Ingredienser
Köttet
- 450 gram Bistec - tunt skivat nötkött
- 1 tsk Salt
- 1 tsk Svartpeppar, mald
Salsan / Såsen
- 2 Tomat
- 1-2 SerranoGrön serrano-chili eller önskad. Jalapeño fungerar bra även här!
- 1 LagerbladLagerbladen i slutet av min påse var väldigt små och trasiga men motsvarar ungefär ett stort lagerblad.
- 2 Kryddnejlika
- 3 klyftor Vitlök
- 1 tsk Spiskummin, Hel
- 1 tsk Torkad oregano
- 1 rågad msk pulver eller en kub Kycklingbuljong
Grönsaker
- 400 gram Potatis
- 3 Tomat
- 1 Lök
- 3 Jalapeño
Övrigt
- Att steka i Olja
- 1-2 tsk eller efter smak Socker
- Efter smak Salt
Anvisning
Potatis kan kännas som en väldigt svensk rotfrukt, men faktum är att potatisen anses komma från den amerikanska kontinenten och att potatisen faktiskt vuxit vilt i Mexiko gör den till en perfekt rotfrukt för din mexikanska fiesta. Potatis används i en stor skara grytor och snacks men äts sällan bara kokt vid sidan av något annat. I det här receptet gör vi kuber av potatisen och steker den gyllene innan den puttrar med i såsen tills den blir små bomber av smakrikt ”potatismos”. Det bästa av allt? Potatisen gör maträtten ekonomisk, fyllande och fantastiskt god! Att det dessutom går snabbt att tillaga är bara en bonus.
Den här snabba grytan passar lika bra som tacofyllning som till mexikanskt ris och med bönor!
Köttet
Här kan du välja det ekonomiska eller det luxuösa alternativet. Skiva tunna strimlor av Entrecote eller oxfilé eller gör som de flesta här i Mexiko, köp det billigaste tunt skurna biffköttet du kan hitta – lövbiff är ekonomiskt, mört och passar perfekt i en rätt som denna.
Vrålhet, mild eller smakexplosion – Din chili, ditt val!
Vi använder två olika typer av chilifrukter, på två olika sätt. Den ena chilifrukten används i salsan (såsen) för att ge rätten smak och så mycket eller lite hetta du önskar. Traditionellt används Serrano-chili till detta i Mexiko men vilken grön chili som helst fungerar bra (du kan till och med använda färsk jalapeño här med). Önskar du en hetare smakupplevelse kan du använda ett par habanero-frukter också. Den här söndagskvällen önskar vi (min fru Laura) en lite mildare upplevelse, om än med lite bett. Tillsätt lite chili i taget tills du nått en nivå du önskar.
Den andra chilifrukten vi använder är jalapeño som kärnas ur och skärs i strimlor. Jalapeño (läs mer om jalapeño här) kan ibland vara het och ibland inte ha mer hetta än en paprika. Klarar du absolut inte hetta kan du givetvis byta ut jalapeño mot paprika!
Tänk på att chilifrukternas hetta överförs till dina fingrar efter att du skurit dem, se därför till att inte peta dig i ögonen eller andra känsliga kroppsdelar, dina eller andras, under några timmar.
Potatisen
Använd en fast sort av potatis så att den behåller formen. Potatisen kommer först skäras i kuber innan den först steks gyllene i olja och sedan puttrar med i såsen. En mjölig sort kan lättare brytas sönder.
Salsan (såsen) och övriga grönsaker
Rätten innehåller tomat på två olika vis, dels i form av en salsa, dels skuren i små kuber. Själva salsan består av tomat, vitlök, chili och kryddor som mals till en slät sås i en blender / mixer. Resten av tomaterna hackas och steks tillsammans med löken och potatisen. Detaljerade steg-för-steg-instruktioner finns givetvis som alltid nedan!
Servera
Förutom att grytan passar perfekt som tacofyllning i mjuka majstortillas (eller vetetortillas) med en klick Crème Fraiche och lite finhackad rå lök kan du också servera den som en gryta, eller varför inte en kombination?
Vi älskar att äta den här rätten med lite mexikanskt ris, refried beans och tortillas. Här kan du hitta vårt recept på mexikanskt ris och här vårt recept på refried beans! Just refried beans fungerar också som bas i din taco för att göra den ännu matigare och billigare. Enligt undertecknad blir den också mycket godare med lite bönor!
Steg
1 Färdig | Förbered köttet |
2 Färdig | Gör salsanPlocka fram och tvätta chilifrukterna och tomaterna. Lägg samtliga ingredienser i en blender/mixer och kör tills du fått en jämn och slät salsa utan stora bitar av kryddor. |
3 Färdig | Förbered grönsakerna |
4 Färdig | Stek potatis och lökHetta upp olja i en stekpanna. |
5 Färdig | Stek köttetHettta upp lite mer olja i en stekpanna och låt den bli riktigt het. |
6 Färdig | Slutför rättenNär köttet fått fin färg är det dags att tillsätta den strimlade jalapeñon. Låt steka ett par minuter. |
7 Färdig | Servera! |