Ingredienser
- 500 gram Strimlat kokt köttse separat recept
- 2 dl Buljongfrån det kokta köttet eller buljongkub
- 1 stor eller 2 små Lök
- 500 gram Tomat
- 3 klyftor Vitlök
- 1 Lagerblad
- Enligt smak Salt
- 1/2 tsk Svartpeppar, mald
- 35 gram eller efter smak Chipotle i adobo
Anvisning
Den här rätten med strimlat kokt nötkött i en mustig sås av tomat, lök och rökig chipotle sägs komma från delsten Puebla. Den här populära grytan äts oftast på tostadas (krispiga tunna friterade majstortillas) tillsammns med syrad grädde, lök och avokado.
Det är busenkelt att göra Tinga men det kan ta lite tid — men det är det helt klart värt!
Förbered det strimlade nötköttet
Det första du måste göra är att tillaga ditt nötkött. Basreceptet för den strimlade biffen vi använder nedan finner du här. Du kan förbereda en större sats av köttet och frysa in för andra recept och andra tillfällen!
Du kan göra din Tinga hur mild eller spicy du önskar, tillsätt lite chipotle i såsen i taget tills du nått önskad styrka. Den här rätten är sällan speciellt stark i Mexiko men det går bra att ha på några droppar rostad habanerosalsa eller snabbinlagd chili på toppen för den som vill ha hetta..
Variationer av Tinga
I Mexiko är versionen med strimlad kokt biff den absolut vanligast förekommande versionen, men nästan lika ofta går den att hitta med kycling istället. Använd då vårt basrecept på kokt pulled chicken istället för biff och blanda i den färdiga såsen!
Servera din Tinga med
Servera din Tinga på tostadas (läs mer i ”Det mexikanska skafferiet”) med Mexikansk syrad grädde eller Crème fraîche, hackad rå lök och avokado. Du kan också äta den med krispiga majschips (i stil med Nachos) eller som fyllning i en taco!
Steg
1 Färdig | Förbered köttet |
2 Färdig | Rosta tomaterna |
3 Färdig | Gör tomatsalsa |
4 Färdig | Strimla och stek löken |
5 Färdig 20 minuter | Gör klart såsen |
6 Färdig 10-20 minuter | Tillsätt köttet |
7 Färdig | Servera! |