Ingredienser
- 350 gram Fläskfärs
- 350 gram Nötfärs
- 1-2 Kryddpeppar, hel
- 1 tsk Spiskummin, mald
- 2 klyftor Vitlök
- 1/4 lök Lök
- 3-4 msk StröbrödAnvänd så lite som möjligt för att göra färsblandingen lätt ska kunna formas till runda bullar
- 1 ÄggTill färssmeten
- 4 ÄggHårdkokta ägg
- 1 tsk Salt
- 1/2 tsk Svartpeppar, mald
- 6-7 mellanstora tomater Tomat
- 1 liten Lök
- 3 klyftor Vitlök
- 25 gram Chipotle i adoboAnvänd chipotle i adobo efter smak
- 15 stjälkar Färsk korianderKoriander kan uteslutas eller minskas beroende på smak
- 1 stor nypa Torkad oregano
- 1 tsk KycklingbuljongAlternativt 1 kub
- 150 ml Vattenmer vid behov
- 1 tsk Socker, BruntTillsätt lite socker i salsan om dina tomater inte är söta nog
- 1 msk OljaOlja att steka i
Anvisning
Som svensk är det rätt lätt att tro att köttbullar bara är något typiskt svenskt alternativt kanske något de äter med spagetti och tomatsås i någon italiensk familj i New York men även i Mexiko är köttbullar en traditionell husmanskost. Precis som de italienska tillagas de mexikanska köttbullarna i tomatsås, men här är de rejält mycket smakrikare med en stor portion rökig och kryddstark chipotle-chili. Var inte orolig, du kan själv tillsätta så mycket eller så lite chipotle du vill i såsen, testa dig gärna fram.
Det finns en stor variation bland hur de mexikanska köttbullarna görs, såsen kan variera stort och ibland serveras köttbullarna i en soppa.
Tillbehören kan sträcka sig från normalt ris till mexikanskt ris, bönor eller varför inte serveras i ett bröd?
En normal portion brukar ligga runt 2 köttbullar per person, men är man hungrigare kan det ibland behövas tre, eller så äter man en soppa till förrätt som är det vanliga i Mexiko.
I receptet nedan använder jag hälften fläskfärs och hälften nötfärs men det är en smaksak och man kan använda vilken mix man vill eller enbart nöt eller fläsk om så önskas. 70/30 eller 50/50 tillhör det vanligaste i Mexiko.
Steg
1 Färdig 10 minuter | Förbered ingredienserna för salsan |
2 Färdig | Mixa salsanKör alla ingredienser ovan i en blender / mixer och tillsätt lite av vattnet. Kör på hög hastighet tills salsan fått en len konsistens. |
3 Färdig 30 | Tillaga salsan |
4 Färdig 10 | Koka ägg |
5 Färdig | Gör smeten till köttbullarnaLägg all köttfärs i en bunke, tillsätt det råa ägget, och ströbröd. Med mortel eller mixerstav, gör en puré av en kvarts lök, två vitlökskyftor, salt, svartpeppar, spiskummin och kryddpepparen (använder du mixerstav kan du tillsätta 1 msk vatten för att få fart). Tillsätt purén till köttfärsen och blanda noggrant. Vill man dryga ut färsen kan man, som man ibland gör i Mexiko, blanda i lite kallt överblivet ris för att dryga ut blandingen. |
6 Färdig | Forma köttbullarna |
7 Färdig 30 | Tillaga kättbularna i salsan |
8 Färdig | Servera |