Queso Oaxaca
Queso Oaxaca (uttalas ungefär Keso Wa-hacka) är en ost från delstaten Oaxaca i södra Mexiko. Osten är av typen strängost och liknar Mozzarella. Att osten liknar Mozzarella är inte så konstigt då dominikanska munkar tog den italienska processen, kallad asta filata, för hur Mozzarella tillverkas till Mexiko och delstaten Oaxaca. I Oaxaca fanns inga bufflar så buffelmjölken ersattes av komjölk.
En skillnad mellan italiensk Mozzarella och den mexikanska Oaxaca-osten är att den mexikanska varianten inte är lika blöt som den italienska, och säljs inte heller i vattenlag. Det gör att Queso Oaxaca passar perfekt där man vill ha en ost som smälter bra men som ändå inte blöter ner de tunna tortilla-bröden. Osten kan ha lite mer sälta och smak än Mozzarella och skiljer sig också i utseendet.
Queso Oaxacas utseende
Osten säljs ofta i form av vita bollar, dock oftast större än Mozzarella. Bollarna består oftast av som ihoppressade långa remmar av ost, som sedan rivs av i bitar och sedan rivs upp som i fibrer.
Smak, egenskaper & användningsområde
Osten smakar lite mer och är lite saltare än Mozzarella gjord på komjölk, men den smälter väldigt lätt och ger samma karaktäristiska trådar som en smält Mozzarella, smaken är inte så långt ifrån den heller.
Queso Oaxaca används till flera populära mexikanska maträtter. Ett vanligt exempel är smält ost med chorizo som serveras ur små gjutjärnsstekpannor och Mexikos berömda Quesadillas lika så. Kort sagt, när som helst man vill ha en god smält ost är Queso Oaxaca ett bra val.
Ersätta Queso Oaxaca
En mild okryddad stringost fungerar nästan alltid som ersättare. Mozzarella gjord på komjölk, gärna en med lite lägre fukthalt är en perfekt ersättare när du inte kan få tag på originalet.