Ingredienser
- 1 Lökmellanstor
- 5 Tomat
- 4 Vitlökmellanstora klyftor
- 1-2 PoblanoKan bytas mot spetspaprika om du inte kan hitta poblano.
- 500 gram Bistec - tunt skivat nötkötteller strimlad biff
- 1/2 tsk Salt
- 1/2 tsk Svartpeppar
- 1/2 tsk Spiskummin, mald
- Enligt smak SerranoSmaka av salsan enligt din smak
- Litet knippe Färsk korianderEfter smak
- 1 tsk Kycklingbuljongalternativt 1 kub
Anvisning
Bistec Ranchero (Ranchens biff) är en enkel rätt full av smak. Den här rätten kan tillagas på flera olika sätt och du kan göra flera olika variationer även med detta recept. Namnet kommer från de enkla ingredienserna som alltid fanns tillgängliga på de mexikanska rancherna. Biff, lök, vitlök, tomater och chili samt eventuellt andra grönsaker som fanns tillgängliga. Rätten är enkel att tillaga över eld utan att använda många kastruller eller redskap.
Varianter: Om du vill äta Bistec Ranchero som fyllning i en taco använder du bara hälften av salsan nedan, resten kan serveras vid sidan om eller för att dippa majschips i. Vill du ha en mer såsig gryta använder du all salsa och tillsätter en liten gnutta buljong. Då passar rätten bra att serveras med exempelvis mexikanskt ris. Vill du dryga ut rätten något är det också populärt att koka med med kuber av potatis i rätten. I det här fallet var vi sugna på tacos.
Hettan i grytan kommer från salsan som kokar med, så vill du ha en mildare rätt+ Använd mindre chili, vill du ha en hetare rätt? Tillsätt mer!
Servera med: Servera som tacos i majs- eller vetetortillas med lite finhackad lök, lime och eventuellt lite grädde eller Creme Fraiche. Refried beans och mexikanskt ris passar bra om du har gjort en mer såsig rätt. Du kan även servera rätten som burrito med bönor och ris inrullad i en stor vetetortilla.
Steg
1 Färdig | Gör en enkel tomatsalsaTvätta tre mellanstora tomater och en grön chili serrano. Skala två vitlöksklyftor och riv av en bit färsk koriander. Skär upp en fjärdedels stor lök eller en halv liten lök. Mät upp en tesked kycklingbuljongspulver eller en kub. |
2 Färdig 5 minuter | Koka ingredienserna till salsan |
3 Färdig | Kör ingredienserna i en blender |
4 Färdig | Marinera biffen |
5 Färdig | Rosta och skala poblano-chilinDen här rätten smakar bäst med rostad poblano. Kan du inte hitta rostad poblano kan du byta ut den mot till exempel spetspaprika eller vanlig grön paprika, följ dock ändå anvisningarna nedan. Tänk på att smaken mellan paprika och poblano skiljer sig mycket. Du kan även köpa strimlad poblanochili på burk, så kallade Rajas, dessa fungerar utmärkt i grytan och behövs inte skalas enligt detta steg. Låt de bara rinna av och fortsätt till nästa steg. Du hittar länkar till var du kan handla dessa under det mexikanska skafferiet. Värm upp en stekpanna så den blir mycket het. Lägg poblanon i pannan och vänta på att skinnet börjar bubbla upp och bli svart. Fortsätt så att alla sidor har svartnat. Lägg din rostade poblano i en plastpåse (typ ziplock eller vanlig) tills dess att den svalnar. Ångan som bildas i påsen gör det enklare att ta bort skalet på poblanon eller paprikan. Ta ut poblanon från plastpåsen och dra bort skinnet, använd en skål med vatten om det underlättar. Öppna poblanon / paprikan, ta bort stjälken och fröpaketet. |
6 Färdig | Förbered grönsakernaFörbered samtliga grönsaker som ska stekas. |
7 Färdig | Bryn den marinerade biffen |
8 Färdig 3 minuter | Tillsätt den skivade löken |
9 Färdig 30 sekunder | Lägg vitlöken i pannan |
10 Färdig | Tillsätt tomaterna |
11 Färdig | Tillsätt poblano-chilin |
12 Färdig | Tillsätt salsanTillsätt valfri mängd salsa från steg 3 och låt puttra i några minuter. Vill du göra fyllning till tacos använder du hälften av salsan (den andra hälten kan du använda vid sidan som topping) och steker tills rätten blir lite torrare. Vill du äta rätten med ris tillsätter du all salsa och eventuellt en dl kyckling- eller biffbuljong och låter grytan sjuda i ca fem minuter. Smaka av med salt och eventuellt en gnutta socker om dina tomater inte är söta nog. |
13 Färdig | Servera |