Ingredienser
- 3-4 beroende på storlek Poblano
- 1 Lök
- 3 klyftor Vitlök
- ca 100 gram avrunnen Majskorn
- 60 gram Riven ostOm så önskas
- 1 kub eller 1 tsk pulver KycklingbuljongKan ersättas med grönsaksbuljong för vegetarianen!
- Smaka av den färdiga rätten med salt om det behövs Salt
- 2 msk Olja
För version med kyckling
- 350 gram Kycklinglårfilé
Anvisning
Rajas Poblanas (con Crema som läggs till ibland) är en populär rätt på mexikanska fester när man dukar upp till buffé, men är även vanligt förekommen som vanlig lunch och middag. Rätten går snabbt att tillaga, smakar fantastiskt gott och är lätt att laga i större kvantiteter. På fester brukar man erbjuda flera olika tacofyllningar så som Rajas Poblanas, Tinga (se recept på biff-tinga här) och kanske Papas con Chorizo (se recept här). Alla kan lätt göras i förväg och värmas upp när gästerna kommer.
Vad är då Rajas Poblanas? Rajas Poblanas är remsor av poblano-chili (Rajas betyder just remsa) som tillagas med strimlad lök, vitlök, majskorn och mexikansk syrad grädde. Just den mexikanska syrade grädden kan lätt ersättas av Crème fraîche som smakar ungefär det samma, men det går absolut inte att använda gräddfil eller sour cream som inte klarar av värmen under tillagningen. Uteslut grädden helt för att göra rätten anpassad till veganer. Tillägget med kyckling är helt valfritt och brukar sällan användas om det finns andra rätter med kött eller kyckling på bordet eller i buffén.
Variationer: Rajas poblanas kan tillagas på flera olika sätt, i det här receptet visar vi ett av de mest smakrika och godaste varianterna men det finns också varianter som gör att rätten passar väl för såväl veganer som dom med laktosintolerans. Servera på tostadas eller i majstortillas för att göra rätten helt glutenfri.
- Med eller utan grädde (Crème fraîche)
Vissa personer föredrar att äta Rajas Poblanas utan grädde (eller Crème fraîche) i såsen. Uteslut grädden (och den valfria osten) för att göra rätten vegananpassad och fungera för dig med glutenintolerans. - Med eller utan kyckling
Det vanligaste är att servera rätten utan kyckling och eftersom kycklingen tillsätts i slutet av tillagningen kan man lätt göra två olika varianter, en anpassad för vegetarianer och en anpassad för den som önskar kyckling. Vi använder kycklinglårfilé som är saftigare och mer smakrik än kycklingbröstfilé, men använd vilken du önskar. - Med eller utan ost
Lite riven ost i såsen gör den lite lyxigare men är inget som används hos alla mexikanska familjer eller i alla mexikanska restauranger.
Färsk eller konserverad poblano: Givetvis smakar all mat bäst med färska ingredienser, men även här i Mexiko är det vanligt att man köper poblano-chilin förberedd och skuren i remsor för just den här rätten. I alla mexikanska livsmedelsbutiker kan man hitta just ”Rajas” i frysdiskarna vilket gör att amten är färdig på bara några minuter. I sverige kan du lätt hitta konserverada rajas av poblanos på den mexikanska onlineshopparna och de är ett utmärkt alternativ. Läs mer om Poblano-chili, var du kan köpa den som färsk eller konserverad och mycket mer här! Köper du färdiga Rajas kan du hoppa över steg 2 och 3 i instruktionerna nedan.
Het eller mild? Poblano-chilin är nästan alltid mild, vissa frukter kan ha en liten tendens till hetta men rätten fungerar bra även om du inte gillar stark mat! Önskar du mer hetta? Servera med några droppar rostad habanero-salsa eller din favorithot-sauce!
Steg
1 Färdig | Förbered ingredienserna |
2 Färdig 10-15 minuter | Rosta poblano-chilinDet finns flera sätt att rosta din poblano-chili. Snabbast går det att lägga chilin direkt (utan olja) på glöd eller eld, i Mexiko är det vanligt att lägga den direkt på spisens gaslåga. Nedan visar vi hur du enklast och bäst gör det i en vanlig stekpanna. |
3 Färdig | Rensa och skär poblanon till remsorNär temperaturen är hanterbar tar du ut poblano-frukterna ur påsen. |
4 Färdig | Skiva löken och hacka vitlöken |
5 Färdig | Förbered grädden / Crème fraîchenLägg i den reserverade poblanochilin (ca en fjärdedel av EN av de rostade chilifrukterna) i en blender eller behållare för stavmixer. Vi föredrar stavmixer då det är lättare att diska samt att det är lättare för en liten mängd ingredienser. |
6 Färdig | Valfritt: Tillaga kycklingenObs! Påbörja detta steg innan nummer 6 (Tillaga Rajas) så att du kan utnyttja den goda smaken från stekpannan när du steker löken. |
7 Färdig | Tillaga Rajas PoblanaHetta upp ollja i en stekpanna och lägg i den strimlade löken. Om du vill ha kyckling i din rätt, tillaga den först, ta ur kycklingen ur stekpannan och fortsätt sedan med att steka löken. Serveringsförslag längst ned i receptet! |
8 Färdig | Valfritt: Tillsätt osten |
9 Färdig 2 minuter | Valfritt: Tillsätt kycklingen |
10 Färdig | Servera!Det är gott att äta Rajas Poblana som fyllning i tacos gjorda på mjuka majs- eller vetetortillas. Det är även gott att äta fyllningen på tostadas, på bilden har vi en tostada och en taco på mjuk majstortilla! |