Ingredienser
- 550 gram Grytbitar av fläskVi gör egna grytbitar från från till exempel bog eller framlägg, men vilken billig styckesdetalj med fett som helst fungerar, undvik filé.
- 450 gram Krossade tomaterOm du har riktigt mogna tomater, använd färska, annars fungerar krossade, finkrossade eller hela italienska tomater i burk bra.
- 35 gram Chipotle i adoboChipotle i Adobosås enligt smak, 35 gram inklusive sås ger en mild men ändå smakrik rätt. Mer för den som önskar spicy!
- 1 och 1/4 stor Lök
- 2-3 Vitlök2-3 vitlöksklyftor beroende på storlek och smak.
- 1/2 tsk Spiskummin, mald
- 3/4 tsk Torkad oreganoAnvänd gärna mexikansk oregano om du kan hitta, annars fungerar det med helt vanlig torkad oregano.
- 1/2 tsk SaltSmaka även av med salt på slutet.
- 1/2 tsk Svartpeppar, mald
- 15 cl KycklingbuljongAnvänd din hemmagjorda buljong eller färdigköpta favorit. Det går även bra att göra buljong med hett vatten och buljongtärning.
- Efter behov VattenVatten att späda ut grytan med om den blir torr innan köttet är klart.
- För stekning OljaEnligt behov
Anvisning
Precis som med nästan all Mexikansk mat finns det många sätt att tillaga rätter med samma namn, Carne Adobada betyder ungefär marinerat kött, men i det här fallet är köttet inte så mycket marinerat som bräserat i en sås med tomater, lök, vitlök och chipotle-chili.
Grytan är lika smakfull som enkel, men den kan ta lite tid att göra. Den här grytan passar perfekt som tacofyllning eller på tostadas, platta krispigt friterade tortillas. Låter du grytan behålla lite mer av sin vätska är den också perfekt att servera till ris och eller bönor. Vi föredrar att låta grytan evaporera ganska långt så vi får en tjock konsistens perfekt för tacos och tostadas.
Det är väldigt enkelt och få steg att göra en Carne Adobada, men för att köttet ska bli riktigt mört och falla i bitar måste du koka den under flera timmar. Har du en Instant Pot eller tryckkokare kan du göra samma rätt på under en timme. Ett annat alternativ är att tillaga Carne Adobada i en Slow-cooker, då kan du starta grytan på morgonen och komma hem till ett väldoftande kök efter arbetsdagen. Följ då instruktioner för din slow cooker!
Steg
1 Färdig | Förbered övriga ingredienserSkala en stor lök samt skär ut en fjärdedel av ännu en lök. Skala 2-3 vitlöksklyftor. |
2 Färdig | Gör en tomatpuré |
3 Färdig | Skiva lök och hacka vitlök |
4 Färdig | Förbered köttet |
5 Färdig | Bryn köttet tills gyllene |
6 Färdig | Addera den skivade löken |
7 Färdig | Addera vitlöken och stek under en minut |
8 Färdig | Addera spiskummin |
9 Färdig | Häll på salsan |
10 Färdig | Tillsätt kycklingbuljong |
11 Färdig 1-2 timmar | Tillsätt mer vatten vid behov och rör om då och då.Låt grytan puttra på låg temperatur tills köttet börjar falla i sär. |
12 Färdig | ServeraServera Carne Adobada som fyllning till tacos eller på tostadas, som på bilden. Tostadas är krispigt friterade tortillas som kanske mest kan liknas med platta "tacoskal". Hittar du inte tostadas kan du därför servera i tacoskal eller tubs. Servera med lite Crème fraîche, hackad rå lök och eventuellt lite färsk koriander. |