• Hem
  • Antojitos
  • Strimlad biff med potatis och jalapeño – en ekonomisk tacofyllning och gryta till ris och bönor!
Strimlad biff med potatis och jalapeño – en ekonomisk tacofyllning och gryta till ris och bönor!

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
Köttet
450 gram Bistec - tunt skivat nötkött
1 tsk Salt
1 tsk Svartpeppar, mald
Salsan / Såsen
2 Tomat
1-2 Serrano Grön serrano-chili eller önskad. Jalapeño fungerar bra även här!
1 Lagerblad Lagerbladen i slutet av min påse var väldigt små och trasiga men motsvarar ungefär ett stort lagerblad.
2 Kryddnejlika
3 klyftor Vitlök
1 tsk Spiskummin, Hel
1 tsk Torkad oregano
1 rågad msk pulver eller en kub Kycklingbuljong
Grönsaker
400 gram Potatis
3 Tomat
1 Lök
3 Jalapeño
Övrigt
Att steka i Olja
1-2 tsk eller efter smak Socker
Efter smak Salt

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Strimlad biff med potatis och jalapeño – en ekonomisk tacofyllning och gryta till ris och bönor!

Vad gör man när det är i slutet på månaden och aptiten större än innehållet i plånboken? Man bjuder upp på mexikansk fiesta med strimlad biff med jalapeño och potatis så klart!

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt
  • Spicy
  • 50 min
  • Serverar 4
  • Lätt

Ingredienser

  • Köttet

  • Salsan / Såsen

  • Grönsaker

  • Övrigt

Anvisning

Dela

Potatis kan kännas som en väldigt svensk rotfrukt, men faktum är att potatisen anses komma från den amerikanska kontinenten och att potatisen faktiskt vuxit vilt i Mexiko gör den till en perfekt rotfrukt för din mexikanska fiesta. Potatis används i en stor skara grytor och snacks men äts sällan bara kokt vid sidan av något annat. I det här receptet gör vi kuber av potatisen och steker den gyllene innan den puttrar med i såsen tills den blir små bomber av smakrikt ”potatismos”. Det bästa av allt? Potatisen gör maträtten ekonomisk, fyllande och fantastiskt god! Att det dessutom går snabbt att tillaga är bara en bonus.

Den här snabba grytan passar lika bra som tacofyllning som till mexikanskt ris och med bönor!

Köttet

Här kan du välja det ekonomiska eller det luxuösa alternativet. Skiva tunna strimlor av Entrecote eller oxfilé eller gör som de flesta här i Mexiko, köp det billigaste tunt skurna biffköttet du kan hitta – lövbiff är ekonomiskt, mört och passar perfekt i en rätt som denna.

Vrålhet, mild eller smakexplosion – Din chili, ditt val!

Vi använder två olika typer av chilifrukter, på två olika sätt. Den ena chilifrukten används i salsan (såsen) för att ge rätten smak och så mycket eller lite hetta du önskar. Traditionellt används Serrano-chili till detta i Mexiko men vilken grön chili som helst fungerar bra (du kan till och med använda färsk jalapeño här med). Önskar du en hetare smakupplevelse kan du använda ett par habanero-frukter också. Den här söndagskvällen önskar vi (min fru Laura) en lite mildare upplevelse, om än med lite bett. Tillsätt lite chili i taget tills du nått en nivå du önskar.
Den andra chilifrukten vi använder är jalapeño som kärnas ur och skärs i strimlor. Jalapeño (läs mer om jalapeño här) kan ibland vara het och ibland inte ha mer hetta än en paprika. Klarar du absolut inte hetta kan du givetvis byta ut jalapeño mot paprika!
Tänk på att chilifrukternas hetta överförs till dina fingrar efter att du skurit dem, se därför till att inte peta dig i ögonen eller andra känsliga kroppsdelar, dina eller andras, under några timmar.

Potatisen

Använd en fast sort av potatis så att den behåller formen. Potatisen kommer först skäras i kuber innan den först steks gyllene i olja och sedan puttrar med i såsen. En mjölig sort kan lättare brytas sönder.

Salsan (såsen) och övriga grönsaker

Rätten innehåller tomat på två olika vis, dels i form av en salsa, dels skuren i små kuber. Själva salsan består av tomat, vitlök, chili och kryddor som mals till en slät sås i en blender / mixer. Resten av tomaterna hackas och steks tillsammans med löken och potatisen. Detaljerade steg-för-steg-instruktioner finns givetvis som alltid nedan!

Servera

Förutom att grytan passar perfekt som tacofyllning i mjuka majstortillas (eller vetetortillas) med en klick Crème Fraiche och lite finhackad rå lök kan du också servera den som en gryta, eller varför inte en kombination?

Vi älskar att äta den här rätten med lite mexikanskt ris, refried beans och tortillas. Här kan du hitta vårt recept på mexikanskt ris och här vårt recept på refried beans! Just refried beans fungerar också som bas i din taco för att göra den ännu matigare och billigare. Enligt undertecknad blir den också mycket godare med lite bönor!

(Visited 19 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered köttet

Skär köttet i små remsor, ca 1 cm breda

2
Färdig

Gör salsan

Plocka fram och tvätta chilifrukterna och tomaterna.
Mät upp de torra kryddorna, lagerblad, oregano, spiskummin, kryddnejlika och kycklingbuljong.
Skala vitlöksklyftorna.
Koka upp lite vatten i en kastrull och tillsätt de hela chilifrukterna och låt koka i ca fem minuter.
Tillsätt två av tre vitlöksklyftor (den tredje lägger vi rå i blendern) samt tomaterna och låt koka ytterligare fem minuter.
Spara ca 1 dl kokvatten och häll i blendern.

Lägg samtliga ingredienser i en blender/mixer och kör tills du fått en jämn och slät salsa utan stora bitar av kryddor.

3
Färdig

Förbered grönsakerna

Skala potatisarna och skär dem i kuber om ca 1 cm. Lägg potatiskuberna i kallt vatten så de inte blir missfärgade.
Hacka löken relativt fint.
Skär jalapeño-frukterna i tu och gröpa ur kärnor och fröväggar med en sked.
Strimla sedan jalapeñon i remsor.

4
Färdig

Stek potatis och lök

Hetta upp olja i en stekpanna.
Lägg i potatisen och stek tills den börjat få fin färg. Rör inte om för ofta då det är svårare att få fin färg på så vis.
Tillsätt löken och stek tills den precis börjat få färg.
Ta ut blandningen och lägg den i en skål åt sidan.
Rengör INTE pannan utan fortsätt till nästa steg.

5
Färdig

Stek köttet

Hettta upp lite mer olja i en stekpanna och låt den bli riktigt het.
Tillsätt kötett men låt det inte trängas i stekpannan. Om du har för mycket kött, stek det i omgångar.
Rör inte köttet innan det fått fin färg på ena sidan. Vänd och stek runt om utan att röra om allt för mycket.
(Rör du köttet hela tiden kommer det inte få fin färg innan safterna läckt ut och köttet kan bli segt, torrt och tråkigt)

6
Färdig

Slutför rätten

När köttet fått fin färg är det dags att tillsätta den strimlade jalapeñon. Låt steka ett par minuter.
Tillsätt åter igen potatis- och lökblandningen och låt fräsa någon minut.
Tillsätt de hackade tomaterna, rör om och låt fräsa på hög temperatur tills tomaterna mjuknat och börjat brytas ned.
Häll på salsan, sänk temperaturen och låt allt puttra i några minuter tills såsen tjocknat något, ca 10 minuter.
Smaka av med lite salt samt socker för att balansera syran av tomaterna.

7
Färdig

Servera!

Värm upp några tortillas, mexikanskt ris och refried beans och låt var och en göra den perfekta måltiden.
Smaklig måltid!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Enchiladas Suizas
tidigare
Enchiladas Suizas – Ostrgatinerade kycklingfyllda mexikanska tortillarullar
Två Margaritas
nästa
Traditionell Margarita – Tequiladrink med limesmak
Enchiladas Suizas
tidigare
Enchiladas Suizas – Ostrgatinerade kycklingfyllda mexikanska tortillarullar
Två Margaritas
nästa
Traditionell Margarita – Tequiladrink med limesmak

Lägg till din kommentar