https://www.mexicankitchen.se
  • Logga in
  • Registrera
  • Hem
  • Hitta recept
    • Kategorier
    • Sök efter ingredienser
    • Lägg till recept
  • Råvaror & ersättningar
  • Utrustning
  • Mer
    • Blogg
    • Om mig
    • Ordlista: Mexikanska ingredienser
    • Medlemsklubbar
      • Medlemsklubb
      • Ämnesdiskussion
      • Användarprofil
    • Kontakt
    • Visa alla författare
    • Mycket mera mat (Länksamling)
  • Hem
  • Hitta recept
    • Kategorier
    • Sök efter ingredienser
    • Lägg till recept
  • Råvaror & ersättningar
  • Utrustning
  • Mer
    • Blogg
    • Om mig
    • Ordlista: Mexikanska ingredienser
    • Medlemsklubbar
      • Medlemsklubb
      • Ämnesdiskussion
      • Användarprofil
    • Kontakt
    • Visa alla författare
    • Mycket mera mat (Länksamling)
MexicanKitchen.se logotyp
  • Hem
  • Redaktionellt & Blogg
  • Antojiotos – Mexikansk gatumat och munsbitar

Antojiotos – Mexikansk gatumat och munsbitar

Inlagt den feb 21st, 2023
av Henric
Kategorier:
  • Redaktionellt & Blogg
Mexikanska tacos

De flesta har nog hört talas om Tacos, Burritos och Quesadillas, men vad är det och vilka andra Antojitos (”Små läckerheter”) finns det att hitta i det Mexikanska köket?

I Sverige kallar man ofta (helt felaktigt) nästan allt med kryddad köttfärs för tacos. Den må vara i en sallad, paj, i en rulle, med ost, med majschips eller hur man än vill.  Men visste du att det du kallar Taco kanske är en burrito eller en Nachotallrik? I den här artikeln benar vi ut vad som är vad och berättar om, för många, helt nya smaksensationer!

Antojitos kan kanske närmast översättas till ”små begär” och är kanske Mexikos motsvarighet till Tappas. Det som kallas för Antojitos i Mexiko är nämligen en hel radda smårätter där givetvis Tacon är den mest kända och vida förekommande. Men på de mexikanska gatorna (och på restauranger och hemmakök) finns ett enormt utbud av andra läckra smårätter man inte ska missa. Dessa smårätter är en stapelvara i det mexikanska köket och finns i många olika former, alla med sin egen unika smak och stil. Låt oss ta en närmare titt på några av de mest populära antojitos i det mexikanska köket och vad som gör att de sticker ut från varandra.

Tacos

Tacos med carnitas av fläskkött
Tacos med carnitas av fläskkött

Tacos behöver kanske ingen närmare beskrivning, eller så är det precis vad som behövs. En svensk tacomåltid må vara fantastiskt god, social och trevlig, men i själva verket har den inte mycket med det Mexikanska ursprunget att göra. Du kan läsa allt om tacos i vår artikel här!

Tacos är en av de mest välkända ”antojiton” i det mexikanska köket. För att vara en taco behöver du i princip tre olika beståndsdelar.

  1. Tortilla
    En tortilla är ett mjukt runt tunnbröd som vanligtvis är gjort på (nixtimaliserad) majs som mals till en slät deg för att sedan gräddas. I vissa fall kan tortillan istället vara gjord på vetemjöl, främst i landets norra delar eller för vissa speciella tacos. I Mexiko hittar du ALDRIG gula vikta, hårda tacoskal, tubs eller liknande. Dessa skal kommer från den amerikanska snabbmatskulturen som tog inspiration av andra mexikanska läckerheter, mer om dessa nedan!
  2. Tacofyllning
    Visste du att kryddad köttfärsblandning nästan aldrig förekommer som tacofyllning i det mexikanska köket? Här hittar man dock tusentals olika fyllningar med allt från grillat kött, fisk och skaldjur till olika grönsaker, grytor och mycket annat. Förutom när det handlar om grytorna är det sällan själva fyllningen som kryddas hårt utan här handlar det ofta om att låta huvudingrediensens smak få den största platsen. De extra smakerna kommer från…
  3. Salsa
    En taco är inte komplett utan salsan. Faktum är att det inte är helt ovanligt att man ibland bara äter tortillas med salsa. En salsa kan vara mild eller mycket mycket het och vid ett serverat bord väljer man själv vilken salsa man vill ha. Salsan kan vara gjord på gröna Tomtillos (vanligtvis kallad Salsa Verde) eller på röda tomater (vanligtvis kallad Salsa Roja, även om den också kan vara gjord på Tomatillos ibland). En viktig ingrediens i salsan är också chilifrukter, vilka kan vara torkade och ge en röd färg eller färska, oftast gröna. Det är vanligt att salsan också har något eller allt av följande: Vinäger eller annan syra, lök, vitlök och koriander. Utöver dessa finns tusentals andra variationer. Syrad grädde, majonnäs eller liknande är sällan använt i mexikanska tacos förutom vid några undantag.

Sammanfattningsvis: Taco = Tortilla + Fyllning + Salsa

Flautas eller Tacos Doradas

Gyllene Tacos Dorados!
Gyllene Tacos Dorados!

Flautas och Tacos Doradas (regionala skillnader) är en typ av mexikansk maträtt som består av en tortilla som är fylld med en mängd olika ingredienser, vanligtvis kyckling eller ost men ibland grnsaker eller anant kött. Tortillan rullas ihop till en liten rulle som sedan friterad tills den är gyllene och krispig (dorada betyder gyllene). Flautas eller doradas är en populärt liten snack i Mexiko och serveras ofta med salsa, guacamole och syrad grädde, gärna med lite strimlad sallad och smulad ost på toppen.

Den amerikanska tacon (som slog igenom i Sverige) är inspirerad av denna men där är tortillan friterad för sig och fylls sedan med innehåll.

Recept på Tacos Doradas finns här på sajten!

Quesadillas

Vänd dina quesadillas när osten börjar smälta och de börjar bli lite krispiga
Quesdadillas gjorda på blå majstortillas som steks på stekbord.

Quesadillas är en annan populär antojito som görs med en majstortilla (inte sällan på blå majs, som på bilden) fylld med ost och andra ingredienser så som pumpablomma, svamp, kyckling eller biff. Tortillan viks sedan på mitten och steks tills den är krispig och osten smält. Quesadillas är ett bra alternativ för ett snabbt och enkelt mellanmål eller måltid och kan serveras med salsa, guacamole och ibland syrad grädde (liknande crème fraiche).

Många gatukök i Mexico City gör enormt långa quesadillas, upp till en meter eller mer, som då liknar svärd. Dessa kallas inte sällan Machetes på grund av dess form.

Här kan du hitta recept på hur du gör egna quesadillas.

Quekas Fritas

En quesadilla kan också göras med rå majsdeg som plattas ut, fylls och friteras likt en pirog och kallas då (ibland) Quesadillas fritas, dvs friterade quesadillas.

Här hittar du ett recept på hur du gör friterade quesadillas!

Sincronizadas

Används vetetortilla kallas de ofta Sincronizadas istället för quesadilla. Oftast används två lager av vetetortillas med fyllningen emellan. Anrättningen steks sedan tills osten smält. Kan som på bilden toppas med Guacamole, syrad grädde och Picadillo!

Osten

Själva osten som används (nästan alltid) i en Quesadilla är oftast av typen Queso Oaxaca (uttalas wa-hacka) vilket är en ost som närmast kan liknas vid mozzarella. Ska du göra en quesadilla hemma kan det då kanske passa bäst med just det.

Även om självaste namnet Quesa (från queso, ost) mer än antyder att denna lilla delikata rätt innehåller just ost, är det långt ifrån självklart i Mexico City, där man kan beställa Quesadillas utan ost. I resten av landet kan du dock räkna med delikat smält och seg ost.

Huaraches

Avsluta med lite röd lök och eventuellt lite mer ost
Huaraches

Huaraches är en typ av mexikansk gatumat som är gjord av en stor, platt, avlång majstortilla som är fylld med bönor eller ost (men i bland annat). Namnet kommer från den mexikanska sandalen vars form har fått gett namnet till detta mästerverk.  Det fyllda brödet kan toppas med flera olika godsaker så som kött, ost, grönsaker eller egentligen vilken röra du vill.

Huaraches är oerhört populärt på gatorna i Mexico City vilket gör det väldigt svårt att bibehålla vikten. Tro mig, jag har försökt. Recept hittar du givetvis här på sajten!
https://www.mexicankitchen.se/recipe/huaraches-con-bistec/

Tostadas

Picadillo på tostada
Picadillo på tostada

Tostadas är kanske det som kommer närmst en svensk taco, fast här är själva ”skalet”, den friterade majstortillan, helt platt. Tostada betyder toast och ibland händer det att just tostadan är rostad snarare än friterad, även om den friterade versionen är vanligast. En tostada kan toppas med tusentals olika grytor och det är just här vi hittar en gryta med just köttfärs, Picadillo. Grytor som Tinga är också populära att servera på just tostadas.

Förutom fyllningen är andra vanliga tillbehör refried beans (recept här), strimlad sallad, syrad grädde och lök. Recept på Picadillo hittar du här!

Recept på Tinga av biff hittar du här och Kycklingtinga hittar du här:

Sopes

Sopes med refried beans, topapd med Papas con Chorizo, sallad, lök, salsa, smulad ost och grädde
Sopes med refried beans, topapd med Papas con Chorizo, sallad, lök, salsa, smulad ost och grädde

Sopes är lite av en blandning mellan Huaraches och Tostadas. Den har samma storlek som tostada men den är tjockare och har små kanter som håller dess fyllning på plats. Den är inte heller så krispig som en tostada utan har mer samma konstistens som en Huarrache.

Majsdegen formas till en liten, rund botten som sedan toppas med ingredienser så som bönor, kött, ost och salsa. Sopes är en populär gatumat i Mexiko och serveras ofta som ett snabbt och mättande mellanmål.

Salbutes och Panuchos

Panuchos

Dessa två liknande rätter kommer från delstaten Yucatan och liknar kanske i grunden en mjukare friterad tostada. Den största skillnaden mellan de två är att en Salbute bara är en friterad lite tjockare tortilla medan Panuchos alltid fylls med ett tunt lager bönor i själva flatbrödet, givetvis gjort av majsmjöl. Förutom att Salbutes är ofyllda och Panuchos fyllda är själva toppingen liknande.

Några vanliga fyllningar att lägga på toppen är strimlad kalkon eller kyckling som sedan toppas med sallad, lök, salsa och avokado.

Gorditas och Polcanes

Gorditas är tjocka, runda och majskakor, lite som krispiga pitabröd gjorda av majs, som är fyllda med en mängd olika ingredienser, såsom ost, kött, grönsaker eller bönor. Degen till Gordita är gjord av masa harina och formas till en rund form, som sedan fylls med önskade ingredienser och tillagas tills den är knaprig och gyllene. Resultatet är ett utsökt och rejäl mellanmål eller lätt måltid som är perfekt för alla tider på dagen.

Polcanes, å andra sidan, är en typ av antojito som är populär i Yucatan-regionen i Mexiko. De liknar gorditas genom att de är tjocka, runda kakor gjorda av masa harina, men degen för polcanes är gjord med en blandning av majs masa samt kryddor och ibland frön, vilket ger den en unik smak och konsistens. Polcanen formas sedan till en rund kaka och tillagas tills den är knaprig och gyllene. Polcanes fylls sedan med en mängd olika ingredienser, såsom ost, kött eller bönor precis som med Gorditas.

Såväl Gorditas som Polcanes serveras med valfria salsor.

Tlayudas

Tlayudas

Tlayudas är en stor, krispig tortilla som härrör i den sydliga delstaten Oaxaca. De är ofta toppade med ingredienser som Refried beans, kött, ost, avokado och salsa innan de viks ihop. De är en stapelvara i Oaxacas gatumatscen och kallas inte sällan Oaxaca-pizzor.

Tamales och olika varianter

Tamales tillagade i majsfodral

Tamales är en stapelvara i det mexikanska köket och de kan variera mycket från region till region och till och med från familj till familj. Dess beståndsdelar är:

• Masa (majsdeg) som används för tamales kan också variera i konsistens och smak från region till region. Vissa regioner använder en tät och tung masa, medan andra använder en lättare och fluffigare masa. Den typ av majs som används och metoderna som används för att förbereda masan kan också påverka dess slutliga konsistens och smak. Själva masan läggs ut i ett tunt lager på ett omslag…

• Omslagen som används för tamales kan också variera från region till region. I vissa regioner är tamales inslagna i det pappersliknande höljet runt en majskolv medan de i andra regioner är inslagna i bananblad. Typen av omslag som används kan påverka smaken och konsistensen på tamalen. Störst skillnad på smaken får man dock via fyllningen. Givetvis tas omslagen bort innan man äter, vi har dock sett många youtubevideos där folk försöker äta med omslagen fortfarande på.

• Fyllningarna som används för tamales kan också variera mycket från stat till stat och region till region. Några vanliga fyllningar inkluderar kött (som fläsk, kyckling eller nötkött), ost, grönsaker och söta fyllningar som frukt och choklad. Fyllningen breds ut på masan för att sedan hamna i mitten efter att tamalen viks ihop.

• Tillagningsmetoden som används för tamales kan också variera från region till region. I vissa regioner ångas tamales, medan de i andra kokas eller bakas. Tillagningsmetoden som används kan påverka tamalens konsistens och smak.

Vaporcitos är tillexempel en typ av tamale som är populär på Yucatanhalvön. De är vanligtvis gjorda med en lättare och fluffigare masa och ångas tills de är mjuka. Vaporcitos är ofta fyllda med kött, ost eller grönsaker och de avnjuts som mellanmål eller lätt måltid.

Tamales serveras sällan med salsa vid sidan av eftersom själva fyllningen i sig ofta är tillagad i en sås. I vissa fall och vissa regioner kommer din Tamale eller Vaporcito med salsa vid sidan av.

Tortas, Cemitas & Pambazo

Torta fylld med Carnitas

Torta är en mexikansk macka som inte sällan fylls med samma eller liknande fyllningar som i en Taco. Själva brödet i en Torta varierar mellan olika delar av landet, men ett av de mest populära bröden kallas bolillo (uttalas ungefär ”bollijjo”) vilket närmast kan liknas med en svensk frasig fralla men med en mer avlång form. Vill du göra en torta i Sverige passar det därför utmärkt att använda sig av just en fralla eller annat vitt fluffigt bröd, gärna med lite frasig utsida.

Cemitas är en typ av mexikansk smörgås som kommer från delstaten Puebla. De är gjorda på ett runt bröd med sesamfrö som kallas en cemitas och är fyllda med ingredienser som skivat kött (ofta nötkött eller fläsk, inte sällan av typen milanesa vilket liknar schnitzel), ost, avokado, chipotlepeppar och papalo (en ört som liknar en stark koriander i smaken). Cemitas är större och mer mättande än tortas och är en viktig spelare i Pueblas gatumatscen.

Pambazo

Pambazo görs ofta på samma bröd som en torta, men den stora skillnaden är att brödet först doppas helt i en mild chilisås, gjord på Guajillo, innan det steks krispigt. Brödet är därför lite rödaktigt på utsidan. Den mest traditionella fyllningen är Papas con Chorizo, dvs en röra med potatis och chorizo. Utöver fyllningen använder man också ofta lite strimlad sallad, grädde och riven ost. En Pambazo kan givetvis återfås med flera andra fyllningar.

Burritos

Kycklingburrito serverad
Kycklingburrito serverad

Burritos kan översättas till ”liten åsna” och namnet kan eventuellt komma från att en burrito ser ut som en liten packsäck till en åsna, fylld med godsaker. En burrito utgår från en stor vetetortilla (gjord på vetemjöl, vatten, salt och ister) som sedan fylls av allehanda ingredienser, vanligen bönor, grillat kött eller kyckling och någon form av salsa. Burritos är mer populära i de nordligare delarna av landet men dess popularitet börjar sprida sig till även andra delar av landet. Du kan hitta ett av våra recept på kycklingburritos här!

Elotes & Esquites

Elotes och Esquites, grillade och kokta

Dessa två rätter har en viktig sak gemensamt, majs. Där den ena, Elotes, serveras med majskornen kvar på majskolven så serveras esquites i som majskorn i en bägare. Det vanligaste är att majsen, i båda varianterna, kokas i vatten med olika örter och kryddor men det händer även att majsen grillas. I Mexiko är det absolut vanligast att man använder vit majs och inte gul i dessa anrättningar. Den vita majsen är inte alls lika söt som den gula så om du kan få tag på vit majs är det att föredra.

Elotes, mexikanska majskolvar, serveras ofta genom att man breder på ett rejält lager majonnäs på majskolven innan man sedan pudrar den med chilipulver och en riven ost. Osten som används i Mexiko är oftast av typen Cotija, vilken kan vara svår att hitta i Sverige – men det finns alltid bra ersättare, läs mer här!

Esquites är som tidigare nämnt vita majskorn som kokas, inte sällan med lite örter i vattnet (så som epazote, även kallad Citronmålla, eller koriander) och ibland köttben för att ge smak till majsen. Majskornen varvas sedan i en bägare med majonnäs, kryddor, chilisås och ost samt inte sällan hundratals olika typer av toppnings enligt smak – jordnötter eller andra nötter. I vissa delar av Mexiko byts majonnäsen helt eller delvis ut mot tjock grädde.

Empanadas

Empanadas i det mexikanska köket kan spåras tillbaka till Spanien, där de har avnjutits i århundraden, och de kom sannolikt till Mexiko med spanska nybyggare och kolonisatörer. Med tiden har rätten utvecklats till att inkludera en mängd lokala ingredienser och smaker, och idag är empanadas en stapelvara i mexikansk gatumat och avslappnad mat. Även om Empanadas kanske är mer känd i andra latinamerikanska länder är de ändå viktiga i många delar av Mexiko.

Mexikanska empanadas kan göras med antingen majs- eller vetedeg. Vilken typ av deg som används beror ofta på regionala och personliga preferenser, såväl som fyllningen som används.

Empanadas gjorda med majsdeg, känd som ”empanadas de masa,” görs vanligtvis med en deg gjord av masa harina, en typ av majsmjöl som används för att göra tortillas och tamales. Degen fylls sedan med en mängd olika ingredienser, såsom ost, kött, grönsaker eller frukt, och steks eller bakas tills den är knaprig och gyllene.

Empanadas gjorda med vetedeg, känd som ”empanadas de harina,” görs med en deg som liknar degen som används för pajer eller bakverk. Degen fylls med en mängd olika ingredienser, såsom ost, kött, grönsaker eller frukt, och steks eller bakas sedan tills den är knaprig och gyllene.

Så oavsett om du föredrar den salta och lätt söta smaken av majsdeg eller den rika och smöriga smaken av vetedeg, finns det en empanada för alla i det mexikanska köket.

Churros

Churros är ett typ av friterat bakverk som är populärt i Mexiko och andra delar av Latinamerika. De är gjorda genom att blanda mjöl, vatten och olja och sedan sprida blandningen genom ett stjärnformat munstycke till het olja för att steka tills den är gyllenbrun. Churros serveras vanligtvis rullade i en blandning av kanel och socker och med en söt dippsås, som choklad eller kola vid sidan av. På vissa ställen görs större churros som sedan fylls med choklad- eller kolasås. Oavsett variant är det en populär efterrätt eller mellanmål i det mexikanska köket.

Slutord

Det här är bara ett axplock av den mångfald av smårätter och mexikansk gatumat som återfinns i det här fantastiska landet. Skriv och berätta vilken som är din favorit eller vad du tycker saknas i listan!

Var och en av dessa antojitos erbjuder sin egen unika smak och stil, och det är lätt att se varför de är en så älskad del av det mexikanska köket. Oavsett om du föredrar tacos, quesadillas, tamales, churros eller huaraches, finns det säkert en antojito som kommer att tillfredsställa ditt sug efter något gott och smakrikt. Så varför inte prova dem alla och upptäck din favorit!

Vill du veta mer om vilka mexikanska maträtter som använder majs? Se vår poster här!

Majsens roll i det mexikanska köket
Majsens roll i det mexikanska köket
(Visited 1 242 times, 1 visits today)

Henric

Kock och grundare av Mexicankitchen.se. Bosatt i Mexiko och har erfarenhet från att driva restaurang i såväl Indien som Mexiko.

3 kommentarer Göm kommentarer

Margareta Bendefors skriver:
2023-04-01 kl. 15:04

Huevos Rancheros borde verkligen vara med här!

Svara
Henric skriver:
2023-04-01 kl. 15:17

Ja det har du rätt i, vi har till och med recept för det här på sidan! Jag ska lägga till så snart jag kan.
https://www.mexicankitchen.se/recipe/huevos-rancheros-lantliga-agg-med-mustig-tomatsas/

Svara
Antojiotos – Mexikansk gatumat och munsbitar - Bloggfeed skriver:
2023-04-10 kl. 22:06

[…] Läs hela inlägget av Allt om Mexikansk mat här –> Antojiotos – Mexikansk gatumat och munsbitar […]

Svara

Lämna ett svarAvbryt svar

Receptkategorier

Antojitos — Mexikanska smårätter

Antojitos — Mexikanska smårätter

Basrecept

Basrecept

Bönor & Ris

Bönor & Ris

Botanas — Förrätter & Snacks

Botanas — Förrätter & Snacks

Desserter

Desserter

Dryck

Dryck

Fisk & Skaldjur

Fisk & Skaldjur

Grillat

Grillat

Grytor / Guisado

Grytor / Guisado

Huvudrätter

Huvudrätter

Kött

Kött

Kyckling

Kyckling

Mexikansk frukost & brunch

Mexikansk frukost & brunch

Redaktionellt & Blogg

Redaktionellt & Blogg

Sallader

Sallader

Salsa

Salsa

Soppa

Soppa

Tortillas & Bröd

Tortillas & Bröd

Populära artiklar

  • Vad är tacos?
  • Måsten i ditt mexikanska skafferi
  • Hur gör jag egen Tacosås?
  • Mexikansk mat — en lång historia
  • Antojiotos – Mexikansk gatumat och munsbitar
  • Överblick över Mexikos chilifrukter
  • De mexikanska dryckerna Tequila och Mezcal
  • Majsens vikt i det mexikanska köket
  • Beställa tacos i Mexiko
  • Ny svensk sida om mexikansk mat!

Populära variationer

Fusion

Fusion

Mexikanskt

Mexikanskt

TexMex

TexMex

Spara pengar på mexikanska ingredienser

Genom att använda vår rabattkod mexkitchen25 när du handlar på Andale.se får du 10% rabatt på ordinarie priser på hela sortimentet!

Populära nyckelord

Alkohol Ancho Biff Bistec Brunch Bönor Chili Chipotle Chorizo Cocktail Drink Drinkar Dryck Enchilada Fläsk Frukost Grill Grillat Gryta Höstmat Jalapeño Kyckling Majs Molcajete – Recept och inspiration med Mexikos mest ikoniska köksredskap Nötkött Ost Poblano Potatis Quesadillas Refried Beans Räkor Röd salsa Salsa Salsa verde Sommarmat Taco Tacofyllning Tacos Tacosås Tostada Vegetariskt Vintermat Vårmat Ägg Öl

Följ oss på facebook!

mexicankitchen.se

Cortadillo de Res Långkok med själ från norra # Cortadillo de Res
Långkok med själ från norra #Mexiko 🇲🇽
Vi rostar #tomat och #chili tills de blir sotiga och rökiga, mortlar kryddor i molcajete och bygger en #mustig #gryta med nötkött, potatis och paprika.
Det här är mat som får ta tid – men du får hela receptet på under en minut.
Vill du laga själv? Receptet finns på https://www.mexicankitchen.se/recipe/cortadillo-de-res-riktig-ranchmat-fran-norra-mexiko/
Så här lagar du en #autentisk #fiskgryta från # Så här lagar du en #autentisk #fiskgryta från #Veracruz – enkel, smakrik och full av karaktär.
#Tomat, #oliver, #kapris #pepperoni – allt finns i ditt snabbköp. En mexikansk klassiker som imponerar utan krångel.
Recept och video på mexicankitchen.se/pescado-a-la-veracruzana
Arroz con tres leches – en mexikansk risdessert Arroz con tres leches – en mexikansk risdessert som sjuds långsamt med lime, kanel och tre sorters mjölk. Resultatet är en krämig, silkeslen klassiker som smakar tradition, värme och vardagslyx. Äts kall eller varm!I denna korta video får du se hur du lagar den från grunden, utan stress eller genvägar – bara riktigt god mat. Receptet finns på mexicankitchen.se – länk i bio!#arrozconleche #tresleches #mexikanskdessert #risdessert #mjölkdessert #comfortfood #recept #risalamalta #dessertmedkanel #limeidessert
Från en kyld #Lermugg (#jarritos) till en 15-lite Från en kyld #Lermugg (#jarritos) till en 15-liters #Bålskål – våra #Cantaritos levererar smak oavsett skala. Med #Tequila, #Lime, #Apelsin och #Grapefrukt får du en fräsch, syrlig och lätt kryddig klassiker som passar både vardag och fest. 🍹🔥
En klassisk #TequilaSunrise med #tequila, #apelsin En klassisk #TequilaSunrise med #tequila, #apelsinjuice och #grenadin är vacker men ofta lite platt.
Vår version –Yucatecan Sunset – byter grenadin mot #hibiskuscordial (lätt recept på mexicankitchen.se) med #kanel och #nejlika.
Mer färg. Mer smak. Mer #Mexiko. 🌅
P.S. Helgen är snart här – beställ din #hibiskus nu!
Vikta #Majstortillas doppade i en #silkeslen #bön Vikta #Majstortillas doppade i en #silkeslen #bönsås med torkade #mexikanska #chilifrukter må inte vinna några skönhetstävlingar, men när det kommer till #traditioner sitter skönheten på insidan. Dessa #Enfrijoladas är såväl #värmande som #mättande och #förföriskt goda! Gör bönorna en dag i förväg så kan du göra rätten till en ny lyxig vardagsklassiker. Växla mellan #kyckling #ost eller vegetariska fyllningar. Vi tipsar om alternativ i vårt #recept som är ute nu! allt om #mexikanskmat på mexicankitchen.se
Från #Mexikos #rancher till det svenska matbordet Från #Mexikos #rancher till det svenska matbordet – utan kompromisser.
#Cortadillo de #Res är som en #mexikansk #kalops: rustik, #tomatbaserad och full av smak.
Gjort på #biff, #potatis, #chili och #lök – allt du redan har hemma.
#Lättlagat, värmande och perfekt när #hösten knackar på. Servera med #bönor eller som tacos i #vetetortillas!
Receptet finns nu på #MexicanKitchen.se#Mexico #NorraMexiko #Matglädje
Vad får du om du tar en vanlig #Margarita och kry Vad får du om du tar en vanlig #Margarita och kryddar upp den en #cordial på #hibiskus, #kanel och kryddnejlika . En fräsch, lätt smakrik och lite florslt syrlig drink för hela året! Cordialen gör du på 15 minuter och den håller veckor i kylen. Skaka på is med #tequila färsk #lime och #triplesc.  Det bästa av allt, öka kryddorna steg för steg fram till #julafton som får tomten att glömma säcken vid ditt #barskåp!#recept och tips på mexicankitchen.se ute nu! #mexican #mexikanskt #drinkar #flordejamaica #cocktail
Huachinango a la #Veracruzana (fiskgryta från Ver Huachinango a la #Veracruzana (fiskgryta från Veracruz) är en klassisk #mexikansk #fiskgryta som förenar #medelhavet smaker med "tropikerna. #Fisk )valfri vit fisk, filé eller hel fisk), #oliver, #kapris, #tomater, paprika #och mild #chili skapar en gryta perfekt när hösten precis börjar smyga runt hörnet. Nytt #recept ute nu!#mexikanskmat #mexikanskt
#camarones al #guajillo är en mild, frisk och fan #camarones al #guajillo är en mild, frisk och fantastiskt god #förrätt eller #botana gjord på färska #räkor #vittvin #vitlök #smör och den torkade milda chilin som du lätt kan få tag på i Sverige idag. Servera som de är eller i #tacos eller på #tostadas. Nytt #recept ute nu!
Sommarens mest #svalkande dryck? Agua de Jamaica, Sommarens mest #svalkande dryck? Agua de Jamaica, eller Hibiscus-vatten med smak av rostad #kanel, skivad #lime och #apelsin och sötad efter din smak? Lika god och uppfriskande serverat enbart på #is som den är på #tequila eller #mezcal. En av de mest populära dryckerna i Mexiko! Vad väntar du på? Gör en stor laddning och förvara koncentratet i kylen idag! Recept ute nu!#freshwater #aguasfrescas #jamaica #mexico #mexiko
#Ost, eld, #chorizo – och ALLA tillbehör #Ques #Ost, eld, #chorizo – och ALLA tillbehör
#QuesoFundido som flamberas med #tequila i #gjuthörnspanna .
#Guacamole, pico, (och eventuellt grillat kött för att göra det till en huvudrätt), #salsa och #tortillas– varje tugga en fullträff.
Följ med till MexicanKitchen.se:s grillplats– reelen är live och ostigheten maxad 🧀🔥 Nytt recept ute nu!
Nytt recept! Krispiga. Krämiga. Rökigt heta – Nytt recept! Krispiga. Krämiga. Rökigt heta – och lite lyxiga Tostadas de Atún fresco!Rå #tonfisk i #ponzumarinad, #chipotlemayo, #avokado, rostad sesam och krispig lök. En fusionrätt som bjuder på både sting och balans – populär på mexikanska restauranger men lika lätt att göra hemma!Inget spis behövs, bara fräscha råvaror och kallt i glaset. Perfekt för varma sommardagar, brunch eller kvällar du vill höja ribban lite.#tostadasdeatun #mexikanskfusion #chipotle #crudo #aguadejamaica #luxelunch #streetfoodlove #ponzu #svalkande #matstyling #mexio #mexikanskmat #seafood #fisk #matfotografi #sommarrecept #lyxhemma #ingenmatlagning #mexico #gulfofmexico
Smält #ost, kryddig #chorizo och #tortilla direkt Smält #ost, kryddig #chorizo och #tortilla direkt från glöden 🔥
#quesofundido är enkelt, festligt och fullt av smak – görs på grillen eller i ugn. Servera med pico de gallo, #guacamole och #tortillas… eller komplettera med grillat kött för en full middag. Receptet finns på MexicanKitchen.se! 🧀#mexikanskmat #grill #smältost #glöd #chorizo #vetetortillas #mexikansk #grillat #matinspo #gjutjärn #matporr #foodphotography #tacofest #middagstips #mexicankitchense
Sedan 1800-talet har cantinor varit hjärtat i mex Sedan 1800-talet har cantinor varit hjärtat i mexikanskt vardagsliv – platser för gemenskap, smaker och berättelser. I vår nya artikel utforskar vi hur dessa rum har förändrats från revolutionära möten till moderna kulturmiljöer i ständig utveckling.
🍽️ Läs mer på www.mexicankitchen.se
📷 Bild från en cantina grundad 1917#cantina #kultur #matkultur #historia #botanas #mexikanskmat #slowtravelmexico #culturamexicana #cantinor #matresor #bar #mat #mexikansk #mexico #mexiko #öl #tequila
#Fresas con #crema, eller jordgubbar med grädde, #Fresas con #crema, eller jordgubbar med grädde, är mexikansk klassiker som serveras såväl i hemmen samt i små gatustånd, men tro inte att det görs utan en #mexikansk twist! Syrlig grädde (some #cremefraiche ) blandas med söt #kondenseradmjölk #kanel och #vanilj och toppas med allt från #mynta till #limezest och ibland även #mariekex
Marinera #jordgubbarna i #teqila och #agavesirap för en vuxen version! Recept ute på vår sajt nu!#mexikanskmat #mexiko #streetfood #gatumat #dessert #efterrätt #sött #midsommarafton
Fresas con Crema 🇲🇽 möter midsommargubbar 🇸🇪
Kanel, vanilj och limezest i len crema, jordgubbar med eller utan tequila – somrig dessertmagi på 5 minuter!
Länk i profilen eller på mexican kitchen.se
🍓🌿🥂#fresasconcrema #jordgubbar #midsommarmat #mexikanskmat #midsommardessert #tequilarecept #svenskmatkultur #latinskmat #jordgubbarochgrädde #dessertinspo #summerdessert #mexikanskt #mexicanfood #mexiko #matinspo #lagaamedkärlek
🌞 Fräscht, krispigt och perfekt #sallad för s 🌞 Fräscht, krispigt och perfekt #sallad för sommaren! 🌿 Mexikansk Salpicón – strimlat kött, lime, avokado och rädisor i en syrlig vinägrett. Svalkande, lätt och full av smak! 😋
✨ Nytt recept ute på sajten – länk i profilen! ✨#MexikanskMat #Salpicón #SommarMat #Grillsäsong #Matglädje #Recept #FoodiesOfInstagram #Sallad #FräschMat #Hälsosamt #Mexiko #Avokado #Lime #Rädisor #Nötkött #Vinägrett #Chil
🔥 Perfekta grillade fajitas med arrachera eller 🔥 Perfekta grillade fajitas med arrachera eller flankstek! 🔥
Saftigt kött, grillade grönsaker, lime och kryddor – bättre än så blir det inte! 🌮
Vill du göra dem själv? Här är receptet 👉 https://www.mexicankitchen.se/recipe/grillade-fajitas-med-arrachera-flankstek/
💬 Är du Team Chicken eller Team Beef när det kommer till fajitas? Kommentera nedan! 👇
#Fajitas #Grillat #MexikanskMat #StreetFood #Foodie #Arrachera #Flankstek #Guacamole #Salsa #TacoTuesday
🔥 Chipotlegrillade räkor & sommrig mango-avoka 🔥 Chipotlegrillade räkor & sommrig mango-avokadosallad med en limesyrlig chilipunch 🌶️🍤🥭 Perfekt för den varma sommardagen eller din mexikanska fiesta! En somrig rätt med äkta mexikanska smaker!  Nytt #recept ute nu!#MexikanskMat #Chipotle #GrilladeRäkor #MexicanSeafood #FreshEats #MatfrånMexiko #MexicanFood #Mexico #Prawns #SpicyFood #LatinFood #StreetFood #BBQ #TacoTuesday #SummerEats #mexiko #mexikanskt
Follow on Instagram

Nyhetsbrev

Gå med i Mexikanska matklubben för exklusiva recept och erbjudanden.

  • Användarvillkor
  • Integritetspolicy
  • Om oss