• Hem
  • Antojitos
  • Quesadillas Fritas med olika fyllningar — Friterade Quesadillas, vegetariska och med kött
Quesadillas Fritas med olika fyllningar — Friterade Quesadillas, vegetariska och med kött

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
5 dl Masa Harina
3,2 dl Vatten
Ostfyllning
Efter smak Queso Oaxaca
Potatisfyllning (för två portioner)
3 mellanstora Potatis
1/2 stor Lök
Efter smak Salt
Efter smak Svartpeppar, mald
1 Lagerblad
1 klyfta Vitlök

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Quesadillas Fritas med olika fyllningar — Friterade Quesadillas, vegetariska och med kött

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Vegetarisk & Lakto-ovo-vegetariskt

Friterade Quesadillas är läckra små mexikanska pirogliknande fyllda majstortillas som kan fyllas med ost och ett stort urval av läckra fyllningar.

  • 45 min
  • Serverar 4
  • Medel

Ingredienser

  • Ostfyllning

  • Potatisfyllning (för två portioner)

Anvisning

Dela

Quesadillas är en av Mexikos viktiga grupper av små delikata maträtter (kallas Antojitos), ofta serverade på små gatuserveringar. De flesta i Sverige (och kanske runt om i världen) tänker ofta på två vetetortillas med ost och någon form av kött mellan, som sedan skärs i trekanter. Denna typ av quesadilla är mer från Tex-Mex-köket, inspirerad av det vi i Mexiko kallar Sincronizadas. Quesadillas kan delas upp i två olika grupper, vi har skrivit mer om det i vårt recept på traditionella mexikanska quesadillas här, men kortfattat gäller detta:

  • Stekta quesadillas
    Stekta quesadillas, som hittas i receptet ovan, består av majstortillas som fylls med ost och någon fyllning och som sedan viks ihop för att stekas tills osten smält.
  • Friterade quesadillas
    Istället för att använda en majstortilla pressas majsdeg ut, fylls, viks ihop och friteras. En friterad quesadilla liknar empanadas, och kallas även empanadas i vissa områden i Mexiko som gränsar mot syd.

Degen till Quesadillas

Både dessa friterade som stekta quesadillas utgår från en så kallad Masa Harina, deg, gjord på nixtamaliserat majsmjöl. Nixtamaliserat majsmjöl är gjort på majs som genomgått en speciell process som leder till att det dels gör det lättare för oss människor att ta upp näringen, dels förändrar smaken men framför allt ger oss en mjuk (eller krispig) slutprodukt, du kan således inte använda vilket majsmjöl som helst. Använd helst ett vitt majsmjöl i denna rätt, det blå fungerar förvisso men slutresultatet blir inte lika fint. Masan består enbart av majsmjöl och vatten som knådas ihop till en följsam deg som är mjuk men inte klistrig. Här kan du läsa mer om majsmjölet och var du kan köpa det i sverige.

Fyllningar

Precis som med stekta Quesadillas kan man fylla de friterade med ett stort varierat utbud av godsaker eller med bara ost. Önskar du en av fyllningarna nedan lägger du den först i din quesadilla och toppar sedan med ost.

Ett annat vanligt alternativ, som passar perfekt till såväl vegetarianer som veganer eller för dig som har det skralt i plånboken är potatisfyllning. Vi visar hur en traditionell potatisfyllning går till i receptet nedan.

Osten i en quesadilla

I Mexiko används oftast Queso Oaxaca, vilket är en form av strängost som påminner om Mozarella i både smak och funktion. Du kan läsa mer om Queso Oaxaca här! Kan du inte få tag på den osten fungerar det bra med en mozarella gjord på komjölk, antingen i boll eller som block. Används en mozarella i vattelag är det bäst att torka av den och försöka klämma ut så mycket vätska som möjligt ur osten först. Du kan också använda annan valfri ost som smälter bra.

Andra tillbehör till friterade quesadillas

Efter att quesadillan är klar kan var och en fixa till den enligt egna önskemål, precis som en taco. Några vanliga tillbehör till friterade quesadillas är mexikansk syrad grädde, denna grädde påminner väldigt mycket om Crème fraîche, så det går precis lika bra att använda det. I övrigt är det också vanligt att fylla den färdiga quesadillan med strimlad isbergssallad samt lite valfri salsa. Du kan givetvis köpa en färdig salsa, men en hemmagjord smakar så mycket bättre. Vi har flera recept på salsa här!

Instruktionsvideo

Följande video är tänkt som instruktionsvideo för att lättare kunna följa några av stegen nedan. Videon visar inte det kompletta receptet, vilket finns nedan.

(Visited 903 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Gör degen (Masa Harina)

Lägg ditt majsmjöl en en skål eller degbunke.
Tillsätt vattnet och blanda ihop degen.
Knåda degen några minuter och täck sedan med en handduk och låt vila i ca 20-30 minuter.

2
Färdig

Potatisfyllning till friterade Quesadillas

Potatisfyllningen till quesadillas är lätt och snabb att göra och smakar förvånandsvärt bra. Det är en fyllning jag ofta väljer när jag köper friterade quesadillas på gatuserveringar i Mexiko.
Gör så här:
Skala potatisarna och skär dem i mindre bitar så de kokar snabbt.
Lägg i en bit lök, en lätt krossad vitlöksklyfta och ett lagerblad i saltat vatten, tillsätt potatisarna och låt koka tills potatisen är mjuk.
Ta bort vitlöken, lagerbladet och lökbiten och kasta.
Lägg den kokta potatisen i en skål.
Mosa potatisen grtovt med en gaffel.
Hacka en halv lök fint och blanda med potatisen.
Salta och peppra efter smak.

3
Färdig

Förbered dina Quesadillas

I dess enklaste form har en quesadilla embart ost.
Dra din queso Oaxaca i tunna remsor eller skiva/riv din valfria ost.
Rulla bollar om ca 38-40 gram av den färdiga degen, Masa Harina.

4
Färdig

Gör dina quesadillas

Lägg plastfilm (till exempel en uppklippt plastpåse) på botten av din tortillapress. (Har du ingen tortillapress, lägg degen mellan två plastpåsar och kavla eller pressa ut så tunt du kan).
Lägg en rullad degboll nära mitten av presen (se bild), täck ovansidan med plast och pressa ihop.
Lyft på locket och vrid på tortillan och pressa lätt igen tills du fått en rund och jämntjock tortilla.

5
Färdig

Fyll och vik ihop din quesadilla

Med den ogräddade tortillan fortfarande kvar på plasten, lägg ost och eventuell fyllning på ena halvan.
Ta tag i plasten och dra den emot dig så att tortillan viks på mitten, över sin fyllning.
Pressa lätt ihop kanterna innan du drar av plasten försiktigt.
Lägg quesadillan åt sidan tills dess att du fyllt alla.

På bilderna kan du se fyllning av ost samt fyllning med ost och Tinga. I videoklippet kan du se hela processen, med potatisfyllning men oavsett vilken fyllning du använder gör du på samma sätt.

Se även instruktionsvideon i toppen!

6
Färdig

Fritera quesadillas

Hetta upp olja i en fritös eller en djup stekpanna till ca 180 grader.
Använder du som oss en stekpanna räcker det med ca 1 cm olja.
När oljan är varm, lägg försiktigt ner en quesadilla i taget, från dig. Var försiktig så det inte stänker olja.
Se till att hela tiden ösa lite olja över sidan som inte ligger under ytan.
När du fått vacker gyllene färg på undersidan, vänd sida.
Fortsätt fritera och ösa olja tills båda sidor är gyllene.

Plocka upp dina quesadillas och fritera resten tills alla är klara.

Se även instruktionsvideon i toppen!

7
Färdig

Servera dina friterade quesadillas

Servera friterade quesadillas med mexikansk syrad grädde eller Crème fraîche, salsa och isbergssallad.
Varje person kan öppna sin quesadilla med en kniv och droppa i Crème fraîche, salsa och sallad efter smak.

Smaklig måltid!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Rör om och låt puttra några minuter och tills dess att du nått önskad konsistens
tidigare
Kycklingtinga, Tinga Poblana på kycklingfilé — Mexikansk kycklinggryta perfekt som fyllning till tacos, quesadillas och mycket mer!
Tacos de Alambre med biff, bacon och paprika
nästa
Tacos de Alambre — Populär och enkel tacofyllning med bacon, lövbiff och ost
Rör om och låt puttra några minuter och tills dess att du nått önskad konsistens
tidigare
Kycklingtinga, Tinga Poblana på kycklingfilé — Mexikansk kycklinggryta perfekt som fyllning till tacos, quesadillas och mycket mer!
Tacos de Alambre med biff, bacon och paprika
nästa
Tacos de Alambre — Populär och enkel tacofyllning med bacon, lövbiff och ost

Lägg till din kommentar