Molcajete

En molcajete (Moll-ka-hete) är en form av mexikansk mortel. En molcajete är oftast gjord i lavasten och det är den vi avser att behandla i det här avsnittet.
Molcajeten kan användas såväl varm som kall (!) och har betydligt fler användingsområden än de vi är vana vid, att bara krossa eller mosa örter och kryddor. Hettar du upp en molcajete på gaslåga, grill eller ugn kan du tillaga mat i den, annars är den grova insidan perfekt att mortla ingredienser till en god salsa. I vissa fall används den enbart som en dekorativ serveringsskål för bland anant aguachile.
Innan du kan använda din molcajete måste den arbetas in för att undvika stendamm och andra tandkrasande rester. Se vår lilla video nedan för att se hur du bearbetar din nya molcajete innan du använder den. Processen tar runt en timme men behöver bara göras en gång, sedan kan du och kommande generationer ha stor glädje av den.
Skötselråd: Diska din molcajete under rinnande vatten med en borste. Använd aldrig diskmedel eftersom det kan påverka smaken av det du tillagar.
Du kan köpa en egen molcajete på till exempel Andale.se och Extreme Food!