Frijoles Charros — Mexikanska Cowboybönor

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
2 st Korv Valfri korv, gärna varmkorv
50 gram Skinka, skivad
150 gram Chorizo
150 gram Bacon
1 Lök
2 Tomat
2 klyftor Vitlök
1 Serrano
150 ml Öl, ljus
Litet knippe Färsk koriander
Efter smak Salt
Efter smak Svartpeppar, mald
ca 600 gram ink lite av vätskan Kokta bönor
För quesadillas
Beräkna 1-2 per portion Vetetortilla
Enligt smak Smältbar valfri ost
För servering
Ungefär 1 rågad matsked per portion Crème fraîche

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Frijoles Charros — Mexikanska Cowboybönor

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt

Frijoles Charros, Mexikanska cowboybönor, är en enkel, mustig och fantastisk god och smakrik gryta eller soppa.

  • 40 min
  • Serverar 4
  • Lätt

Ingredienser

  • För quesadillas

  • För servering

Anvisning

Dela

Frijoles (bönor) Charros (mexikanska cowboys) är en populär maträtt över hela Mexiko, men den har sitt ursprung i de norra delarna av landet. I norra delarna av Mexiko har cowboy-kulturen länge varit viktig, och fortsätter vara så än idag. Charros, dvs mexikanska cowboys eller boskapsskötare drev (och driver i viss mån) boskap över stora områden för att hitta bra bete och maten man tillagade var ofta enkel, baserad på bönor och det kött och grönsaker man kunde hitta.

Charros kunde vara såväl laglydiga boskapsskötare som laglösa banditer. Charros känns lätt igen på deras hattar med hög kulle och brett brätte, det som i Sverige kallas Sombrero. I Mexiko kallas dessa hattar just sombrero de charro (sombrero för charros) då sombrero på spanska egentligen bara betyder hatt.

sombrero
Sombrero de Charro

Idag kan man hitta Frijoles Charros över hela landet och de är en populär sidorätt till bland annat quesadillas och tacos. De flesta hushåll har sin version av Frijoles Charros men nästan alla har en liknande bas, med olika variationer.

Soppa eller gryta

Frijoles charros kan ätas som både soppa eller gryta, eller där emellan. Tillsätt lite mer vätska och du har en matig soppa, tillsätt mindre vätska och du har en mustig ”chili”, för en Frijoles Charros är troligtvis ursprunget för den idag populära Tex-mex-rätten chili. Personligen gillar jag att ha den lite mitt emellan så jag kan doppa mina quesadillas och äta resten med sked.

Kött och chark

En frijoles charros innehåller alltid ett antal olika charkuteriprodukter, vilka lätt kunde transporteras med boskapsskötarna. Bacon, korv, chorizo och skinka är några av de ingredienser som oftast finns med i grytan. Fläsksvål, såväl tillagad i grytan eller smulad på toppen, är andra populära ingredienser. Idag använder vi korv (helt vanliga varmkorvar är vanligast idag, du kan givetvis använda vilken typ av korv du vill), rökt bacon, mexikansk färsk chorizo samt lite skinka.

Mexikansk chorizo

De flesta versioner av Frijoles Charros innehåller mexikansk chorizo. Den skiljer sig från den spanska chorizon på ett antal punkter, den främsta och viktigaste punkten är att den mexikanska, till skillnad mot den spanska, är rå och inte rökt eller kurerad. Den mexikanska chorizon används oftast mer som en kryddad köttfärs snarare än en korv. Vi har två enkla recept på chorizo på Mexicankitchen.se. Idag använder vi det här receptet på chorizo med Guajillo och fläskfärs, som är helt fantastiskt gott, men även det här receptet med chile Ancho fungerar.

Se till att göra en laddning chorizo då och då och förvara i frysen, det är väldigt lätt och du behöver inte ens stoppa den. Vi använder chorizo i massor av olika maträtter!

Har du slut på egen mexikansk chorizo och inte kan hitta en färsk chorizo i affären kan du i undantagsfall använda spansk chorizo. Smaken skiljer sig en hel del. Finckacka då chorizon eller kör den snabbt i en matberedare tills du fått den finhackad.

Grönsakeroch chili i en frijoles charros

Precis som det kommer till kött kan man variera såväl grönsaker som chili i en frijoles charros. Lök och vitlök används nästan alltid och idag är det vanligast att man också använder tomater. Som charro ute på de stora vidderna kanske man inte hade tillgång till färska tomater, men ofta kunde man hitta vilt växande tomatillos. Idag använder vi röda solmogna tomater. Vi älskar koriander, precis som de flesta andra i Mexiko. Avsluta grytan med att blanda i lite färsk grön hackad koriander. Tillhör du en av dem som inte gillar koriander? Vi tycker synd om dig men skulle då ersätta den med slätbladig persilja.

Val av chili till frijoles charros

Eftersom grytan eller soppan domineras av charkprodukter tycker vi att en grön chili ger den fräschör som behövs för att lätta upp smakerna. Du kan använda vilken grön chili, i vilken hetta du gillar, men i Mexiko är det vanligt med jalapeño eller, som här, chile serrano. Vi använder bara en chile serrano i receptet nedan för att få smaken men inte allt för mycket hetta. Man vill inte spendera en varm dag på en hästrygg med solens heta värme från ovan och chilins stekande effekt underifrån. Önskar man mer hetta kan man alltid tillsätta lite salsa eller hot sauce i efterhand. Tänk också på att chorizon redan innehåller torkad chili, vilket även den bidrar med hettan i grytan.

Torkade chilifrukter

Du kan givetvis också använda torkade chilifrukter såsom chipotle, chili ancho, chile de arbol eller din favorit.

Bönorna

En frijoles charros blir givetvis godast av att du kokar dina egna bönor, basrecept på bönor hittar du här, och du kan använda just din favorit. Pintobönor, svarta- eller bruna och kidneybönor tillhör de vanligaste. Har du kort om tid med matlagningen kan man använda färdigkokta bönor utan problem, det är inte alltid man kommer ihåg att lägga bönorna i blöt tolv timmar innan och spendera en timme på att koka dem. Använd gärna mexikanska bönor på burk som du kan hitta på någon av de svenska onlineshopparna för mexikansk mat (några länkar längst ned på den här sidan) eller i nödfall en tetra eller burk från din närmsta supermarket. Använder du bönor på tetra eller burk, häll med all vätska i grytan. Kokar du egna kan du själv välja hur mycket av bönornas kokvätska du vill ha med i din gryta.

Tillbehör

Frijolescharros kan serveras precis som de är, helt utan tillbehör, eller med en klick Crème fraiche på toppen. Vi gillar att äta bönorna med enkla vetequesadillas på sidan men du kan servera bönorna som en sidorätt för din vanliga tacofredag.

Quesadillas på vetetortillas

Quesadillas är nästan alltid gjorda med majstortillas i Mexiko, vi har recept på stekta quesadillas här och friterade quesadillas här, men eftersom Frijoles Charros kommer från norr passar det bättre med vetetortillas i det här fallet. Den större delen av Mexiko föredrar tortillas gjorda av majs, men i de nordligaste delstaterna är ofta vetet betydligt mer förekommande.

För att göra en snabb quesadilla att doppa i dina bönor behöver du bara skiva över lite av din favoritost på ena halvan av en vetetortilla (du kan köpa vilka mjuka tortillas du vill, stora eller små, från tacohyllan), vika ihop den och steka på båda sidor tills dess att osten smält och quesadillan fått vacker färg. Vi föredrar att steka dem i en torr panna, i det här fallet, men vill du göra dem lite krispiga kan du steka i olja tills gyllene.

Frijoles Charros med eller utan öl

När det kommer till dryckesval är en kall mexikansk öl det perfekta valet till frijoles charros, men vi tar det ett steg till. Använd ungefär en halv flaska eller burk öl när du tillagar maträtten för att ta smakupplevelsen ett par steg längre. Alkoholen kommer hinna koka bort  innan servering så det är ingen fara för barn, om du så önskar kan du använda alkoholfri öl istället. Är du helt mot öl går det givetvis bra att använda vatten istället.

Allergiinformation

Frijoles Charros är naturligt fri från gluten och laktos så länge du väljer rätt varmkorv, vissa korvar kan innehålla gluten eller laktos så läs på förpackningen. Quesadillas gjorda på vetetortillas är så klart inte fria från vare sig gluten eller laktos men genom att byta ut vetetortillas mot mexikanska majstortillas, eller andra glutenfria alternativ, kan du komma runt det. Det är även gott att bara doppa bröd eller majschips (nachos). Om du är känslig för laktos kan du ersätta Crème fraiche med ett laktosfritt alternativ eller helt utesluta det.

Rätten innehåller inga nötter.

(Visited 815 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered grönsakerna

Tvätta tomaterna och hacka dem relativt fint.
Skala löken och vitlöken och hacka fint.
Tvätta och rensa koriandern och hacka den grovt.
Tvätta chilin och hacka den fint. Använd gärna kökshandskar eftersom dina fingar annars kommer vara väldigt heta under någon timme (besök inte toaletten eller klia dig i ögonen under den tiden).

2
Färdig

Förbered charkuteriprodukterna

Plocka fram dina ingredienser.
Skär korven i slantar.
Skär skinkskivorna i små fyrkanter.
Hacka upp baconet i bitar.
Ta ut chorizon från dess förpackning eller skinn.
Glöm inte att plocka fram ölen. Du behöver bara hälften i grytan så resten kan du dricka medan du lagar maten!

3
Färdig

Stek bacon

Lägg baconet i en kall gryta utan olja (har du väldigt mager bacon kan du behöva tillsätta olja).
Låt baconet steka tills det börjar bli gyllene och krispigt.

4
Färdig

Tillsätt chorizon

Tillsätt chorizon till baconet och stek under omrörning tills dess att chorizon är helt genomstekt, ca 5-10 minuter.

5
Färdig

Tillsätt korv och skinka

Lägg i korven och skinkan till baconet och chorizon i grytan.
Stek ett par minuter eller tills korven är genomstekt.

6
Färdig

Tillsätt lök och vitlök

Tillsätt löken och vitlöken och stek tills dess att löken mjuknat helt och precis börjar få färg.

7
Färdig

Tillsätt tomaterna och chilin

Tillsätt tomaterna och chilin och stek ytterligare ett par minuter tills dess att tomaterna börjar brytas ned.

8
Färdig

Tillsätt bönorna

Tillsätt bönorna med en del av dess kokspad. Använder du burk eller tetra kan du hälla i all vätska.
Koka ett par minuter.

9
Färdig

Tillsätt öl

Tillsätt ölen och låt puttra vidarte ett par minuter. Önskar du mer soppliknande konsistens kan du också tillsätta lite vatten.

10
Färdig

Tillsätt koriandern

Slutligen, tillsätt koriandern och rör om.
Redo att serveras!

11
Färdig

Gör quesadillas

Hyvla eller lägg lite riven ost på ena halvan av en vete-tortilla.
Vik på mitten.
Hetta upp en stekpanna till medeltemperatur.
Lägg quesadillan i den torra stekpannan och stek någon minut på vardera sida tills osten smält och tortillan börjat få lite färg.
Servera genom att doppa i bönorna.

12
Färdig

Servera!

Servera dina frijoles charros i en skål och ät med exempelvis quesadilals på sidan.
Toppa gärna med lite Crème fraiche!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Färdiga chorizo Casera Mexicana
tidigare
Chorizo Casero — Hemmagjord mexikansk färsk korv
Bistec Borracho
nästa
Bistec Borracho — Berusad biff eller mexikansk sjömansbiff
Färdiga chorizo Casera Mexicana
tidigare
Chorizo Casero — Hemmagjord mexikansk färsk korv
Bistec Borracho
nästa
Bistec Borracho — Berusad biff eller mexikansk sjömansbiff

Lägg till din kommentar