Kryddpeppar, Allspice eller Pimienta Gorda
Kryddpepparn ska inte förväxlas med den vanliga pepparn så som vitpeppar och svartpeppar utan det här är en helt annan krydda. Kryddpepparn är flitigt använd i det mexikanska köket.
I Mexiko kallas kryddpepparn ofta för Pimienta Gorda, dvs tjockispeppar eftersom den ser ut som svartpeppar som är lite större och tjockare, eller Tabasco-peppar då den har en lång tradition av att odlas just i den mexikanska delstaten Tabaso. Tabasco-peppar har inget att göra med den välkända tabasco-såsen.
Smak och användningsområde: Det engelska namnet, All Spice eller allkrydda, ger en ganska bra förklaring av smaken för denna krydda. Kryddpepparn smakar nämligen lite allt möjlig och har en angenäm smak av kanel, muskotnöt och kryddnejlika.
Kryddpepparn har idag en viktig roll i många av världens kök. Bland annat är den nödvändig i många arabiska rätter, europeiska korvar, Jamaikansk jerk chicken och amerikanska efterrätter. Den säregna smaken gör att kryddan fungerar i såväl söta som salta rätter.
Historia: Kryddpepparn är inhemsk på de karibiska öarna, södra mexiko och delar av centralamerika men odlas idag på många andra ställen i världen. Kryddpepparn ”upptäcktes” och togs till europa av Christopher Columbus. Columbus hittade kryddpepparn på Jamaica varav den fick ett av sina många namn, Jamaicapeppar.
Växten: Kryddpepparn växer på ett träd som växer naturligt i området. Trädet är ibland lågt och buskliknande men kan också väx till en höjd av nära 20 meter.
Alla våra recept med kryddpeppar hittar du här!