Ingredienser
- 5 dl Masa Harina
- 3,2 dl Vatten
Ostfyllning
- Efter smak Queso Oaxaca
Potatisfyllning (för två portioner)
- 3 mellanstora Potatis
- 1/2 stor Lök
- Efter smak Salt
- Efter smak Svartpeppar, mald
- 1 Lagerblad
- 1 klyfta Vitlök
Anvisning
Quesadillas är en av Mexikos viktiga grupper av små delikata maträtter (kallas Antojitos), ofta serverade på små gatuserveringar. De flesta i Sverige (och kanske runt om i världen) tänker ofta på två vetetortillas med ost och någon form av kött mellan, som sedan skärs i trekanter. Denna typ av quesadilla är mer från Tex-Mex-köket, inspirerad av det vi i Mexiko kallar Sincronizadas. Quesadillas kan delas upp i två olika grupper, vi har skrivit mer om det i vårt recept på traditionella mexikanska quesadillas här, men kortfattat gäller detta:
- Stekta quesadillas
Stekta quesadillas, som hittas i receptet ovan, består av majstortillas som fylls med ost och någon fyllning och som sedan viks ihop för att stekas tills osten smält. - Friterade quesadillas
Istället för att använda en majstortilla pressas majsdeg ut, fylls, viks ihop och friteras. En friterad quesadilla liknar empanadas, och kallas även empanadas i vissa områden i Mexiko som gränsar mot syd.
Degen till Quesadillas
Både dessa friterade som stekta quesadillas utgår från en så kallad Masa Harina, deg, gjord på nixtamaliserat majsmjöl. Nixtamaliserat majsmjöl är gjort på majs som genomgått en speciell process som leder till att det dels gör det lättare för oss människor att ta upp näringen, dels förändrar smaken men framför allt ger oss en mjuk (eller krispig) slutprodukt, du kan således inte använda vilket majsmjöl som helst. Använd helst ett vitt majsmjöl i denna rätt, det blå fungerar förvisso men slutresultatet blir inte lika fint. Masan består enbart av majsmjöl och vatten som knådas ihop till en följsam deg som är mjuk men inte klistrig. Här kan du läsa mer om majsmjölet och var du kan köpa det i sverige.
Fyllningar
Precis som med stekta Quesadillas kan man fylla de friterade med ett stort varierat utbud av godsaker eller med bara ost. Önskar du en av fyllningarna nedan lägger du den först i din quesadilla och toppar sedan med ost.
- Tinga på biff
- Tinga med kyckling
- Rajas Poblano (vegetarisk gräddig stuvning)
- Carne Adobada (fläsk i mustig chipotlesås)
- Picadillo (köttfärs med potatis och morot)
- Champinjonfyllning (se recept som en del av våra stekta quesadillas)
Ett annat vanligt alternativ, som passar perfekt till såväl vegetarianer som veganer eller för dig som har det skralt i plånboken är potatisfyllning. Vi visar hur en traditionell potatisfyllning går till i receptet nedan.
Osten i en quesadilla
I Mexiko används oftast Queso Oaxaca, vilket är en form av strängost som påminner om Mozarella i både smak och funktion. Du kan läsa mer om Queso Oaxaca här! Kan du inte få tag på den osten fungerar det bra med en mozarella gjord på komjölk, antingen i boll eller som block. Används en mozarella i vattelag är det bäst att torka av den och försöka klämma ut så mycket vätska som möjligt ur osten först. Du kan också använda annan valfri ost som smälter bra.
Andra tillbehör till friterade quesadillas
Efter att quesadillan är klar kan var och en fixa till den enligt egna önskemål, precis som en taco. Några vanliga tillbehör till friterade quesadillas är mexikansk syrad grädde, denna grädde påminner väldigt mycket om Crème fraîche, så det går precis lika bra att använda det. I övrigt är det också vanligt att fylla den färdiga quesadillan med strimlad isbergssallad samt lite valfri salsa. Du kan givetvis köpa en färdig salsa, men en hemmagjord smakar så mycket bättre. Vi har flera recept på salsa här!
Instruktionsvideo
Följande video är tänkt som instruktionsvideo för att lättare kunna följa några av stegen nedan. Videon visar inte det kompletta receptet, vilket finns nedan.
Steg
1 Färdig | Gör degen (Masa Harina) |
2 Färdig | Potatisfyllning till friterade QuesadillasPotatisfyllningen till quesadillas är lätt och snabb att göra och smakar förvånandsvärt bra. Det är en fyllning jag ofta väljer när jag köper friterade quesadillas på gatuserveringar i Mexiko. |
3 Färdig | Förbered dina Quesadillas |
4 Färdig | Gör dina quesadillasLägg plastfilm (till exempel en uppklippt plastpåse) på botten av din tortillapress. (Har du ingen tortillapress, lägg degen mellan två plastpåsar och kavla eller pressa ut så tunt du kan). |
5 Färdig | Fyll och vik ihop din quesadillaMed den ogräddade tortillan fortfarande kvar på plasten, lägg ost och eventuell fyllning på ena halvan. På bilderna kan du se fyllning av ost samt fyllning med ost och Tinga. I videoklippet kan du se hela processen, med potatisfyllning men oavsett vilken fyllning du använder gör du på samma sätt. Se även instruktionsvideon i toppen! |
6 Färdig | Fritera quesadillasHetta upp olja i en fritös eller en djup stekpanna till ca 180 grader. Plocka upp dina quesadillas och fritera resten tills alla är klara. Se även instruktionsvideon i toppen! |
7 Färdig | Servera dina friterade quesadillas |