Ingredienser
Enchiladasåsen
- 9-10 Guajillo
- 2 Ancho
- 2 eller efter smak Chipotle
- 1 Tomat
- 1,5 cm Kanelstång
- 1/2 tsk Spiskummin, mald
- 1/2 tsk Torkad oregano
- 1/2 tsk Timjan, torkad
- 1 Kryddnejlika
- 4 dl valfri buljong, använd spaden där kycklingen kokades om du gör kycklingenchiladas Buljongeventuellt mer vid behov
- 1 tsk Socker, Brunt
- efter smak Salt
- 1 msk Olja
Tortillas
- 12 Majstortillas
- 1 dl Olja
Kycklingfyllning
- 2 kycklingbröst Strimlad kycklingenligt basrecept här!
Ostfyllning
- 200 gram Panelaeller annan smulad färskost, läs mer här!
- 1/2 Lök
Topping
- efter smak Isbergssallad
- efter smak Lök
- efter smak Grädde
- efter smak Panelaeller annan valfri ost
Anvisning
Ordet Enchilada kommer från spanskans Enchilar, dvs något man tillför chili till, men är en rätt som kan komma i hundratals olika varianter. Gemensamt för dem alla är att man utgår från en vikt eller rullad majstortilla där man lägger en fyllning i mitten och en salsa på toppen. Det här receptet är ett traditionellt recept på enchiladas i en röd sås baserad på torkade chilifrukter. Rätten har lite hetta men är inte jättestark då chilifrukterna som används mest ger smak.
Enchiladafyllning
I receptet nedan tipsar vi om de två vanligaste fyllningarna, en version med kyckling och en vegetarisk version fylld med färskost. Andra populära fyllningar är bönor av olika slag, pulled pork eller biff. Det är också gott att steka upp lite svamp med lök, vitlök och koriander och ha som fyllning i sina enchilada.
Enchiladasås
Ordet enchilada kommer som sagt ifrån enchilar, med chili, och såsen till en traditionell enchilada är, som här, baserad på chilifrukter. Det finns många olika versioner av röda enchiladas, vissa använder bara guajillo, andra använder bara ancho men i det här receptet använder vi både guajillo och ancho och dessutom ett par chipotlefrukter. Chipotlen ger lite mer hetta än de andra två chilifrukterna och dessutom en härligt rökig smak. Önskar du en mildare, eller för den delen starkare, enchilada kan du justera mängden chipotle i receptet. Är såsen tomatbaserad kallas rätten Entomatada, recept på det hittar du här!
Var inte rädd! Det är lätt att hitta torkade chilifrukter på svenska onlineshoppar idag, men du kan behöva planera för några dagar i förväg! I vår chiliguide har vi länkar (och rabattkoder) till flera seriösa återförsäljare!
Tortillas
Använd enbart riktiga majstortillas som du kan köpa billigt online. I Mexiko används enbart majstortillas då de ger överlägsen smak samt är naturlig glutenfria. Vetetortillas används i princip bara till tex-mex-varianter av enchiladas.
Beräkna 3-4 enchiladas per portion.
Steg
1 Färdig | Förbered ingredienserna för såsen |
2 Färdig 20 minuter | Koka ovan ingredienserKoka upp valfri buljong i en stekpanna eller kastrull. Vanligast är att använda kycklingbuljong, men om du vill göra rätten vegetarisk kan du byta ut den mot grönsaksbuljong. |
3 Färdig | Förbered övriga krydor |
4 Färdig | Gör en len såsLägg i de kokta ingredienserna med dess vätska i en blender efter att de svalnat något. |
5 Färdig 30 minuter | Koka enchiladasåsenHetta upp oljan i en stekpanna och häll sedan ned enchiladasåsen i pannan och låt fräsa någon minut. |
6 Färdig | Förbered tortillas |
7 Färdig | Gör dina enchiladaNu när alla förberedelser är klara är det dags att slutföra dina enchiladas. Vi ber om ursäkt för suddiga bilder, undertecknads mobil är lätt antik och det började mörkna vid tillfället. |
8 Färdig | Garnera och servera |







































