Enkel Picadillo

Enkel mustig köttfärsgryta

0 0
Enkel Picadillo

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
500 gram Nötfärs Vi använder nötfärs med 20% fetthalt eftersom grytan i övrigt är väldigt fettsnål
4 mellanstora tomater Tomat Använd röda solmogna tomater eller byt ut mot tomater på burk om det inte är säsong
1 liten eller en halv stor Lök
2 stora skalade vitlöksklyftor Vitlök
2-3 skalade morötter Morot Tärna moroten
2 normalstora potatisar Potatis Tärna potatisen
ca 50 gram eller efter smak Chipotle i adobo Chipotle är en relativt mild chili men anpassa mängden chili efter din smak. Receptet ger en gryta med lite sting utan att bli för stark. Läs om chipotle i adobo under det mexikanska skafferiet
1 msk olja Olja Olja för stekning. Använd en neutral olja.
1 kub Kycklingbuljong I mexiko används ofta kycklingbuljongpulver som är lätt att dosera. Kan du inte hitta pulver kan du lika gärna använda en kub.
Salt efter smak Salt
Till servering
Till servering efter smak Crème fraîche I mexico används en tjock lätt syrad grädde som enklast kan bytas ut mot Crème fraîche
Till garnering efter smak Färsk koriander Färsk koriander används enbart för garnering i detta recept
Till garnering efter smak Lök Hackad lök är en god garnering som ger lite fräsh och skarp smak. Är löken stark kan du skölja den hackade löken i lite vatten

Näringsdeklaration

Ändra antalet portioner ovan för att se näringsvärden per servering.

4
Serverar
1200 kcal
Energi
86 g
Protein
62 g
Fett
21 g
- varav mättat fett
50 g
Kolhydrater
10 g
- varav sockerarter
8 g
Fibrer
3.2 g
Salt

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt

Picadillo är en enkel men god mexikansk gryta med köttfärs och grönsaker.

  • 1 timme
  • Serverar 4
  • Lätt

Ingredienser

  • Till servering

Anvisning

Dela

Picadillo (uttalas ungefär pickadijjo) är ett recept som kan varieras i oändlighet. Här bjuder vi på grundreceptet samt ger några tips på hur du tar det vidare till nya höjder.

Picadillo betyder ungefär hackad eller mald och är ett av de få mexikanska recept som använder köttfärs, tvärt emot vad man kan tro efter att ha växt upp på svenska tacos. Picadillo är en gryta som kan ätas som tacos, i baguett, med ris eller som här – på tostada.

Variationer

Vill du variera receptet kan du gärna fräsa med lite bacon med köttfärsen eller tillföra russin (vanligt i vissa regioner) i grytan.

Serveringsförslag

Picadillo serveras ofta som en så kallad guisado (gryta) på olika fester och restauranger där du har möjlighet att välja om du vill äta den på tostadas (som vi gillar) eller i mjuka tortillas och till och med som fyllning i frallor. En tostada är i princip ett platt ”tacoskal”, tacoskal existerar i princip inte i Mexiko men om man i Sverige har svårt att få tag på Tostadas, använd ett skal!

(Visited 2 083 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered grönsakerna

Skala och gör små kuber av potatisen och moroten

2
Färdig

Gör tomatsås

Skär löken och tomaten i mindre bitar och lägg i en mixer med ett par matskedar vatten. Lägg i vitläksklyftorna och chipotle i adobo (med såsen) och mixa till en fin puré.

3
Färdig
ca 10 minuter

Fräs köttfärsen i en gryta

Fräs köttfärsen i lite olja i en gryta. Vänta tills allt vatten avdunstat och färsen fått lite lite färg.

4
Färdig
2-3 minuter

Tillsätt potatis, morötter och buljong

Tillsätt potatisen och morötterna i kuber samt smula ner buljongtärningen och låt fräsa några minuter

5
Färdig
ca 40 minuter

Tillsätt tomatmixen

Tillsätt mixen av tomat, lök, vitlök och chipotle. Rör om i grytan och låt puttra tills dess att rotfrukterna är mjuka och det mesta av vätskan har evaporerat.

6
Färdig

Servera

Serveringsförslag:
1. Bred ett lager av Crème fraîche på en tostada (krispigt friterad majstortilla) och sedan ett lager av picadillo. Toppa med hackad lök och lite färsk koriander.
2. Servera med kokt eller mexikanskt ris med en klick Crème fraîche och hackad lök vid sidan av.
3. Servera i tacoskal (ungefär samma smak som tostada) med Crème fraîche, rå lök och koriander som topping.
4. Servera som ovan fast i mjuka tortillas, vete eller majs.

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Rostad salsa på tomatillo och fem olika chili
nästa
Rostad tomatillosalsa med fem olika chili
Rostad salsa på tomatillo och fem olika chili
nästa
Rostad tomatillosalsa med fem olika chili

Lämna ett svar