Rajas Poblanas — Krämig poblanochili med majs, vegetarisk eller med kyckling

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
3-4 beroende på storlek Poblano
1 Lök
3 klyftor Vitlök
ca 100 gram avrunnen Majskorn
60 gram Riven ost Om så önskas
1 kub eller 1 tsk pulver Kycklingbuljong Kan ersättas med grönsaksbuljong för vegetarianen!
Smaka av den färdiga rätten med salt om det behövs Salt
2 msk Olja
För version med kyckling
350 gram Kycklinglårfilé

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Rajas Poblanas — Krämig poblanochili med majs, vegetarisk eller med kyckling

Egenskaper:
 • Glutenfritt
 • Laktosfritt
 • Vegansk
 • Vegetarisk & Lakto-ovo-vegetariskt

Snabb, smakrik tacofyllning för vegetarianer och kycklingälskare. Använd frysta eller konserverade poblano-remsor så är du klar med middagen på minuter!

 • 40 min
 • Serverar 4
 • Lätt

Ingredienser

 • För version med kyckling

Anvisning

Dela

Rajas Poblanas (con Crema som läggs till ibland) är en populär rätt på mexikanska fester när man dukar upp till buffé, men är även vanligt förekommen som vanlig lunch och middag. Rätten går snabbt att tillaga, smakar fantastiskt gott och är lätt att laga i större kvantiteter. På fester brukar man erbjuda flera olika tacofyllningar så som Rajas Poblanas, Tinga (se recept på biff-tinga här) och kanske Papas con Chorizo (se recept här). Alla kan lätt göras i förväg och värmas upp när gästerna kommer.

Vad är då Rajas Poblanas? Rajas Poblanas är remsor av poblano-chili (Rajas betyder just remsa) som tillagas med strimlad lök, vitlök, majskorn och mexikansk syrad grädde. Just den mexikanska syrade grädden kan lätt ersättas av Crème fraîche som smakar ungefär det samma, men det går absolut inte att använda gräddfil eller sour cream som inte klarar av värmen under tillagningen. Uteslut grädden helt för att göra rätten anpassad till veganer. Tillägget med kyckling är helt valfritt och brukar sällan användas om det finns andra rätter med kött eller kyckling på bordet eller i buffén.

Variationer: Rajas poblanas kan tillagas på flera olika sätt, i det här receptet visar vi ett av de mest smakrika och godaste varianterna men det finns också varianter som gör att rätten passar väl för såväl veganer som dom med laktosintolerans. Servera på tostadas eller i majstortillas för att göra rätten helt glutenfri.

 • Med eller utan grädde (Crème fraîche)
  Vissa personer föredrar att äta Rajas Poblanas utan grädde (eller Crème fraîche) i såsen. Uteslut grädden (och den valfria osten) för att göra rätten vegananpassad och fungera för dig med glutenintolerans.
 • Med eller utan kyckling
  Det vanligaste är att servera rätten utan kyckling och eftersom kycklingen tillsätts i slutet av tillagningen kan man lätt göra två olika varianter, en anpassad för vegetarianer och en anpassad för den som önskar kyckling. Vi använder kycklinglårfilé som är saftigare och mer smakrik än kycklingbröstfilé, men använd vilken du önskar.
 • Med eller utan ost
  Lite riven ost i såsen gör den lite lyxigare men är inget som används hos alla mexikanska familjer eller i alla mexikanska restauranger.

Färsk eller konserverad poblano: Givetvis smakar all mat bäst med färska ingredienser, men även här i Mexiko är det vanligt att man köper poblano-chilin förberedd och skuren i remsor för just den här rätten. I alla mexikanska livsmedelsbutiker kan man hitta just ”Rajas” i frysdiskarna vilket gör att amten är färdig på bara några minuter. I sverige kan du lätt hitta konserverada rajas av poblanos på den mexikanska onlineshopparna och de är ett utmärkt alternativ. Läs mer om Poblano-chili, var du kan köpa den som färsk eller konserverad och mycket mer här! Köper du färdiga Rajas kan du hoppa över steg 2 och 3 i instruktionerna nedan.

Het eller mild? Poblano-chilin är nästan alltid mild, vissa frukter kan ha en liten tendens till hetta men rätten fungerar bra även om du inte gillar stark mat! Önskar du mer hetta? Servera med några droppar rostad habanero-salsa eller din favorithot-sauce!

(Visited 260 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered ingredienserna

Plocka fram samtliga ingredienser för dina Rajas poblanas.
Steg 2 och 3 kan hoppas över om du köper färdiga Rajas.

2
Färdig
10-15 minuter

Rosta poblano-chilin

Det finns flera sätt att rosta din poblano-chili. Snabbast går det att lägga chilin direkt (utan olja) på glöd eller eld, i Mexiko är det vanligt att lägga den direkt på spisens gaslåga. Nedan visar vi hur du enklast och bäst gör det i en vanlig stekpanna.
Smörj in chilifrukterna i lite olja.
Hetta upp din stekpanna (jag använder ett litet stekbord av gjutjärn, men vilken stekpanna som helst där frukterna får plats fungerar bra) så den är riktigt het.
Lägg chilifrukterna på stekpannan och vänd dem ofta.
Frukterna är färdiga när allt skinn svartnat eller blivit skrynkligt.
Lägg de rostade poblanochilifrukterna i en plastpåse medan de fortfarande är varma så att de ångas av sin egen värme. Vi använder värmetåliga ziplock-påsar. Låt ligga kar tills temperaturen är hanterbar för nästa steg.

3
Färdig

Rensa och skär poblanon till remsor

När temperaturen är hanterbar tar du ut poblano-frukterna ur påsen.
Lägg frukterna på en skärbräda och dra av så mycket av skinnet du kan, antingen med fingrarna eller genom att skrapa försiktigt med en kniv. Sitter lite av skinnet fast här och där (speciellt vanligt vid toppen nära stjälken) är det ingen fara.
Öppna de skalade chilifrukterna och ta ur alla kärnor, stjälken och fröpaket.
Skär de rensade poblano-frukterna i remsor, Rajas.
Lägg ungefär en fjärdedel av en poblano åt sidan.

4
Färdig

Skiva löken och hacka vitlöken

Skala och skiva löken i halvmånar.
Skala vitlöken och hacka den fint, använder du vitlökspress måste du vara försiktig så att vitlöken inte bränns då den lätt kan bli bitter.

5
Färdig

Förbered grädden / Crème fraîchen

Lägg i den reserverade poblanochilin (ca en fjärdedel av EN av de rostade chilifrukterna) i en blender eller behållare för stavmixer. Vi föredrar stavmixer då det är lättare att diska samt att det är lättare för en liten mängd ingredienser.
Lägg i kycklingbuljongen.
Lägg din Crème fraîche eller mexikansk syrad grädde.
Kör blendern eller handmixern tills du fått en jämn konsistens utan bitar eller klumpar.

6
Färdig

Valfritt: Tillaga kycklingen

Obs! Påbörja detta steg innan nummer 6 (Tillaga Rajas) så att du kan utnyttja den goda smaken från stekpannan när du steker löken.
Tvätta av kycklingen i lite vatten.
Tillsätt salt och peppar och blanda.
Hetta upp lite olja i en stekpanna.
Lägg i alla kycklingbitar, har du liten stekpanna eller gör många portioner, stek lite i taget så att kycklingbitarna hamnar för nära varandra, då är det lätt att de blir gråa och trista.
När kycklingen fått vacker färg på ena sidan, vänd och stek på den andra.
När kycklingen är färdig (70-72 grader innertemperatur), ta dem ur pannan och låt vila ett par minuter innan du skär dem i strimlor.

7
Färdig

Tillaga Rajas Poblana

Hetta upp ollja i en stekpanna och lägg i den strimlade löken. Om du vill ha kyckling i din rätt, tillaga den först, ta ur kycklingen ur stekpannan och fortsätt sedan med att steka löken.
Låt löken steka tills den mjuknat och precis börjar få en tendens till gyllene färg.
Lägg i vitlöken och stek den tills den precis börjat mjukna, utan att få färg då den lätt kan bli bitter.
Tillsätt den smaksatta grädden och puttra några minuter under omrörning tills såsen tjocknat något.
Tillsätt den strimlade poblanon och låt bli varm.

Serveringsförslag längst ned i receptet!

8
Färdig

Valfritt: Tillsätt osten

Riv ost och tillsätt den rivna osten eller färskosten och låt smälta under omrörning.
Serveringsförslag längst ned i receptet!

9
Färdig
2 minuter

Valfritt: Tillsätt kycklingen

Om du vill använda kyckling i din rätt är det nu tillfälle att tillsätta den. Lägg den bara i såsen och låt bitarna bli varma, det tar max ett par minuter.

10
Färdig

Servera!

Det är gott att äta Rajas Poblana som fyllning i tacos gjorda på mjuka majs- eller vetetortillas. Det är även gott att äta fyllningen på tostadas, på bilden har vi en tostada och en taco på mjuk majstortilla!
Du kan också äta Rajas Poblana med mexikanskt ris.
Önskar du mer hetta kan du alltid lägga på lite habanerosalsa, hemmagjord eller på flaska!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Inlagd (picklad) chile manzano
tidigare
Snabbinlagd (picklad) chile Manzano
Chipotledressing
nästa
Chipotledressing
Inlagd (picklad) chile manzano
tidigare
Snabbinlagd (picklad) chile Manzano
Chipotledressing
nästa
Chipotledressing

Lägg till din kommentar