• Hem
  • Antojitos
  • Räktacos Gobernador – Snabba supergoda tacos med räkor och ost
Räktacos Gobernador – Snabba supergoda tacos med räkor och ost

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
Fyllningen
350 gram med skal, utan huvud eller ca 300 gram skalade Råa räkor
2 relativt små Tomat
1 Poblano
110 gram Lök
2 klyftor Vitlök
1,5 msk Osaltat smör
1 msk Olivolja
Efter smak Salt
Efter smak men ca 1/2 tsk Svartpeppar, mald
En nypa Torkad oregano
Efter smak Färsk koriander
För den moderna versionen tillsätt även
1,5 msk Crème fraîche
1,5 msk Majonäs
1 frukt plus sås Chipotle i adobo
För dina tacos
9 Majstortillas
200 gram eller efter smak Riven ost
För stekning efter behov Osaltat smör

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Räktacos Gobernador – Snabba supergoda tacos med räkor och ost

Fräscha räkor, krispiga tortilals, smält ost, smakrik poblanochili! Det är en ny guvernör i stan!

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • 30 min
  • Serverar 3
  • Lätt

Ingredienser

  • Fyllningen

  • För den moderna versionen tillsätt även

  • För dina tacos

Anvisning

Dela

Birria och Queso birrias har seglat upp som något av den mest berömda tacon de senaste åren, och det också välförtjänt (vi har ett fantastiskt recept på Birria här!). Men vad gör man om man inte har alla komplicerade kryddor och timmar efter timmar av tid? Jo, då gör man Tacos Gobernador såklart. Rätten slänger du ihop på en halvtimme och smaken kommer inte göra någon besviken. Tacos Gobernador förtjänar rätten att bli årets nya taco-fenomen!

Vad är då en Taco Gobernador?

Kortfattat handlar det om tacos med härligt smält ost, söta och saftiga räkor, tomat och poblanopeppar. Med lite organisation i köket kan du ha dina fantastiska räktacos klara på halvtimmen.

De mest traditionella Tacos Gobernador har majstortillas som steks krispiga i smör, toppad med ost och en röra av räkor, tomat, vitlök och poblanopeppar. Är det de mest traditionella du önskar ger vi instruktioner nedan för det, men du som oss vill ta smakupplevelsen ännu längre och uppleva smakfenomenet som är så poppis i Mexiko tar vi ett steg till.

Historien bakom Tacos Gobernador

Det finns flera olika berättelser om var den här enkla men fantastiska tacon kommer ifrån, men de flesta berättelser har några saker gemensamt: Guvernören i delstaten Sinaloa, Francisco Labastida Ochoa, var känd för att älska Camarones Machacha, en rätt som bland anant består av hackade räkor och chili. När kocken på Los Arcos i Mazatlan, Sinaloa, fick veta att guvernören skulle komma på besök ville han göra något speciellt. Så han tog lite av andemeningen från Camarones Machacha, tillsatte ost och lite andra ingredienser och tacon vi lagar idag var född.

Namnet då? Jo, guvernören älskade så klart kreationen (vilket vi är övertygade ni också kommer göra) och frågade ivrigt kocken efter namnet på den delikata tacon? Kocken och kreatören, Eduardo Armando Angulo Salomón, kunde bara tänka på ett endaste namn för sitt mästerverk, Gobernador – Guvernören.

Ingredienserna

Tacos Gobernador är enkla att göra, med få ingredienser. Det är därför viktigt att välja ingredienser med rätt egenskaper och smak.

Tortillan

En äkta mexikansk taco är nästan alltid gjord på äkta majstortillas, så även den här. Vi har en lista på onlineshoppar som säljer majstortillas här (nej, vi är inte affilierade med dessa på något sätt) eller så kan du göra egna. Du kan i undantagsfall använda vetetortillas men det ger givetvis ett helt annat slutresultat.

Stek undersidan av tortillan i lite smör för en lätt krispig taco med fantasisk smak.

Räkorna

Vi använder medelstora råa okokta räkor men storleken spelar i det här fallet ingen större roll, vi kommer ändå skära räkorna i mindre bitar. Använder nu väldigt små räkor kan du låta dem vara hela, men ju mer yta räkorna får där sås och smaker kan fastna desto bättre. Det blir också svårare att äta en taco med stora räkor. Räkorna måste skalas och rensas från den eventuella tarmen.

Använd helst inte förkokta räkor eftersom de då kommer bli överkokta och torra och trista under tillagningen. De kommer också ge mindre smak till rätten i övrigt. Om du ändå använder kokta räkor, tillsätt dem i slutet av tillagningen och låt dem bara bli varma innan du serverar.

Osten

När det kommer till ost passar rätten bäst med en mild ost som smälter väl. Använder du mozzarella är det viktigt att använda en fast version med lägre fukthalt men du kan till och med skiva hushållsost eller den ost du gillar bäst. De viktigaste parametrarna i ditt ostval är att osten smälter väl och att den inte är allt för stark i smaken, vi vill använda en mild ost för att inte förlora smaken av räkorna.

Vi använder mexikansk Manchego-ost, något som absolut inte ska förväxlas med den spanska versionen. För där en spansk Manchego är gjord på getmjölk är den mexikanska gjord på komjölk och är mycket mild i smaken. Anledningen till namnförvirringen är lika gammal som det koloniala Mexiko. Kolonisatörerna hade svårt att få tag på getmjölk och började göra sin manchego med komjölk istället, en tradition som nu är över 500 år gammal.

Poblanochili

Poblanon är en stor, mörkt grön och mild chilifrukt. Den är starkare än paprika men har väldigt sällan någon som helst styrka. Vi har skrivit mer om Poblano-chili här!

I de flesta recept rostar man den färska poblanochilin och drar av skinnet, som annars kan bli lite hårt. Men i den här maträtten skär vi poblanon i mindre bitar så det är vanligast att hoppa över detta steg när det handlar om Tacos Gobernador. Kan du inte hitta färska frukter kan du använda konserverade poblanofrukter.

Ersätta Poblano-chilin

Sugen på Tacos Gobernador men har ingen poblano hemma? Det var väl synd, man ska alltid ha poblano hemma för dess milda men fantastiska smak. Men skulle olyckan vara framme kan du byta ut den mot grön paprika. Men bara den här gången.

Övriga ingredienser

Rätten kryddas i princip enbart med salt och peppar efter smak, samt en liten nypa oregano. I den traditionella rätten, liksom den uppdaterade, anvädner vi också lite hackad lök, finhackad vitlök samt solmogna röda tomater som kärnas ut. Det är viktigt att man just rensar tomaterna på kärnor och den extra vätskan runt dem eftersom slutresultatet annars riskerar att bli vattnigt. Precis som vanligt ger vi rätten lite extra fräschör med lite hackad koriander i slutet. Tillhör du en av de få som absolut inte klarar av koriander kan du ta lite hackad persilja istället.

Vi steker rätten i en blandning av olivolja och smör, något som tillhör ovanligheterna här i Mexiko.

Den moderna versionen av Tacos Gobernador, guvernörens räktacos

Precis innan den traditionella versionen av tacos serveras tillsätter du tre extra ingredienser och tar det hela till en helt ny nivå. En liten klick majonäs (ja, majonäs! Det kan låta konstigt men tro oss, det blir fantastiskt!), en liten klick Crème fraiche och en hackad inlagd chipotlechili med lite av dess sås. Tillsätt ingredienserna, rör om och servera!

Chipotle i adobosås finns i de flesta lite större matvarubutiker men i vissa fall är chilifrukterna redan hackade eller gjorda till en puré, det går lika bra att använda. Läs mer om chipotle och var du kan handla det här!

För komplett recept, steg-för-steg-instruktioner och detaljerade bilder, se nedan!

Servera

Servera dina tacos Gobernador precis som dom är eller med lite salsa att droppa i. Du hittar flera recept på salsa här!

Tacos gobernador, Guvernörens räktacos, serveras bäst med en kall öl eller ett krispigt glas vitt vin!

(Visited 661 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered räkorna

Skala och rensa räkorna.
Ta bort tarmkanalen med en tandpetare.
Skär räkorna i två eller tre bitar, beroende på storlek. Använder du väldigt små räkor kan de vara hela.

2
Färdig

Förbered grönsakerna och kryddorna

Hacka löken relativt fint.
Hacka vitlöken fint, om du använder vitlökspress, tillsätt vitlöken lite senare i tillagningen så den inte bränns och blir bitter.
Rensa ut kärnor och vätskan ur tomaterna och hacka dem i små kuber.
Rensa ut kärnor och skaft ur poblanopepparn (eller paprikan) och skär i små korta remsor, ca 2-3 cm långa.

Mät upp salt, peppar och oregano.

3
Färdig

Hacka chipotlechilin

Ta ut en chipotlechili ur burken med lite av dess sås. Hacka chilifrukten.

4
Färdig

Stek grönsakerna

Hetta upp olivolja och smör i en stekpanna på medeltemperatur.
Tillsätt först löken och låt den mjukna något.
Tillsätt därefter vitlöken och stek ytterligare en minut.
Tillsätt tomaterna och poblanochilin och stek ca 3-4 minuter eller tills dess att poblanon (eller paprikan) är mjuk och tomaternas vätska dunstat.

5
Färdig

Tillsätt och stek räkorna

Tillsätt räkorna.
Salta och peppra och stek på medeltemperatur. Rör om då och då.
Stek ett par minuter tills räkorna fått färg.
Tillsätt oregano och stek tills räkorna är genomstekta.

Om du vill göra det traditionella receptet kan du nu tillsätta koriandern och hoppa över nästa steg och gå direkt till att steka tortillas i smör.

Tillsätt sa

6
Färdig

Tillsätt eventuella övriga ingredienser

Om du vill göra rätten ännu lyxigare och ännu godare (det vill du, det är ändå ingen bantarrätt), tillsätt då följande:

Tillsätt chipotlen och blanda ordentligt.
Minska värmen eller slå av plattan och tillsätt creme fraiche och majonäs och blanda ut det väl på eftervärmen.
Tillsätt koriander och rör om så allt är väl utblandat.

Ställ åt sidan tills det är dags att göra dina tacos nedan!

7
Färdig

Gör dina tacos

Hetta upp lite smör i en stekpanna. Stekpannan får inte vara för het, då kan du bränna dina tortillas.
Lägg i dina tortillas och stek under 15-20 sekunder.
Lägg på valfri mängd ost på dina tortillas och låt den börja smälta.
Lägg på räkblandningen på ena halvan av tortillan och vik ihop på mitten.

Stek på båda sidor tills osten smält helt och din taco börjar bli lite krispig och gyllene.

8
Färdig

Servera!

Servera gärna med lite avocado och eventuellt lite het salsa.

Smaklig måltid!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Chilaquiles Rojos (röda) med ägg, grädde och rå lök
tidigare
Chilaquiles Rojos — Röda Chilaquiles
Tacos med Barbacoa på fläsk från Michoacán
nästa
Barbacoa med fläsk från Michoacán — Pulled pork på steroider
Chilaquiles Rojos (röda) med ägg, grädde och rå lök
tidigare
Chilaquiles Rojos — Röda Chilaquiles
Tacos med Barbacoa på fläsk från Michoacán
nästa
Barbacoa med fläsk från Michoacán — Pulled pork på steroider

Lägg till din kommentar