• Hem
  • Grytor / Guisado
  • Kycklingtinga, Tinga Poblana på kycklingfilé — Mexikansk kycklinggryta perfekt som fyllning till tacos, quesadillas och mycket mer!
Kycklingtinga, Tinga Poblana på kycklingfilé — Mexikansk kycklinggryta perfekt som fyllning till tacos, quesadillas och mycket mer!

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
2 kycklingbröstfiléer Strimlad kyckling
2-4 Lök
5 Tomat
35 gram eller efter smak Chipotle i adobo
1 tsk eller 1 kub Kycklingbuljong
2 dl Kycklingbuljong Kokspaden från kycklingen
Smaka av den färdiga grytan med salt Salt
2 msk Olja

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Kycklingtinga, Tinga Poblana på kycklingfilé — Mexikansk kycklinggryta perfekt som fyllning till tacos, quesadillas och mycket mer!

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt

Snabb, enkel men fantastiskt god gryta som kan serveras till allt från Tacos till Quesadillas!

  • 1 timme
  • Serverar 4
  • Lätt

Ingredienser

Anvisning

Dela

Tinga Poblana är en rätt med ursprung från delstaten Puebla, strax söder om Mexico City. Rätten är en mustig gryta (så kallad Guisado på spanska), baserad på tomat och lök med chipotle-chili med ditt val av protein. De vanligaste versionerna av Tinga är kokt strimlad kyckling (då oftast kycklinfilé) eller med kokt strimlat nötkött. I det här receptet gör vi en snabb men läcker version som är lätt att slänga ihop med få ingredienser och på relativt kort tid. Vi har ett annat recept på Tinga, fast gjord på biff, här!

Serveringsförslag på tinga med kyckling

Tinga tillhör de klassiska mexikanska grytorna, så kallade Guisados, och serveras traditionellt från lergrytor som står och puttrar på restauranger runt om i Mexiko. Många av dessa guisados kan serveras på flera olika sätt, och det gäller inte minst Tinga som fungerar i många olika rätter.

Tostada med Tinga

Tostada med biff-tinga

Det kanske absolut vanligaste sättet att äta en tinga är på så kallade tostadas, läckert krispiga och gyllene friterade tortillas. Tostadan breds med antingen refried beans (se receptet här) eller ett tunt lager mexikansk syrad grädde (eller Crème fraîche) innan man lägger på sin tinga, rå hackad lök och några skivor avokado.

Tinga i Tacos Dorados

Tacos dorados betyder gyllene tacos och består av mjuka majstortillas som fylls för att sedan friteras i lite olja tills de är gyllene och krispiga. En Tacos dorado toppas ofta med lite Crème fraîche, salsa, lök och strimlad sallad. Se recept på Tacos Dorados här! Följ receptet men byt ut fyllningen med kycklingtinga!

Kycklingtinga som tacofyllning

Kycklingtinga är också en vanlig tacofyllning i Mexiko. Men till skillnad mot Mexiko används då mjuka tortillas (om man inte gör Tacos Dorados ovan) av vanligtvis majs, även om vete kan förekomma. Lägg lite tinga på en tortilla och toppa med Crème fraîche, lite rå hackad lök och eventuellt lite het salsa. Salsa kan uteslutas eftersom kycklingen redan är tillagad i salsa.

Tinga som fyllning i Quesadillas

Quesadillas i blå majstortillas

Quesadillas kommer både som stekta och som friterade, i båda versionerna fungerar kycklingtinga mycket bra. Följ vårt recept på Quesadillas här!

Grundreceptet på tinga

En tinga består av dess enklaste form av tomater, mycket lök, vitlök, salt, chipotle i adobosås samt ett kokt strimlat protein. Tomaterna och löken kan antingen rostas eller kokas även om den kokta versionen (som vi visar här) är något vanligare. Vi har också ett recept på Tinga med biff där vi istället rostar ingredienserna till såsen. Du kan lätt följa det receptet och använda kyckling istället för biff om du vill variera dig.

Tomaterna: Använd riktigt solmogna röda tomater om du kan, annars kan du tillsätta lite tomatpuré och smaka av med en gnutta socker.

Löken: Löken ska användas i rikliga mängder och du kan använda såväl gul lök som silverlök. I receptet nedan använder vi 2 stora lökar, se bilderna för referens, men har du mindre lökar kan du behöva fyra eller fler.

Protein: Proteinet i den här versionen är kokt strimlat kycklingbröst. Koka upp saltat vatten med ett par krossade vitlöksklyftor, en bit lök, några lagerblad och lite svartpeppar samt eventuellt en bit selleri om du så önskar. Lägg i kycklingbröstet (gärna på ben för att det inte ska torka ut lika snabbt) och sjud tills klart. När kycklingen är genomkokt, ta upp den ur vätskan och låt svalna något så du kan strimla det utan att bränna dig. Spara kokvätskan (buljongen), vi kommer använda den i receptet. Du kan följa vårt grundrecept på kokt kyckling här för att se detaljerade förklaringar samt bilder! Om du önskar göra receptet på nötkött kan du se hur vi kokar och strimlar det här!

Chipotlechili

Chipotle är en röktorkad jalapeño som ger både hetta och mustig, rökig, smak i den här grytan. Det går inte att byta ut chipotlen mot annan chili eftersom det är en central del i smakprofilen. I det här receptet använder vi chipotle i adobosås, som du lätt kan hitta i välsorterade livsmedelsaffärer i Sverige. Du kan läsa mer om chipotle och var du kan hitta den här!

Obs! Tillsätt lite chipotle i taget när du gör salsan tills du hittar en balans mellan smak och hetta som passar bra för just dig!

Variationer av Tinga med kyckling

Det är gott att steka lite hackad bacon eller chorizo i grytan innan man tillsätter löken och tomatsalsan. Det gör att man lätt kan variera grytan och hitta just sin egen favorit!

(Visited 1 362 times, 4 visits today)

Steg

1
Färdig

Koka och strimla kycklingen

Följ basreceptet för kokt strimlad kyckling som finns i beskrivningen.

2
Färdig

Förbered salsan (tomatsåsen)

Skala löken och vitlöken och tvätta tomaterna.
Öppna en burk med chipotle i Adobo-sås.
Mät upp kycklingbuljongpulvret eller ta fram en kub.
Skär upp ytterligare en halv lök som ska användas till salsan (tomatsåsen).

3
Färdig

Gör tomatsåsen

Koka upp en kastrull med vatten och lägg ner en halv lök, vitlöksklyftorna samt tomaterna.
Låt koka ca 15 minuter tills dess att skalen från tomaterna börjar falla av.

4
Färdig

Gör tomatsåsen (salsan)

Lägg tomaterna, den kokta löken och vitlöken i en blender.
Tillsätt chipotle enligt smak.
Tillsätt kycklingbuljongpulvret och lite av kokspadet från kycklingen.
Kör blendern tills du fått en jämn salsa.

5
Färdig

Skiva löken

Skiva resten av löken i halvmånar.

6
Färdig

Tillaga salsan (tomatsåsen)

Hetta upp olja i en gryta-
Lägg i löken och stek tills löken mjuknat och precis börjat få färg på några ställen.
Tillsätt därefter salsan och kokspaden (buljongen) från den kokta kycklingen.
Låt puttra i ca 20-30 minuter eller tills dess att såsen reducerats något och tjocknat så den ser ut som på bilden.

7
Färdig

Tillsätt kycklingen

När salsan (tomatsåsen) tjocknat något är det dags att tillsätta den strimlade kycklingen.
Låt därefter grytan puttra några minuter och tills såsen är väl integrerad i kycklingen. Grytan ska inte vara för rinnig eftersom man ska kunna äta den som tacofyllning.

Servera enligt ovan förslag!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Quesadillas i blå majstortillas
tidigare
Äkta mexikanska Quesadillas med två snabba fyllningar (Vegetariska eller med Chorizo)
Friterade Quesadillas
nästa
Quesadillas Fritas med olika fyllningar — Friterade Quesadillas, vegetariska och med kött
Quesadillas i blå majstortillas
tidigare
Äkta mexikanska Quesadillas med två snabba fyllningar (Vegetariska eller med Chorizo)
Friterade Quesadillas
nästa
Quesadillas Fritas med olika fyllningar — Friterade Quesadillas, vegetariska och med kött

Lägg till din kommentar