Nixtamaliserat majsmjöl — Masa Harina.

Få måltider i Mexiko äts utan tortillas eller andra produkter gjorda av majsdeg. I större delen av Mexiko är tacos gjorda med mjuka tunna majstortillas, chipsen som används i Nachos och chilaquiles lika så. De platta tunna krispiga bröden kallade Tostadas är helt vanliga friterade majstortillas. Det finns hundratals andra maträtter gjorda med majsdeg, du kan se vår informationsgrafik över majsens användande här!
Nixtamaliserad majs
Majsen som används för bland annat tortillas, tamales och mycket annat har gått igenom en nixtamaliseringsprocess. Det innebär att majskornen kokats ochs sedan låta dra i vatten med en viss procent Kalciumhydroxid, släckt kalk. Kalciumhydroxiden gör att skalet på de torkade majskornen lossnar vilket leder till en mjuk och flexibel tortilla, men den uråldriga processen gör också att aminosyran Tryptofan och B-vitaminet Nyacin frigörs och kan tas upp av våra kroppar. Utan den här processen skulle det vara omöjligt att göra mjuka flexibla tortillas, de skulle dessutom sakna det viktiga näringsinnehållet för oss. Kalciumhydroxiden är också en del av den karaktäristiska smaken av en majstortilla.
När nixtamaliseringen är klar mals den inte sällan till en deg när den fortfarande är blöt, den här processen används bland annat av tortillabagerier som nixtamaliserar sin egen majs, se en kort film om detta här! De flesta som gör sina tortillas i hemmet köper däremot ett mjöl gjort från nixtamaliserad majs som åter igen fått torka. Genom att tillsätta lite vatten till det nixtamaliserade majsmjölet får man en Masa Harina som fungerar lika bra som den färska.
Olika typer av Masa Harina.
Det nixtamaliserade majsmjölet kommer i flera olika färger. Vanligast är mjölet gjort av vit majs, men mjöl från blå majs är också väldigt populär. Tlacoyos och Quesadillas som säljs av små gatukök i Mexico City är nästan alltid vackert blå. Förutom vit och blå majs kan man också hitta mjöl gjorda av röd och gul majs.
Glutenfritt
Masa harina och äkta majstortillas är naturligt glutenfria. Tyvärr har ICA en produkt kallad ”Majstortillas” en mix av vete och majsmjöl vilket gör produkten omöjlig att använda i många mexikanska maträtter samt olämpliga för dig som inte kan äta gluten. Som tur är kan du lätt göra egna majstortillas från Masa Harina med en tortillapress. Du kan köpa masa Harina via länkarna nedan!
Köp Nixtamaliserat majsmjöl — Masa Harina. Online!
Du kan köpa Nixtamaliserat majsmjöl — Masa Harina. på Andale.seoch på Majstortilla.se (majsmjöl och tortillapressar etc)