Ingredienser
- 500 gram Kycklingbröst, benfritt
- 1/2 Lök1/2 stor lök eller en medium
- 2 klyftor Vitlök
- 1/2 LimeJuicen av
- 1/2 Röd paprika
- 1/2 Grön paprika
- enligt smak Serranokan uteslutas
- 1/2 tsk Socker, Brunt
- 1/2 tsk Spiskummin, mald
- 1/2 tsk Svartpeppar, mald
- 1/2 tsk Torkad oregano
- 1 kub Kycklingbuljongsmulad kub eller 1 tsk buljongpulver
- 15 cl Öl, ljus
- För stekning Olja
Till servering
- Avokado
- att ringla över tacon Salsa
- att ringla över tacon Grädde
- att pressa över tacon Lime
- servera i valfria tortillas Tortillas
Anvisning
Fajita betyder ungefär ”litet bälte” och det är just formen som gett Fajita dess namn, inte någon speciell kryddblandning (eller kryddpåse). Det handlar altså om hur de olika ingrediensera är skurna — som små bälten.
Fajita kan göras hjelt vegetarisk, på biff, fläsk eller som här, på kyckling. Det finns flera olika sätt att smaksätta sina fajitas, när det kommer till kyckling är det här vår favorit. Fajita uttals ungefär ”Fa-hii-ta”.
Kycklingen marineras i bland annat öl men all alkohol kommer att koka bort under tillagningen. Ölen kan även bytas ut mot alkoholfri om så önskas.
Hetta: När det kommer till hetta i rätten kan man helt utesluta chilin om så önskas, eller tillsätta mer om man gillar heta rätter. Om man väljer att göra rätten utan chili kan man alltid tillsätta mer hetta vid sidan av med hjälp av lite salsa eller hot sauce.
Tex-mex eller bara mex? Faktum är att Fajitan (eller i alla fall en version av den) uppfanns av mexikanska rancheros i Texas gör att vi placerar det här receptet i båda kategorierna. Den här versionen är väldigt populär i just Mexiko.
Servera: Du kan servera din Fajita i tortillas, som tacos, välj mjuka vetetortillas eller mjuka majstortillas precis som du vill. Rätten kommer från början från området runt södra USA eller norra Mexiko där vetetortillan är vanlig. Det är även gott att göra en burrito av Fajitan, lägg då önskade tillbehör i en stor vetetortilla tillsammans med salsa och rulla ihop!
Steg
1 Färdig | Strimla kycklingbrösten |
2 Färdig | Ta fram dina ingredienser |
3 Färdig | Marinera kycklingenLägg den strimlade kycklingen i en skål och addera socker, buljong, spiskummin, peppar och oregano. |
4 Färdig | Skär upp dina grönsaker |
5 Färdig | Stek löken hastigt tills den börjar få färg |
6 Färdig | Lägg i kycklingen i stekpannan |
7 Färdig | Addera paprikan |
8 Färdig | Servera |