Mexikanska köttbullar – Albóndigas en Salsa de Chipotle

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
350 gram Fläskfärs
350 gram Nötfärs
1-2 Kryddpeppar, hel
1 tsk Spiskummin, mald
2 klyftor Vitlök
1/4 lök Lök
3-4 msk Ströbröd Använd så lite som möjligt för att göra färsblandingen lätt ska kunna formas till runda bullar
1 Ägg Till färssmeten
4 Ägg Hårdkokta ägg
1 tsk Salt
1/2 tsk Svartpeppar, mald
6-7 mellanstora tomater Tomat
1 liten Lök
3 klyftor Vitlök
25 gram Chipotle i adobo Använd chipotle i adobo efter smak
15 stjälkar Färsk koriander Koriander kan uteslutas eller minskas beroende på smak
1 stor nypa Torkad oregano
1 tsk Kycklingbuljong Alternativt 1 kub
150 ml Vatten mer vid behov
1 tsk Socker, Brunt Tillsätt lite socker i salsan om dina tomater inte är söta nog
1 msk Olja Olja att steka i

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Mexikanska köttbullar – Albóndigas en Salsa de Chipotle

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt

Goda stora mexikanska köttbullar i mustig tomat- och chipotlesås! Så gott och så enkelt!

  • 1 timme och 45 minuter
  • Serverar 4
  • Medel

Ingredienser

Anvisning

Dela

Som svensk är det rätt lätt att tro att köttbullar bara är något typiskt svenskt alternativt kanske något de äter med spagetti och tomatsås i någon italiensk familj i New York men även i Mexiko är köttbullar en traditionell husmanskost. Precis som de italienska tillagas de mexikanska köttbullarna i tomatsås, men här är de rejält mycket smakrikare med en stor portion rökig och kryddstark chipotle-chili. Var inte orolig, du kan själv tillsätta så mycket eller så lite chipotle du vill i såsen, testa dig gärna fram.

Det finns en stor variation bland hur de mexikanska köttbullarna görs, såsen kan variera stort och ibland serveras köttbullarna i en soppa.

Tillbehören kan sträcka sig från normalt ris till mexikanskt ris, bönor eller varför inte serveras i ett bröd?

En normal portion brukar ligga runt 2 köttbullar per person, men är man hungrigare kan det ibland behövas tre, eller så äter man en soppa till förrätt som är det vanliga i Mexiko.

I receptet nedan använder jag hälften fläskfärs och hälften nötfärs men det är en smaksak och man kan använda vilken mix man vill eller enbart nöt eller fläsk om så önskas. 70/30 eller 50/50 tillhör det vanligaste i Mexiko.

(Visited 702 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig
10 minuter

Förbered ingredienserna för salsan

Plocka fram tomaterna och tvätta dessa. Skala vitlöksklyftorna och löken, skär löken i mindre bitar. Tvätta och ansa koriandern och ta fram torkad oregano. Öppna en burk med med chipotle i adobosås.
Mät upp en tesked kyckllingbuljongpulver eller smula en kub.

Lägg alla ingredienser i en blander.

2
Färdig

Mixa salsan

Kör alla ingredienser ovan i en blender / mixer och tillsätt lite av vattnet. Kör på hög hastighet tills salsan fått en len konsistens.

3
Färdig
30

Tillaga salsan

Värm en gryta och tillsätt 1 matsked matolja och låt bli varm. När oljan är varm, tillsätt salsan och låt koka i ca 30 minuter. Rör om då och då.

4
Färdig
10

Koka ägg

Hårdkoka 4 ägg och skär vardera ägg i 4 bitar. Har äggen för mycket äggvita i toppen kan man skära bort den först för att få en bra balans mellan gula och vita.

5
Färdig

Gör smeten till köttbullarna

Lägg all köttfärs i en bunke, tillsätt det råa ägget, och ströbröd.

Med mortel eller mixerstav, gör en puré av en kvarts lök, två vitlökskyftor, salt, svartpeppar, spiskummin och kryddpepparen (använder du mixerstav kan du tillsätta 1 msk vatten för att få fart).

Tillsätt purén till köttfärsen och blanda noggrant.

Vill man dryga ut färsen kan man, som man ibland gör i Mexiko, blanda i lite kallt överblivet ris för att dryga ut blandingen.

6
Färdig

Forma köttbullarna

Fördela kättfärssmeten i tio bollar av samma storlek.

Platta ut en boll i handen, lägg en kokt äggbit i mitten och vik ihop färsen till en köttbulle.

Lägg åt sidan och fortsätt med resterande köttbullar.

7
Färdig
30

Tillaga kättbularna i salsan

Lägg försiktigt i alla köttbullar i den kokaned salsan och låt dem sjuda på låg temperatur i 30 minuter. Vänd på köttbullarna försiktigt efter halva tiden.

8
Färdig

Servera

Servera med vanligt kokt ris eller mexikanskt rött ris (se recept på sajten). Det går även bra att äta köttbullarna med bönor eller som fyllning i en mexikansk torta, vilket är en typ av smörgås eller baguetteliknande bröd.
Garnera med lite koriander, eller persilja om du inte gillar koriander.

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Puerco en Salsa Verde
tidigare
Fläsk i Salsa Verde – Puerco en Salsa Verde
Pico de Gallo
nästa
Pico de Gallo — Salsa Mexicana
Puerco en Salsa Verde
tidigare
Fläsk i Salsa Verde – Puerco en Salsa Verde
Pico de Gallo
nästa
Pico de Gallo — Salsa Mexicana

Lägg till din kommentar