Ingredienser
Kycklingfyllning (alternativt recept på filé ovan)
- 4 Kycklingklubbor
- 1/2 (ca 120 gram Lök
- 3 klyftor Vitlök
- 1-2 Lagerblad
- Efter smak Salt
- 10-15 korn Svartpeppar
- Nog för att täcka kycklingen Vatten
Salsan (enchiladasåsen)
- 800 gram Tomatillo
- 1/2 Lök
- 3 klyftor Vitlök
- 3 Jalapeño
- Litet knippe Färsk koriander
- 2 msk eller efter smak Kycklingbuljong
- Efter smak Salt
- 2 dl Grädde
För tortillas
- 3-4 per person Majstortillas
- ca 1 dl för fritering Olja
Toppings
- Efter smak Riven ost
- Efter smak Röd lök
- För dekoration Färsk koriander
Anvisning
Vem älskar inte heta, ostgratinerade och kycklingfyllda, enchiladas? Vem som uppfunnit dessa små läckerheter är osäkert, men vissa säger att de skapades av schweiziska immigranter som kom till Mexiko under den andra franska interventionen, där Frankrike ville ersätta den relativt nya fria Mexikanska republiken med en franskt stödd monarki. Andra menar att namnet bara kommer från att ingredienser som ost och grädde från Schweiz hade ett väldigt gott rykte under den tidsperioden, för vad det egentligen handlar om är gamla hederliga gröna kycklingenchiladas som förädlats med rikliga mängder av grädde och ost. Hur det hela började är kanske totalt ointressant, hur det hela slutar är det viktiga – i din mage!
Enchiladas
Det finns många olika typer av enchiladas i Mexiko, gemensamt har de alla att det är en rätt med tortillas (nästan alltid av majs), en salsa med chili (enchilada byter egentligen ”med chili”, ofta men inte alltid en fyllning och någon form av topping. Enchiladas delas normalt upp i två grupper, rojas (röda) och verdes (gröna). Enchilada Suiza tillhör den andra, dvs gröna, gruppen även om det finns ställen som även gör med röd sås. Den gröna gruppen av enchiladas görs med en salsa baserad på gröna chili och gröna tomatillos medan de röda ofta (men inte alltid) görs med vanliga röda tomater och torkade röda chilifrukter. Vill du göra röda enchiladas har vi recept här eller om du vill göra Entomatadas (som enchiladas fast med tomatsås) kan du hitta receptet här!
Enchiladas i dess enklaste form är i princip bara majstortillas som doppas i en salsa för att sedan vikas eller rullas ihop för att sedan toppas med lite smulad ost, lök och koriander. När det kommer till enchiladas med fyllning är det nästan alltid kokt strimlad kyckling eller smulad färskost som gäller, även om undantag så klart finns. Det är också mycket sällan enchiladas gratineras eller bakas i ugn, receptet nedan är ett av undantagen på det.
Våra Enchilada Suizas
I dagens recept bjuder vi på klassiska och traditionella enchilada suizas som består av majstortillas som fylls med kyckling och sedan dränks i en grön salsa med grädde innan de toppas med riven ost och gratineras.
Salsan (enchiladasåsen)
Den traditionella salsan, eller enchiladasåsen, för Enchiladas Suizas är som tidigare sagt baserad på gröna tomatillos och gröna chilifrukter men med grädde.
Tomatillos
I Mexiko tillagas den här rätten som sagt var nästan alltid med tomatillos liknar gröna tomater iklädda skrynkliga pappersklänningar men är närmare besläktade med Physalisen än med tomaten. Du kan läsa allt om Tomatillos här!
I Sverige kan det vara svårt att hitta färska tomatillos, speciellt under vintern. Kan du inte hitta färska tomatillos kan du i stället använda konserverade tomatillos som du lätt kan hitta i Sverige. Var du kan köpa dem hittar du i vår länk ovan. Använder du konserverade frukter kan du hoppa över steget där den färska frukten först ska kokas och lägga dem direkt i blendern i stället.
Vill du använda ett annat substitut kan du köpa vanliga gröna tomater. De gröna tomaterna har inte samma underbara lime-smakande syra som tomatillos, men slutresultatet kommer ändå bli gott. Pressa gärna ner några droppar limejuice i såsen om du använder gröna tomater.
Chili
Vilka chilifrukter du väljer är en smaksak men det vanligaste är att man använder antingen Serrano-chili (lite hetare) eller Jalapeño-chili för en mildare smak, en kombination av de båda är också utmärkt men i slutänden väljer du själv vad du vill ha. Dagar då jag gör enchiladas till mig själv och min fru äter annat använder jag gärna ett par riktigt heta habanero-frukter i salsan också.
Grädden
I Mexiko använder vi oftast det som kallas Crema Fresca eller acidificada vilket är en tjock grädde som kanske mest kan liknas med Crème fraiche, vilket är ett utmärkt substitut. Men det går även bra att använda vispgrädde, matlagningsgrädde eller till och med ett veganskt alternativ om du vill göra rätten anpassad till veganer.
Osten
En god lättsmält ost från de schweiziska alperna passar utmärkt, men i Mexiko använder vi oftast en mexikansk Manchego vilket inte ska förväxlas med den spanska namnen. För medan Manchego i Mexiko är en mild ost på komjölk är den spanska osten en smakrik ost gjord på getmjölk. Välj en mild ost som smälter bra och i den personligt önskade mängd så är du i hamn.
Tortillas
Enchiladas i Mexiko görs med majstortillas och inte vetetortillas. Som tur är kan du lätt köpa majstortillas online idag för en billig penning. Du hittar några länkar i vår artikel om majstortillas här!
Du kan också köpa mexikanskt majsmjöl och göra egna tortillas enkelt och billigt, mer om det här!
För att inte tortillan ska luckras upp för mycket av att vara dränkt i såsen måste vi först steka eller fritera tortillan i lite olja. Vi vill att tortillan ska bli lite stadigare utan att bli krispig eller hård. Oljan kommer hjälpa maträtten att hålla ihop lite bättre och dessutom lyfta smaken ytterligare ett snäpp.
Kycklingen
Enchiladas är som sagt var nästan alltid fyllda med strimlad kyckling, så även här. Du kan givetvis ersätta kycklingen med vegetariska eller veganska alternativ om så önskas. Vanligast är att enchiladas fylls med kokta kycklingbröstfiléer som strimlas (eller trådas upp i dess fibrer). Vi har ett grundrecept på just det här!
Personligen föredrar jag kycklingklubbor snarare än kycklingbröst eftersom de har mer smak och är mer förlåtande att tillaga. I receptet nedan använder vi kycklingklubbor men du kan använda just din favorit. Beräkna ungefär en kycklingklubba per person.
Så, låt oss sätta igång matlagningen så kan vi ha maten på bordet inom 45 minuter eller mindre!
Steg
1 Färdig | Förbered och koka kycklingenPlocka fram kycklingen, skala och dela en lök, skala vitlökslyftor och mät upp salt och peppar samt lagerblad. |
2 Färdig | Förbered ingredienserna för salsan (enchiladasåsen)Plocka fram och tvätta tomatillofrukterna, de är klibbiga och kan lukta ganska illa, det är normalt! Efter att du tvättat dem och tillagat dem är lukten helt borta. |
3 Färdig | Gör enchiladasåsenLägg tomatillo, lök, vitlöken (de två kokta och en rå), koriander samt en deciliter av kycklingens kokspad i en blender och kör tills du fått en jämn salsa. Obs! Vissa blenders klarar inte för varma ingredienser så låt allt svalna något så toppen av blendern inte flyger av med brännskador till följd! |
4 Färdig | Förbered majstortillas |
5 Färdig | Gör dina enchiladas!Plocka fram en ugnsfast form. Nu är det dags att montera ihop allt och göra dina enchiladas. |
6 Färdig | Servera! |