• Hem
 • Huvudrätter
 • Enchiladas Suizas – Ostrgatinerade kycklingfyllda mexikanska tortillarullar
Enchiladas Suizas – Ostrgatinerade kycklingfyllda mexikanska tortillarullar

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
Kycklingfyllning (alternativt recept på filé ovan)
4 Kycklingklubbor
1/2 (ca 120 gram Lök
3 klyftor Vitlök
1-2 Lagerblad
Efter smak Salt
10-15 korn Svartpeppar
Nog för att täcka kycklingen Vatten
Salsan (enchiladasåsen)
800 gram Tomatillo
1/2 Lök
3 klyftor Vitlök
3 Jalapeño
Litet knippe Färsk koriander
2 msk eller efter smak Kycklingbuljong
Efter smak Salt
2 dl Grädde
För tortillas
3-4 per person Majstortillas
ca 1 dl för fritering Olja
Toppings
Efter smak Riven ost
Efter smak Röd lök
För dekoration Färsk koriander

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Enchiladas Suizas – Ostrgatinerade kycklingfyllda mexikanska tortillarullar

Egenskaper:
 • Glutenfritt
 • Spicy

Gröna ostgratinerade enchiladas är såväl en snabb som fantastiskt god autentisk mexikansk måltid helt utan konstgjorda kryddblandningar på påse.

 • 45 min
 • Serverar 4
 • Lätt

Ingredienser

 • Kycklingfyllning (alternativt recept på filé ovan)

 • Salsan (enchiladasåsen)

 • För tortillas

 • Toppings

Anvisning

Dela

Vem älskar inte heta, ostgratinerade och kycklingfyllda, enchiladas? Vem som uppfunnit dessa små läckerheter är osäkert, men vissa säger att de skapades av schweiziska immigranter som kom till Mexiko under den andra franska interventionen, där Frankrike ville ersätta den relativt nya fria Mexikanska republiken med en franskt stödd monarki. Andra menar att namnet bara kommer från att ingredienser som ost och grädde från Schweiz hade ett väldigt gott rykte under den tidsperioden, för vad det egentligen handlar om är gamla hederliga gröna kycklingenchiladas som förädlats med rikliga mängder av grädde och ost. Hur det hela började är kanske totalt ointressant, hur det hela slutar är det viktiga – i din mage!

Enchiladas

Det finns många olika typer av enchiladas i Mexiko, gemensamt har de alla att det är en rätt med tortillas (nästan alltid av majs), en salsa med chili (enchilada byter egentligen ”med chili”, ofta men inte alltid en fyllning och någon form av topping. Enchiladas delas normalt upp i två grupper, rojas (röda) och verdes (gröna). Enchilada Suiza tillhör den andra, dvs gröna, gruppen även om det finns ställen som även gör med röd sås. Den gröna gruppen av enchiladas görs med en salsa baserad på gröna chili och gröna tomatillos medan de röda ofta (men inte alltid) görs med vanliga röda tomater och torkade röda chilifrukter. Vill du göra röda enchiladas har vi recept här eller om du vill göra Entomatadas (som enchiladas fast med tomatsås) kan du hitta receptet här!

Enchiladas i dess enklaste form är i princip bara majstortillas som doppas i en salsa för att sedan vikas eller rullas ihop för att sedan toppas med lite smulad ost, lök och koriander. När det kommer till enchiladas med fyllning är det nästan alltid kokt strimlad kyckling eller smulad färskost som gäller, även om undantag så klart finns. Det är också mycket sällan enchiladas gratineras eller bakas i ugn, receptet nedan är ett av undantagen på det.

Våra Enchilada Suizas

I dagens recept bjuder vi på klassiska och traditionella enchilada suizas som består av majstortillas som fylls med kyckling och sedan dränks i en grön salsa med grädde innan de toppas med riven ost och gratineras.

Salsan (enchiladasåsen)

Den traditionella salsan, eller enchiladasåsen, för Enchiladas Suizas är som tidigare sagt baserad på gröna tomatillos och gröna chilifrukter men med grädde.

Tomatillos

I Mexiko tillagas den här rätten som sagt var nästan alltid med tomatillos liknar gröna tomater iklädda skrynkliga pappersklänningar men är närmare besläktade med Physalisen än med tomaten. Du kan läsa allt om Tomatillos här! 

I Sverige kan det vara svårt att hitta färska tomatillos, speciellt under vintern. Kan du inte hitta färska tomatillos kan du i stället använda konserverade tomatillos som du lätt kan hitta i Sverige. Var du kan köpa dem hittar du i vår länk ovan. Använder du konserverade frukter kan du hoppa över steget där den färska frukten först ska kokas och lägga dem direkt i blendern i stället.
Vill du använda ett annat substitut kan du köpa vanliga gröna tomater. De gröna tomaterna har inte samma underbara lime-smakande syra som tomatillos, men slutresultatet kommer ändå bli gott. Pressa gärna ner några droppar limejuice i såsen om du använder gröna tomater.

Chili

Vilka chilifrukter du väljer är en smaksak men det vanligaste är att man använder antingen Serrano-chili (lite hetare) eller Jalapeño-chili för en mildare smak, en kombination av de båda är också utmärkt men i slutänden väljer du själv vad du vill ha. Dagar då jag gör enchiladas till mig själv och min fru äter annat använder jag gärna ett par riktigt heta habanero-frukter i salsan också.

Grädden

I Mexiko använder vi oftast det som kallas Crema Fresca eller acidificada vilket är en tjock grädde som kanske mest kan liknas med Crème fraiche, vilket är ett utmärkt substitut. Men det går även bra att använda vispgrädde, matlagningsgrädde eller till och med ett veganskt alternativ om du vill göra rätten anpassad till veganer.

Osten

En god lättsmält ost från de schweiziska alperna passar utmärkt, men i Mexiko använder vi oftast en mexikansk Manchego vilket inte ska förväxlas med den spanska namnen. För medan Manchego i Mexiko är en mild ost på komjölk är den spanska osten en smakrik ost gjord på getmjölk. Välj en mild ost som smälter bra och i den personligt önskade mängd så är du i hamn.

Tortillas

Enchiladas i Mexiko görs med majstortillas och inte vetetortillas. Som tur är kan du lätt köpa majstortillas online idag för en billig penning. Du hittar några länkar i vår artikel om majstortillas här!
Du kan också köpa mexikanskt majsmjöl och göra egna tortillas enkelt och billigt, mer om det här!

För att inte tortillan ska luckras upp för mycket av att vara dränkt i såsen måste vi först steka eller fritera tortillan i lite olja. Vi vill att tortillan ska bli lite stadigare utan att bli krispig eller hård. Oljan kommer hjälpa maträtten att hålla ihop lite bättre och dessutom lyfta smaken ytterligare ett snäpp.

Kycklingen

Enchiladas är som sagt var nästan alltid fyllda med strimlad kyckling, så även här. Du kan givetvis ersätta kycklingen med vegetariska eller veganska alternativ om så önskas. Vanligast är att enchiladas fylls med kokta kycklingbröstfiléer som strimlas (eller trådas upp i dess fibrer). Vi har ett grundrecept på just det här!

Personligen föredrar jag kycklingklubbor snarare än kycklingbröst eftersom de har mer smak och är mer förlåtande att tillaga. I receptet nedan använder vi kycklingklubbor men du kan använda just din favorit. Beräkna ungefär en kycklingklubba per person.

Så, låt oss sätta igång matlagningen så kan vi ha maten på bordet inom 45 minuter eller mindre!

(Visited 509 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered och koka kycklingen

Plocka fram kycklingen, skala och dela en lök, skala vitlökslyftor och mät upp salt och peppar samt lagerblad.
Lägg kycklingen och kryddorna i en kastrull med vatten och låt vattnet precis täcka kyklingen.
Koka upp och låt koka 15-20 minuter eller tills dess att kycklingen är klar och lätt lossnar från benen.
Alternativt följ mer detaljerat grundrecept för kokt kycklingbröst ovan!

2
Färdig

Förbered ingredienserna för salsan (enchiladasåsen)

Plocka fram och tvätta tomatillofrukterna, de är klibbiga och kan lukta ganska illa, det är normalt! Efter att du tvättat dem och tillagat dem är lukten helt borta.
Lägg tomatillos, chilifrukter, lök och 2 av 3 vitlöksklyftor i vattnet och låt koka upp. Koka tills dess att tomatillon helt bytt färg till olivgrönt (se bilder). Använder du konserverade tomatillos kokar du bara övriga ingredienser i ca 10 minuter.
Ta bort stjälkarna från chilifrukterna och den hårda rot-delen från löken.

3
Färdig

Gör enchiladasåsen

Lägg tomatillo, lök, vitlöken (de två kokta och en rå), koriander samt en deciliter av kycklingens kokspad i en blender och kör tills du fått en jämn salsa. Obs! Vissa blenders klarar inte för varma ingredienser så låt allt svalna något så toppen av blendern inte flyger av med brännskador till följd!
Tillsätt lite olja i en kastrull och hetta upp den till en hög temperatur.
När oljan är het häller du i salsan (enchiladasåsen) och låter koka ca 10-15 minuter. Rör om då och då. Obs! När du häller salsan i den heta oljan kommer det fräsa, ryka och skvätta! Det här är en del av att få rätt smak men var försiktig!
Tillsätt grädden (gärna Crème fraiche) och låt koka ytterligare några minuter.
Smaka av med kycklingbuljong (kub eller pulver) samt en gnutta socker om såsen är för syrlig. Använder du osaltad kycklingbuljong kan du behöva tillsätta salt också enligt smak!

4
Färdig

Förbered majstortillas

Hetta upp ca en dl olja i en stekpanna, oljan ska vara i alla fall några millimeter djup.
Fritera dina tortillas några sekunder på vardera sida. De ska varken ta färg eller bli hårda. Oljan kommer lyfta smaken och samtidigt skydda dem från att smälta i såsen.

5
Färdig

Gör dina enchiladas!

Plocka fram en ugnsfast form.
Lägg ett tunt lager av enchiladasås på botten av formen.

Nu är det dags att montera ihop allt och göra dina enchiladas.
Ta försiktigt en friterad majstortilla (de kan fortfarande vara varma från oljan) och lägg lite kyckling i mitten.
Toppa med lite av enchiladasåsen.
Rulla ihop enchiladan och lägg den med skarven nedåt i formen. Repetera tills alla enchiladas är klara.
Lägg på lite enchiladasås på alla enchiladas så ingen bit av tortilla syns.
Riv på ost enligt smak.
Grädda under grillen i ugnen tills dess att osten smält och fått en önskad färg.

6
Färdig

Servera!

Lägg en önskad mängd (3-4 per person) enchiladas på en tallrik.
Toppa med lite tunt skivad lök och dekorera med koriander.
Ät och njut!

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Chiles en nogada sin capear
tidigare
Chiles en Nogada sin capear — Köttfärsfyllda chilifrukter i valnötssås
Taco med lövbiff, jalapeño ochj potatis i en mustig tomatsås
nästa
Strimlad biff med potatis och jalapeño – en ekonomisk tacofyllning och gryta till ris och bönor!
Chiles en nogada sin capear
tidigare
Chiles en Nogada sin capear — Köttfärsfyllda chilifrukter i valnötssås
Taco med lövbiff, jalapeño ochj potatis i en mustig tomatsås
nästa
Strimlad biff med potatis och jalapeño – en ekonomisk tacofyllning och gryta till ris och bönor!

Lägg till din kommentar