Mexikansk mat — en lång historia

Mexikansk mat är känd för sin färgstarka smak och mångfald av rätter, från tacos och enchiladas till mole och guacamole. Men hur började det egentligen?
Före kolonialtiden var majs en av de mest grundläggande grödorna i det som nu är Mexiko. Majs var så viktigt för den inhemska befolkningen att den till och med blev föremål för mytologiska berättelser. Dessa gamla civilisationer hade redan upptäckt hur man nixtamaliserar, en process där majs blötläggs i kalkvatten och sedan mals till mjöl. Denna process gjorde majsen mer näringsrik och gjorde det lättare för kroppen att ta upp dess näringsämnen. Detta malda majsmjöl kallades för masa och användes sedan för att göra tortillas, en av de mest ikoniska rätterna i mexikansk mat.

Det är känt att tortilla-liknande bröd gjordes i Mesoamerika (området där dagens Mexiko ligger) så tidigt som 500 f.Kr. Men före kolonialtiden kallades de inte för ”tortillas”. Detta var ett namn som spanska erövrare gav brödet när de anlände till Mexiko på 1500-talet. Spanska ordet ”tortilla” betyder omelett på spanska, och ursprungligen användes det för en rätt gjord på ägg och potatis. Men när spanjorerna upptäckte majs och började göra tunna bröd av det, började de också använda namnet ”tortilla” för att beskriva dessa bröd.
Tortillas skulle senare bli grunden för många mexikanska rätter, som tacos, quesadillas och burritos. Före kolonialtiden var kött en sällsynthet i Mexiko, men efter spanjorernas ankomst introducerades nya proteinkällor som nötkött, fläsk och kyckling. Dessa proteinkällor började användas i mexikanska rätter och skapade nya smakkombinationer.

Tacos
En annan av Mexikos mest kända rätter är mole, en rik och komplex sås gjord av choklad, chili och andra kryddor. Mole härstammar från Puebla-regionen i Mexiko och har en intressant historia. Enligt legenden skapades mole av nunnorna på Santa Rosa-klostret i Puebla, när de försökte skapa en rätt som skulle imponera på biskopen. De blandade ihop vad de hade tillgängligt, inklusive choklad, chili och olika kryddor, och skapade mole.

Enchiladas de Mole
Mexikansk mat har också påverkat matkulturen i andra delar av världen. Taco-trucks är en vanlig syn i USA, och taco-kedjor som Taco Bell och Chipotle har gjort mexikansk mat mer tillgänglig för massorna. Men samtidigt har denna popularitet också skapat en kommersialisering av mexikansk mat, där vissa av de mest autentiska och traditionella rätterna har blivit förvrängda eller förändrade för att passa en mer global smakpalett.
En annan mexikansk maträtt som har fått en global popularitet är guacamole, en avokadoröra som är en favorit bland många. Guacamole har funnits i Mexiko i århundraden och är en del av det traditionella köket. Men det har också anpassats för att passa en internationell publik, med tillsatser som tomat, lime och koriander.

Guacamole
När det gäller drycker har Mexiko också bidragit med några av de mest kända i världen. Tequila, som är gjord av blå agave (en typ av kaktus) och är en av Mexikos nationaldrycker, är känt över hela världen och är en populär ingrediens i drinkar som margarita. Andra populära mexikanska drycker inkluderar horchata, en söt risdryck, och agua fresca, en fruktjuice som ofta säljs på gatorna.

Tequila
Mexikansk mat är en stor del av landets kultur och historia, och dess påverkan på matkulturen runt om i världen är tydlig. Genom århundraden har mexikansk mat utvecklats och anpassats för att passa olika regioner och smakpreferenser. Men trots alla förändringar och anpassningar fortsätter det traditionella mexikanska köket att vara en viktig del av landets identitet och kultur.
[…] Läs hela inlägget av Allt om Mexikansk mat här –> Mexikansk mat — en lång historia […]