Ingredienser
Marinad
- 4 Guajillo
- 1,5 dl Apelsinjuice
- 0,5 dl Äppelcidervinäger
- 1 tsk Torkad oregano
- 1/2 tsk Spiskummin, mald
- Efter smak Salt
- 15 gr Achiote
- 1/2 tsk Svartpeppar, mald
- 3 st Kryddnejlika
- 4 korn Kryddpeppar, hel
- 1/2 Lök
- 3 klyftor Vitlök
För grillspetten
- 650 gr Skivat fläskkött
- 1/2 Lök
- Bitar, efter smak Ananas
Tillbehör
- 3-4 per portion Tortillas
- Efter smak Salsa
- Hackad rå Lök
- Hackad Färsk koriander
- Små bitar enligt smak Ananas
Anvisning
Att göra äkta Tacos al Pastor kräver en roterande kebabgrill, något de flesta inte har tillgång till. Som tur är går det nästan lika bra att trä köttet på grillspett och slänga dem på grillen. Vissa vill hävda att det nästan blir godare med smaken från kolen, men det låter vi var och en avgöra själv.
Så vad är en Tacos al Pastor då?
Tacos al Pastor uppfanns i Mexico av libanesiska immigranter som anpassade sina gyros av lamkött till den mexikanska marknaden, och inget kan väl fånga en mexikansk publik som chili och fläsk? Valet av chilifrukt föll på den torkade guajillofrukten som nästan är helt utan styrka, men som tillsammans med övriga ingredienser ger såväl en fanastisk smak som en knalligt röd färg. Idag är Tacos al Pastor Mexikos mest populära taco och maträtten har utnämnts till världens bästa maträtt i internationell media. Vi är nästan berädda att hålla med, även om vi har några rätter som hamnar över på våra privata listor.
Grillas traditionellt på en roterande kebab-grill
Tacos al Pastor är tunt skivat fläskkött som marinerats i en marinad av bland anant guajillo, oregano, apelsinjuice och traditionellt sett även Achiote. Receptet har utvecklats i olika inriktingar hos olika restauranger men receptet nedan gör al pastor rätta. Köttet staplas på ett stort spett och grillas på en roterande kebab-grill, precis som din favortikebab i Sverige. När köttet fått en vacker ytan skärs tunna skivor av köttet och läggs (oftast) på en tortilla tillsammans med några olika toppings.

Servera Tacos al Pastor
Tacos al Pastor serveras normalt sett i mjuka majstortillas, men ibland också i frasiga frallor, kallade Tortas. Ett annat sätt att servera det karvade köttet i är vetetortillas med smält ost, då kallas rätten istället Gringas. Stek då försiktigt vetetortillas toppade med riven ost i en torr stekpanna tills osten smält, toppa med kött, tillbehören nedan och salsa!
Tillbehör
När du beställer Tacos al pastor i Mexiko får du oftast frågan, ”Con todo?”, de flesta svarar glatt ”sí, por favor”, vilket ungefär betyder ”Vill du ha allt på?” och svaret ”Tack, ja gärna”. Vad är då allt? När det kommer till Al Pastor betyder ”Con Todo” att tacon kommer med hackad lök, hackad koriander och små bitar av färsk ananas. Utöver detta tillkommer alltid salsa, det vanligaste med Tacos al Pastor är kanske en röd salsa med chipotle, men här finns en större variation och folk kan välja vad de vill utan att någon lyfter på ögonbrynen. Du hittar våra salsor här!
Steg
1 Färdig | Plocka fram och förbered ingredienserna för marinadenEftersom köttet ska marineras i ca en timme börjar vi med att förbereda marinaden. |
2 Färdig | Återfukta guajillo-chilinInnan du kan använda de torkade guajillo måste de återfuktas. |
3 Färdig | Kör ingredienserna till marinaden i en blender |
4 Färdig | Förbered och marinera köttetRedan när guajillofrukterna ligger i det varma vattnet kan du plocka fram köttet och skära det i kvadrater om ca 3x3 cm. Det är inte jätteviktigt hur dessa blir eftersom man kan vrida och vända samt vika bitar när det är dags att sätta dem på grillspetten. |
5 Färdig | Förbered grillspettenSkär en bit lök till stora kuber och dela på bitarna för att varva mellan köttet på grillspetten. |
6 Färdig | Grilla dina spettTänd kolen i din grill och se till att den är riktigt het. Du vill tillaga dina spett snabbt så de får en lite krispig utsida innan de blir för överkokta på insidan. |
7 Färdig | Servera |