Short-ribs i Adobo — Costilla de Res en Adobo

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
1 kg Revbensstek skuret i bitar
1/2 tsk Svartpeppar, mald
1/2 tsk Salt
4 Guajillo
2 Ancho
4 Chipotle
1 Lök medelstor
5 Tomat
3 klyftor Vitlök
3 Kryddpeppar, hel
1/2 tsk Spiskummin, mald
1 kub Kycklingbuljong alternativt 1 tsk pulver
2 msk Äppelcidervinäger
1/2 tsk Timjan, torkad
2 Lagerblad
1/2 - 1 tsk Torkad oregano
till stekning Olja
för kokning av chili Vatten
för avsmakning Salt
1 1/2 tsk Socker, Brunt eller efter smak

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Short-ribs i Adobo — Costilla de Res en Adobo

Smakrik gryta perfekt till tacos eller med ris!

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt

Costilla de Res en Adobo är en fantastiskt smakrik gryta som fungerar lika bra som taco-fyllning som att äta med ris. Den här adobon är baserad på tre olika typer av torkad, mild, chili vilka alla bidrar med sina unika smaker.

  • 5 timmar
  • Serverar 4
  • Medel

Ingredienser

Anvisning

Dela

Det går nästan snabbare att äta den här rätten än att uttala den. Costilla (uttalas ungefär kå-stijja) de Res är tjocka revben på biff vilket ibland kallas Short Ribs eller revbensstek. I Sverige är denna styckesdetalj oftare i stora bitar med längre revben. Be din kötthandlare att såga revbenssteken i mindre bitar, runt 4X4 cm, om de kan eller använd hela längdskurna revben, men tänk då på att koktiden kommer att öka något.

Vad är då en Adobo? Adobo kan ibland betyda marinad och ibland sås i vilken proteinerna tillagas. I båda fallen är såsen eller marinaden till stor del baserad på chilifrukter, ofta torkade och ofta milda eller i en kombination av milda och starka. I det här fallet är såsen mestadels mild, önskar man en starkare adobo kan man servera grytan med några habanero på sidan.

Precis som nästan all annan mat här i Mexiko kan man äta grytan som fyllning i en taco eller med till exempel bönor. Vår favorit är att servera Costilla de Res en Adobo med ett smakrikt mexikanskt ris, receptet kommer separat.

(Visited 409 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig

Förbered köttet

Torka köttet torrt med hushållspapper och skär det i relativt jämnstora bitar.
Salta och peppra köttet på alla sidor.

2
Färdig

Förbered de torkade chilifrukterna

Öppna upp chile guajillo och chile ancho och ta ur kärnor och stjälkar. Ta bort stjälkarna på de torkade chipotlefrukterna.

3
Färdig

Förväll de torkade chilifrukterna

Koka upp en kastrull med vatten. När vattnet kokar lägger du i de rensade chilifrukterna och trycker ner dem i vattnet.
Låt koka i ca 5 minuter tills dess att vattnet är mörkt téfärgat och chilifrukterna börjat bli mjuka.

Obs! Spara vattnet när du kokat klart dina chilis, vattnet kommer användas senare.

4
Färdig

Förbered ingredienserna till din sås

Skär en lök och fem tomater i mindre bitar så de blir lättare att köra i en blender till en fin puré.
Mät upp två matskedar äpplecidervinäger, 1 tsk kycklingbuljong (eller en kub), tre kryddpepparkorn och skala tre vitlöksklyftor.

5
Färdig

Gör adobo-såsen i en blender

Lägg i lök, vitlök, buljong, kryddpeppar och vinäger i en blender och kör inledningsvis på puls och sedan högre hastighet tills du fått en jämn puré och kryddpepparkornen krossats. Om du har en svagare blender kan det underlätta att krossa kryddpepparn i en mortel innan du lägger dem i blendern.

Tillsätt de förvällda chilifrukterna och tomaten och kör på hög hastighet under ett par minuter tills såsen är så slät den kan bli.

6
Färdig

Filtrera adobo-såsen

Filtrera såsen från blendern till en skål. Använd en sil med mellanfint nät. Pressa ur så mycket du kan tills du bara har en relativt torr massa av skal och kärnor kvar i filtret, kasta detta.

7
Färdig

Stek köttet i en gryta

Stek köttet i en gryta tills det fått en fin gyllene färg. Stek köttet i omgångar så köttet inte hamnar för tätt och därför snarare kokar än att det bryns.

8
Färdig
2-4 timmar

Tillsätt sås och örter och koka grytan

Tillsätt adobo-såsen och örterna till grytan och rör om.
Tillsätt lite av vattnet du kokade chilifrukterna i.
Lägg på locket och låt sjuda på låg värme. Rör om då och då.

Tillsätt mer av kokvattnet efter behov så grytan inte blir för torr och bränner vid.

9
Färdig

Smaka av grytan

När köttet är klart och lätt faller i bitar när du pressar det med en gaffel är det dags att smaka av såsen med lite socker och salt efter behov. I det här fallet använde vi 1,5 tsk socker och en liten nypa salt.

10
Färdig

Servera

Servera grytan som fyllning till tacos eller med ris. Varför inte testa ett gott mexikanskt ris med tomater och grönsaker? Det är den perfekta matchningen!

Garnera med lite rå hackad lök och koriander.

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Carne Adobada på tostada
tidigare
Carne Adobada
NMexikanskt ris serverat med gryta
nästa
Mexikanskt ris med rotfrukter
Carne Adobada på tostada
tidigare
Carne Adobada
NMexikanskt ris serverat med gryta
nästa
Mexikanskt ris med rotfrukter

Lägg till din kommentar