Mexikanska köttbullar – Albóndigas en Salsa de Chipotle

0 0
Mexikanska köttbullar – Albóndigas en Salsa de Chipotle

Dela det på sociala nätverk:

Eller så kan du kopiera och dela den här adressen

Ingredienser

Justera portioner:
350 gram Fläskfärs
350 gram Nötfärs
1-2 Kryddpeppar, hel
1 tsk Spiskummin, mald
2 klyftor Vitlök
1/4 lök Lök
3-4 msk Ströbröd Använd så lite som möjligt för att göra färsblandingen lätt ska kunna formas till runda bullar
1 Ägg Till färssmeten
4 Ägg Hårdkokta ägg
1 tsk Salt
1/2 tsk Svartpeppar, mald
6-7 mellanstora tomater Tomat
1 liten Lök
3 klyftor Vitlök
25 gram Chipotle i adobo Använd chipotle i adobo efter smak
15 stjälkar Färsk koriander Koriander kan uteslutas eller minskas beroende på smak
1 stor nypa Torkad oregano
1 tsk Kycklingbuljong Alternativt 1 kub
150 ml Vatten mer vid behov
1 tsk Socker, Brunt Tillsätt lite socker i salsan om dina tomater inte är söta nog
1 msk Olja Olja att steka i

Näringsdeklaration

Ändra antalet portioner ovan för att se näringsvärden per servering.

4
Serverar
2250 kcal
Energi
155 g
Protein
135 g
Fett
45 g
- varav mättat fett
85 g
Kolhydrater
26 g
- varav sockerarter
12 g
Fibrer
4.2 g
Salt

Bokmärk receptet

Du måste logga in eller registrera ett konto för att lägga till detta innehåll i ett bokmärke.

Egenskaper:
  • Glutenfritt
  • Laktosfritt

Goda stora mexikanska köttbullar i mustig tomat- och chipotlesås! Så gott och så enkelt!

  • 1 timme och 45 minuter
  • Serverar 4
  • Medel

Ingredienser

Anvisning

Dela

Som svensk är det lätt att tänka att köttbullar är något typiskt svenskt — eller kanske något man ser i italiensk-amerikanska filmer, serverade med spagetti i en rödvinsdoftande tomatsås. Men även i Mexiko är köttbullar klassisk husmanskost.

De mexikanska köttbullarna, albóndigas, är mustigare, kryddigare och bjuder ofta på en generös portion rökighet från chipotle-chili. Det är en smakbomb som värmer både kropp och själ.

Tomatsås med karaktär

Såsen görs på tomat, chili och ibland rostad lök eller vitlök, och kan varieras i både styrka och struktur. Chipotle är nyckelingrediensen — men mängden kan justeras efter smak. Testa dig fram till rätt balans.

En rätt med många ansikten

Albóndigas kan kokas direkt i såsen eller till och med serveras i buljongsoppa. Tillbehören är lika flexibla:

Mängd och blandning

I Mexiko brukar man räkna 2 köttbullar per portion — ibland fler om förrätten är lätt. Köttblandningen kan anpassas efter smak:

  • 50/50 nöt och fläsk
  • 70/30 nöt/fläsk — särskilt vanligt här
  • Bara nöt eller bara fläsk fungerar också utmärkt

(Visited 1 132 times, 1 visits today)

Steg

1
Färdig
10 minuter

Förbered ingredienserna för salsan

Plocka fram tomaterna och tvätta dessa. Skala vitlöksklyftorna och löken, skär löken i mindre bitar. Tvätta och ansa koriandern och ta fram torkad oregano. Öppna en burk med med chipotle i adobosås.
Mät upp en tesked kyckllingbuljongpulver eller smula en kub.

Lägg alla ingredienser i en blander.

2
Färdig

Mixa salsan

Kör alla ingredienser ovan i en blender / mixer och tillsätt lite av vattnet. Kör på hög hastighet tills salsan fått en len konsistens.

3
Färdig
30

Tillaga salsan

Värm en gryta och tillsätt 1 matsked matolja och låt bli varm. När oljan är varm, tillsätt salsan och låt koka i ca 30 minuter. Rör om då och då.

4
Färdig
10

Koka ägg

Hårdkoka 4 ägg och skär vardera ägg i 4 bitar. Har äggen för mycket äggvita i toppen kan man skära bort den först för att få en bra balans mellan gula och vita.

5
Färdig

Gör smeten till köttbullarna

Lägg all köttfärs i en bunke, tillsätt det råa ägget, och ströbröd.

Med mortel eller mixerstav, gör en puré av en kvarts lök, två vitlökskyftor, salt, svartpeppar, spiskummin och kryddpepparen (använder du mixerstav kan du tillsätta 1 msk vatten för att få fart).

Tillsätt purén till köttfärsen och blanda noggrant.

Vill man dryga ut färsen kan man, som man ibland gör i Mexiko, blanda i lite kallt överblivet ris för att dryga ut blandingen.

6
Färdig

Forma köttbullarna

Fördela kättfärssmeten i tio bollar av samma storlek.

Platta ut en boll i handen, lägg en kokt äggbit i mitten och vik ihop färsen till en köttbulle.

Lägg åt sidan och fortsätt med resterande köttbullar.

7
Färdig
30

Tillaga kättbularna i salsan

Lägg försiktigt i alla köttbullar i den kokaned salsan och låt dem sjuda på låg temperatur i 30 minuter. Vänd på köttbullarna försiktigt efter halva tiden.

8
Färdig

Servera

Servera med vanligt kokt ris eller mexikanskt rött ris (se recept på sajten). Det går även bra att äta köttbullarna med bönor eller som fyllning i en mexikansk torta, vilket är en typ av smörgås eller baguetteliknande bröd.
Garnera med lite koriander, eller persilja om du inte gillar koriander.

Vanliga frågor & svar

Vad är skillnaden mellan svenska, italienska och mexikanska köttbullar köttbullar?

Svenska köttbullar är milda och steks, ofta serverade med gräddsås och lingon. Italienska köttbullar är örtiga, ofta med parmesan, och kokas i tomatsås. Mexikanska albóndigas är kryddigare, ibland fyllda med ägg, och kokas i en rökig chipotlesås. Alla tre är köttbullar — men med helt olika karaktär.

Svenska köttbullar

  • Kött: Blandfärs (nöt + fläsk), ibland kalv
  • Kryddning: Salt, peppar, ibland kryddpeppar
  • Bindning: Ströbröd svällt i mjölk eller grädde, ägg
  • Tillagning: Steks i panna
  • Servering: Med potatismos, gräddsås, lingon och pressgurka
  • Smakprofil: Mild, rund, husmanskost

 

Italienska köttbullar (polpette)

  • Kött: Nöt, fläsk eller kalv — ofta med parmesan i smeten
  • Kryddning: Vitlök, persilja, basilika, oregano
  • Bindning: Bröd blötlagt i mjölk, ägg, ost
  • Tillagning: Steks eller kokas direkt i tomatsås
  • Servering: Med pasta och tomatsås, ibland som antipasto
  • Smakprofil: Örtig, umamirik, ofta saftigare än svenska

Mexikanska köttbullar (albóndigas)

  • Kött: Blandfärs, ofta med högre andel fläsk
  • Kryddning: Vitlök, lök, koriander, ibland kryddpeppar eller chipotle
  • Bindning: Ris eller bröd, ägg
  • Tillagning: Kokas i tomatbaserad sås med chili (t.ex. chipotle)
  • Servering: Med ris, tortillas eller i soppa
  • Smakprofil: Rökig, kryddig, ofta med fyllning (t.ex. hårdkokt ägg)

Kan jag göra rätten utan chipotle?

Chipotle ger rätten sin karaktäristiska rökighet. Du kan ersätta med annan torkad chili, men smaken blir annorlunda. För mildare version, minska mängden eller använd bara tomat och lök.

Måste jag använda både fläsk- och nötfärs?

Nej. Du kan använda enbart nöt, enbart fläsk eller en annan blandning. 50/50 är klassiskt, men 70/30 eller helt nöt fungerar utmärkt.

Vad gör de hårdkokta äggen i köttbullarna?

De ger en överraskande textur och mild smak. Det är ett traditionellt inslag i vissa mexikanska versioner, men du kan utesluta dem om du vill.

Kan jag förbereda rätten i förväg?

Ja. Salsan kan göras dagen innan, och köttbullarna kan formas och förvaras i kylskåp. Värm allt försiktigt vid servering.

Vilka tillbehör passar bäst?

Mexikanskt ris, refried beans, tortillas eller som fyllning i en torta (mexikansk smörgås). Du kan även servera med en enkel sallad för balans.

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

Recensioner av recept

Det finns inga recensioner av det här receptet. Använd formuläret nedan för att skriva din recension
Puerco en Salsa Verde
tidigare
Fläsk i Salsa Verde – Puerco en Salsa Verde
Pico de Gallo
nästa
Pico de Gallo — Salsa Mexicana
Puerco en Salsa Verde
tidigare
Fläsk i Salsa Verde – Puerco en Salsa Verde
Pico de Gallo
nästa
Pico de Gallo — Salsa Mexicana

Lämna ett svar