Pomerans, sur- eller bitterapelsin
Pomeransen, ibland kallad surapelsin eller bitterapelsin och på engelska Seveill Orange är en frukt som inte är okänd för oss nordbor. Skalet används för att krydda såväl brännvin som pepparkakor och glögg. I Mexiko används den kanske framför allt i den sydliga delstaten Yucatan.
Pomeransen i Mexiko är oftast väldigt sur, nästan som en citron, men smakar fortfarande apelsin. Frukten används framför allt i marinader eller för att göra snabba inläggningar av till exempel lök som tillbehör till mat. Den från Yucatanhalvön berömda maträtten Cochinita Pibil får en stor del av sin karaktäristiska smak från denna sura apelsin.
Frukterna kan variera från gult och orange och ofta ha gröna inslag på skalet. Skalet är oftast väldigt ojämnt och skrovligt och köttet ganska fiberrikt och rikt på kärnor.
Ersätta pomerans
Det bästa sättet att ersätta pomerans är att blanda färskpressad apelsinjuice (osötad) med limejuice tills du får en bra balans mellan apelsinsmak och syra.
Recept med pomernas
Vi har samlat alla recept som innehåller pomerans här!