Ingredienser
För den grillade kycklingen
- 500 gram Kycklinglårfilé
- 100 gram Chipotle i adoboLiten burk = 100 gram chipotle med sås
- 1/4 Lök
- 2-4 klyftor Vitlökberoende på storlek och smak
- 1 Lime
- 1 msk Worcestershiresås
- 1/2 tsk Spiskummin, mald
- 1/2 tsk Torkad oregano
- 1/2 tsk Salt
- 1/2 tsk Svartpeppar, mald
Serveringsförslag för Burritos
- 4 Stora vetetortilla för burrito
- 1 dl Refried Beans
- 1 Tomat
- Enligt smak Lök
- Enligt smak Isbergssalladeller valfria salladsblad
- Enligt smak SalsaHitta våra recept på salsa här!
- Enligt smak Riven ost
Serveringsförslag för Tacos
- 4-6 TortillasValfria tortilals, gärna majs
- Efter smak Lök
- Efter smak SalsaHitta våra recept på salsa här!
- Efter smak Färsk koriander
- Efter smak om så önskas Avokado
Anvisning
Pollo Asado, grillad kyckling, är populärt i Mexiko och i många gatuhörn säljs hela grillade kycklingar eller som här, kycklingbitar. Kycklingen är ofta marinerad i någon form av adobo, dvs en marinad baserad på milda eller heta chili.
Kycklingen: Vi använder gärna benfria kycklinglårfiléer som går snabbt att grilla samt behåller sina safter även om man skulle råka grilla lite för länge. Kycklinglår är också betydligt smakrikare än kycklingbröstfilé och tillagas snabbare. Du använder vilken styckesdetalj du önskar, med eller utan ben. Anpassa då tillagningstiden nedan.
Marinaden: I den här marinaden använder vi Chipotle i adobosås vilket går att finna i många olika livsmedelsaffärer, antingen hela chipotle i sås eller som puré. Marinera kycklingen minst tre timmar och upp till ett dygn.
Servera: Du kan äta den grillade kycklingen i allt från tacos och burritos som i sallader, nachos eller vad du än önskar. Här ger vi serveringsförslag för såväl burritos som tacos.
Tacos: Strimla den färdiggrillade kycklingen och lägg i en mjuk majstortilla (alternativt vetetortilla) och toppa med valfri salsa, lite hackad lök och avokado om så önskas.
Burritos: Butrritos är rullar gjorda av vetetortillas med fyllning, rätten kommer ursprunglingen från delstaten Chihuahua i norra Mexiko och äts främst i norra Mexiko och södra USA. Burritos har med all rätt spridit sin populäritet över storta delar av Mexiko och världen och äts såväl till lunch och middag som till frukost. Vi ger ett förslag på en bra burrito med chipotlemarinerad kyckling nedan!
Steg
1 Färdig | Förbered kycklingen |
2 Färdig | Förbered ingredienserna till marinadenSkala och skär upp löken. Beräkna ungefär en fjärdedels lök per 500-700 gram kyckling. |
3 Färdig | Gör marinaden |
4 Färdig 3-24 timmar | Marinera kycklingenLägg den tvättade kycklingen i en påse eller skål och häll på marinaden. |
5 Färdig 20 minuter | Tänd grillen |
6 Färdig ca 12 minuter | Grilla kycklingenGrilla kycklingen ungefär 5-6 minuter per sida eller tills dess att den är helt genomstekt. Grilla hellre kycklinglårfilé en minut för länge än för kort tid då dess fett smälter bra och håller köttet saftigt. Innertemperaturen ska hålla ca 70 grader när kycklingen är klar. Är du osäker kan du skära upp en bit och se att den är helt vit rakt igenom och helt saknar rosa nyans. |
7 Färdig | Skär upp kycklingen |
8 Färdig | Servera som Tacos!Värm valfria tortillas i en stekpanna. |
9 Färdig | Fyll dina burritos!Värm en stor vetetortilla för burritos i en stekpanna, det gör att den mjuknar och inte spricker lika lätt när du rullar den. |
10 Färdig | Rulla din burrito |
11 Färdig | Stek din burrito |
12 Färdig | Servera! |