Ingredienser
- 1 kg Revbensstekskuret i bitar
- 1/2 tsk Svartpeppar, mald
- 1/2 tsk Salt
- 4 Guajillo
- 2 Ancho
- 4 Chipotle
- 1 Lökmedelstor
- 5 Tomat
- 3 klyftor Vitlök
- 3 Kryddpeppar, hel
- 1/2 tsk Spiskummin, mald
- 1 kub Kycklingbuljongalternativt 1 tsk pulver
- 2 msk Äppelcidervinäger
- 1/2 tsk Timjan, torkad
- 2 Lagerblad
- 1/2 - 1 tsk Torkad oregano
- till stekning Olja
- för kokning av chili Vatten
- för avsmakning Salt
- 1 1/2 tsk Socker, Brunteller efter smak
Anvisning
Det går nästan snabbare att äta den här rätten än att uttala den. Costilla (uttalas ungefär kå-stijja) de Res är tjocka revben på biff vilket ibland kallas Short Ribs eller revbensstek. I Sverige är denna styckesdetalj oftare i stora bitar med längre revben. Be din kötthandlare att såga revbenssteken i mindre bitar, runt 4X4 cm, om de kan eller använd hela längdskurna revben, men tänk då på att koktiden kommer att öka något.
Vad är då en Adobo? Adobo kan ibland betyda marinad och ibland sås i vilken proteinerna tillagas. I båda fallen är såsen eller marinaden till stor del baserad på chilifrukter, ofta torkade och ofta milda eller i en kombination av milda och starka. I det här fallet är såsen mestadels mild, önskar man en starkare adobo kan man servera grytan med några habanero på sidan.
Precis som nästan all annan mat här i Mexiko kan man äta grytan som fyllning i en taco eller med till exempel bönor. Vår favorit är att servera Costilla de Res en Adobo med ett smakrikt mexikanskt ris, receptet kommer separat.
Steg
1 Färdig | Förbered köttet |
2 Färdig | Förbered de torkade chilifrukterna |
3 Färdig | Förväll de torkade chilifrukternaKoka upp en kastrull med vatten. När vattnet kokar lägger du i de rensade chilifrukterna och trycker ner dem i vattnet. Obs! Spara vattnet när du kokat klart dina chilis, vattnet kommer användas senare. |
4 Färdig | Förbered ingredienserna till din sås |
5 Färdig | Gör adobo-såsen i en blenderLägg i lök, vitlök, buljong, kryddpeppar och vinäger i en blender och kör inledningsvis på puls och sedan högre hastighet tills du fått en jämn puré och kryddpepparkornen krossats. Om du har en svagare blender kan det underlätta att krossa kryddpepparn i en mortel innan du lägger dem i blendern. Tillsätt de förvällda chilifrukterna och tomaten och kör på hög hastighet under ett par minuter tills såsen är så slät den kan bli. |
6 Färdig | Filtrera adobo-såsen |
7 Färdig | Stek köttet i en gryta |
8 Färdig 2-4 timmar | Tillsätt sås och örter och koka grytan |
9 Färdig | Smaka av grytan |
10 Färdig | ServeraServera grytan som fyllning till tacos eller med ris. Varför inte testa ett gott mexikanskt ris med tomater och grönsaker? Det är den perfekta matchningen! Garnera med lite rå hackad lök och koriander. |