Ingredienser
- 500 gram NötfärsVi använder nötfärs med 20% fetthalt eftersom grytan i övrigt är väldigt fettsnål
- 4 mellanstora tomater TomatAnvänd röda solmogna tomater eller byt ut mot tomater på burk om det inte är säsong
- 1 liten eller en halv stor Lök
- 2 stora skalade vitlöksklyftor Vitlök
- 2-3 skalade morötter MorotTärna moroten
- 2 normalstora potatisar PotatisTärna potatisen
- ca 50 gram eller efter smak Chipotle i adoboChipotle är en relativt mild chili men anpassa mängden chili efter din smak. Receptet ger en gryta med lite sting utan att bli för stark. Läs om chipotle i adobo under det mexikanska skafferiet
- 1 msk olja OljaOlja för stekning. Använd en neutral olja.
- 1 kub KycklingbuljongI mexiko används ofta kycklingbuljongpulver som är lätt att dosera. Kan du inte hitta pulver kan du lika gärna använda en kub.
- Salt efter smak Salt
Till servering
- Till servering efter smak Crème fraîcheI mexico används en tjock lätt syrad grädde som enklast kan bytas ut mot Crème fraîche
- Till garnering efter smak Färsk korianderFärsk koriander används enbart för garnering i detta recept
- Till garnering efter smak LökHackad lök är en god garnering som ger lite fräsh och skarp smak. Är löken stark kan du skölja den hackade löken i lite vatten
Anvisning
Picadillo (uttalas ungefär pickadijjo) är ett recept som kan varieras i oändlighet. Här bjuder vi på grundreceptet samt ger några tips på hur du tar det vidare till nya höjder.
Picadillo betyder ungefär hackad eller mald och är ett av de få mexikanska recept som använder köttfärs, tvärt emot vad man kan tro efter att ha växt upp på svenska tacos. Picadillo är en gryta som kan ätas som tacos, i baguett, med ris eller som här – på tostada.
Variationer
Vill du variera receptet kan du gärna fräsa med lite bacon med köttfärsen eller tillföra russin (vanligt i vissa regioner) i grytan.
Serveringsförslag
Picadillo serveras ofta som en så kallad guisado (gryta) på olika fester och restauranger där du har möjlighet att välja om du vill äta den på tostadas (som vi gillar) eller i mjuka tortillas och till och med som fyllning i frallor. En tostada är i princip ett platt ”tacoskal”, tacoskal existerar i princip inte i Mexiko men om man i Sverige har svårt att få tag på Tostadas, använd ett skal!
Steg
1 Färdig | Förbered grönsakerna |
2 Färdig | Gör tomatsås |
3 Färdig ca 10 minuter | Fräs köttfärsen i en gryta |
4 Färdig 2-3 minuter | Tillsätt potatis, morötter och buljong |
5 Färdig ca 40 minuter | Tillsätt tomatmixen |
6 Färdig | ServeraServeringsförslag: |