Tacos al Pastor på grillen

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
Marinad
4 Guajillo
1,5 dl Apelsinjuice
0,5 dl Äppelcidervinäger
1 tsk Torkad oregano
1/2 tsk Spiskummin, mald
Efter smak Salt
15 gr Achiote
1/2 tsk Svartpeppar, mald
3 st Kryddnejlika
4 korn Kryddpeppar, hel
1/2 Lök
3 klyftor Vitlök
För grillspetten
650 gr Skivat fläskkött
1/2 Lök
Bitar, efter smak Ananas
Tillbehör
3-4 per portion Tortillas
Efter smak Salsa
Hackad rå Lök
Hackad Färsk koriander
Små bitar enligt smak Ananas

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Tacos al Pastor på grillen

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt

Tacos al Pastor är kanske Mexikos mest populära gatumatsrätt, nu kan du göra dina egna från hemmets lugna vrå!

  • 2 timmar
  • Serverar 3
  • Medel

Ingredienser

  • Marinad

  • För grillspetten

  • Tillbehör

Anvisning

Dela

Att göra äkta Tacos al Pastor kräver en roterande kebabgrill, något de flesta inte har tillgång till. Som tur är går det nästan lika bra att trä köttet på grillspett och slänga dem på grillen. Vissa vill hävda att det nästan blir godare med smaken från kolen, men det låter vi var och en avgöra själv.

Så vad är en Tacos al Pastor då?

Tacos al Pastor uppfanns i Mexico av libanesiska immigranter som anpassade sina gyros av lamkött till den mexikanska marknaden, och inget kan väl fånga en mexikansk publik som chili och fläsk? Valet av chilifrukt föll på den torkade guajillofrukten som nästan är helt utan styrka, men som tillsammans med övriga ingredienser ger såväl en fanastisk smak som en knalligt röd färg. Idag är Tacos al Pastor Mexikos mest populära taco och maträtten har utnämnts till världens bästa maträtt i internationell media. Vi är nästan berädda att hålla med, även om vi har några rätter som hamnar över på våra privata listor.

Grillas traditionellt på en roterande kebab-grill

Tacos al Pastor är tunt skivat fläskkött som marinerats i en marinad av bland anant guajillo, oregano, apelsinjuice och traditionellt sett även Achiote. Receptet har utvecklats i olika inriktingar hos olika restauranger men receptet nedan gör al pastor rätta. Köttet staplas på ett stort spett och grillas på en roterande kebab-grill, precis som din favortikebab i Sverige. När köttet fått en vacker ytan skärs tunna skivor av köttet och läggs (oftast) på en tortilla tillsammans med några olika toppings.

Tacos al pastor på gatuservering i Mexico City
Tacos al pastor på gatuservering i Mexico City

Servera Tacos al Pastor

Tacos al Pastor serveras normalt sett i mjuka majstortillas, men ibland också i frasiga frallor, kallade Tortas. Ett annat sätt att servera det karvade köttet i är vetetortillas med smält ost, då kallas rätten istället Gringas. Stek då försiktigt vetetortillas toppade med riven ost i en torr stekpanna tills osten smält, toppa med kött, tillbehören nedan och salsa!

Tillbehör

När du beställer Tacos al pastor i Mexiko får du oftast frågan, ”Con todo?”, de flesta svarar glatt ”sí, por favor”, vilket ungefär betyder ”Vill du ha allt på?” och svaret ”Tack, ja gärna”. Vad är då allt? När det kommer till Al Pastor betyder ”Con Todo” att tacon kommer med hackad lök, hackad koriander och små bitar av färsk ananas. Utöver detta tillkommer alltid salsa, det vanligaste med Tacos al Pastor är kanske en röd salsa med chipotle, men här finns en större variation och folk kan välja vad de vill utan att någon lyfter på ögonbrynen. Du hittar våra salsor här!

(Visited 7 190 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Plocka fram och förbered ingredienserna för marinaden

Eftersom köttet ska marineras i ca en timme börjar vi med att förbereda marinaden.
Plocka fram och mät upp apelsinjuice och äppelcidevinägern.
Mät upp peppar och salt (börja med lite salt och tillsätt mer när marinaden är klar efter smak).
Plocka fram de och mät upp kryddorna och örterna.
Bryt av en bit av achioten.
Plocka fram chilifrukterna.
Skala vitlöksklyftorna och löken.
Skär löken i bitar som lätt kan köras i en blender.

2
Färdig

Återfukta guajillo-chilin

Innan du kan använda de torkade guajillo måste de återfuktas.
Börja med att koka upp lite vatten i en kastrull.
Medan vattnet blir varmt, riv upp chilifrukterna och rensa från frön och skaftet. Ta även bort eventuellt lösa fröväggar.
Lägg de rensade chilifrukterna i det heta vattnet och tryck ned dem under ytan. Lägg gärna ett fat eller något som väger ner chilin under vattenytan.
Låt dra i ca 20 minuter. Under tiden kan du börja förbereda köttet enligt steg 4 nedan.

3
Färdig

Kör ingredienserna till marinaden i en blender

När guajillo-frukterna är mjuka och följsamma är det dags att lägga alla ingredienser i en blender eller behållar för handmixer.
Kör på hög hastighet tills du fått en väldigt slät och len marinad.

4
Färdig

Förbered och marinera köttet

Redan när guajillofrukterna ligger i det varma vattnet kan du plocka fram köttet och skära det i kvadrater om ca 3x3 cm. Det är inte jätteviktigt hur dessa blir eftersom man kan vrida och vända samt vika bitar när det är dags att sätta dem på grillspetten.
Häll på den färdiga marinaden, blanda väl och låt marinera i kylskåpet under ca en timme.

5
Färdig

Förbered grillspetten

Skär en bit lök till stora kuber och dela på bitarna för att varva mellan köttet på grillspetten.
Skär ananas i platta bitar för att varva mellan köttet på grillspetten.
Varva kött, lök och ananas på grillspett. Använder du grillspett av trä kan du blötlägga dem en stund så att de inte fattar eld på den heta grillen.

6
Färdig

Grilla dina spett

Tänd kolen i din grill och se till att den är riktigt het. Du vill tillaga dina spett snabbt så de får en lite krispig utsida innan de blir för överkokta på insidan.
Grilla tills det att köttet käns klart och ta sedan spetten från grillen.
Skär av köttet från spetten så att alla bitar blir skurna i mindre bitar.

7
Färdig

Servera

Värm majstortillas (eller valfria tortillas) och hacka lite lök, koriander och blanda med hackad ananas.
Servera köttet på tortillas och toppa med lökblandningen samt lite salsa!
Ät och njut!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Tacos med carnitas av fläskkött
tidigare
Carnitas — Mexikanskt confiterat fläskkött perfekt till tacos eller mackor
Salsa Borracha på färska röda grillade tomater
nästa
Salsa Borracha på grillade röda tomater
Tacos med carnitas av fläskkött
tidigare
Carnitas — Mexikanskt confiterat fläskkött perfekt till tacos eller mackor
Salsa Borracha på färska röda grillade tomater
nästa
Salsa Borracha på grillade röda tomater

Lägg till din kommentar