Achiote & Annatto

Annatto eller Achiote, som det kallas inom mexikansk matlagning, är de röda fröna från en planta som växer vilt i hela centralamerika och Mexiko. Namnet Achiote kommer från Aztekernas språk, Nahuatl, ord för busken āchiotl. Det latinska namnet, Bixa orellana, kommer från Carl von Linné som döpte busken efter den spanska utforskaren Francisco de Orellana, som gjorde sitt namn efter att ha utforskat Amazon-floden.
Plantans ursprung ansågs därför först vara Brasilien, men idag är man inte säker då dess naturliga växtområde sträcker sig från norra sydamerika till södra nordamerika.
Achioteplantan
Achioteplantan växer till en höjd mellan 6-10 meter och får vackra blommor som övergår till vad som närmast kan beskrivas som håriga frökapslar. I dessa kapslar återfinns 30-45 nästan blodröda frön på runt 4-5 millimeters storlek. Det är dessa frön som torkas och sedan används i ett flertal olika applikationer.

Användningsområde
Även om vi här på Mexicankitchen.se kanske framför allt är ute efter frönas egenskaper i matlagningen har det kanske inte alltid varit dess primära syfte — och än idag har de mer ofta ett annat syfte. Ett annat namn på achiote-busken, läppstifts, kanske kan ge en uppenbar ledtråd till ett annat användningsområde — kosmetika. Redan för tusentals år sedan användes fröna som kosmetika och som kroppsmålning i amerika. Används fröna på rätt sätt ger de ingen smak varpå de är populära som giftfritt färgämne i matproduktion. Flera populära ostar, smör, margarin och mycket annat färgsätts med fröna. Används en större mängd achiote kan smaken istället beskrivas som något pepprig med en lätt sötma.
Runt om i de tropiska delarna av amerika har achioten länge haft en stor betydelse, och så även idag. Achiote, eller Annatto, används som medicin, solskydd och för att stöta bort insekter. Achioten har också en given och självklar plats i de flesta latinamerikanska kök, vilket tar oss till…
Achiote eller Annatto i det mexikanska köket
Det finns ett par olika sätt att köpa och använda achiote i Mexiko. Traditionellt köpte man alltid de torkade fröna som maldes och blandades med andra kryddor och ingredienser. Idag är det vanligare att köpa en färdig pasta av achiote som lätt kan användas i olika recept. Det finns flera olika välkända märken i Mexiko, vissa av dessa har även letat sig till hyllor i svenska krydd- och livsmedelsaffärer.
När vi använder Achiote eller annatto använder vi nästan alltid en färdig pasta. Eftersom achiotepatan innehåller lite vinäger har den en nästan oändlig hållbarhetstid, se därför till att alltid ha ett litet paket hemma i skafferiet eller kylen. Achioten är ett lätt sätt att ge en såväl läcker smak som aptitligt utseende.

Några av de mest kända maträtterna med Achiote är Tacos al Pastor, som blev utnämnd till världens bästa maträtt, samt Cochinita Pibil från Yucatanhalvön.
Recept som innehåller Aciote
- A
- B
- C
- D
- E
- F
- G
- H
- I
- J
- K
- L
- M
- N
- O
- P
- Q
- R
- S
- T
- U
- V
- W
- X
- Y
- Z
- Å
- Ä
- Ö
Köp Achiote & Annatto Online!
Du kan köpa Achiote & Annatto på Kryddlandetoch på Andale.se