Poblano – mångsidig chili för såser, fyllning och grill

Chile Poblano är en stor mörkgrön chilifrukt med tjockt kött och ett ganska tjockt skinn. Poblanochilin är mild och har flera olika användningsområden, både som smaksättare och grönsak.
Styrkan hos poblanochili
Scovillevärdet (SHU) ligger mellan ungefär 1000-2000.
Poblanochilins användningsområde
Eftersom poblanochilin har ett tjockt vaxliknande skinn är det vanligt att man först bränner skinnet genom att lägga chilin på en öppen gaslåga (gasspisar är fortfarande det vanligaste i Mexiko) eller på glöden på en grill. När hela skinnet har svartnat och fått blåsor kan man lägga frukten åt sidan tills den svalnat någon, gärna i en plastpåse och sedan dra av skinnet innan användning.

Används ofta som smaksättare i såser och är då puread i en blender. Ofta serveras poblano som grönsak, skuren i remsor tillsammans med lök, grädde och majskorn i en maträtt som kallas ”Rajas”. Det kanske vanligaste och populära användingsområdet är dock fyllda poblanos. De kan fyllas med kött eller ost, paneras eller grillas, stekas eller friteras som de är.
Torkad poblano: Den torkade poblanochilin får ett helt annat namn. Efter att ha torkats kallas frukten för Ancho. Chile Ancho är också en mycket popopulär chili i Mexiko med flera användingsområden.