera grytan som tacofyllning eller på tostadas alternativt burritos.
Ska du servera med ris och bönor bör grytan vara mer såsig.

12
Färdig

Servera

Servera Carne Adobada som fyllning till tacos eller på tostadas, som på bilden. Tostadas är krispigt friterade tortillas som kanske mest kan liknas med platta "tacoskal". Hittar du inte tostadas kan du därför servera i tacoskal eller tubs. Servera med lite Crème fraîche, hackad rå lök och eventuellt lite färsk koriander.

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Bistec Ranchero serverad som tacos i majstortilla och i vetetortilla
tidigare
Bistec Ranchero eller Strimlad biff med poblano
Costilla de Res en Adobo
nästa
Short-ribs i Adobo — Costilla de Res en Adobo
Bistec Ranchero serverad som tacos i majstortilla och i vetetortilla
tidigare
Bistec Ranchero eller Strimlad biff med poblano
Costilla de Res en Adobo
nästa
Short-ribs i Adobo — Costilla de Res en Adobo

Lägg till din kommentar