Spiskummin (Comino)

På bilden syns spiskumminfrön – små, avlånga och brunbeige – som sprider en varm, jordig arom när de rostas lätt.
Ursprung och historia
Spiskummin, eller comino på spanska, härstammar från Medelhavsområdet och Mellanöstern. Under kolonialtiden infördes den i Mexiko via handelsvägar och blev snabbt central i den mexikanska matkulturen.
Smakprofil
- Varmt, nötigt och lätt citrusaktigt
- Jordig djupton som fördjupar grytor och såser
- Mildt pikant utan chilihetta
Användningsområden i mexikansk matlagning
- Tacokrydda: Även om det i Mexiko inte finns något som kallas “tacokrydda” så är den dominerande kryddan i en svensk (eller tex-mex) kryddblandning för tacos just spiskummin.
- Chili con carne: Ger djup åt såsen och binder tomat, bönor och kött.
- Mole-såser: Ingår i malda kryddblandningar som ger mole sin komplexitet.
- Marinader: Till carne asada eller al pastor med vitlök, lime och agave.
- Soppor & grytor: Chili negro, svarta bönsoppor och pozole får extra värme och karaktär.
Dosering och balans i autentisk mexikansk matlagning
I äkta mexikansk matlagning används spiskummin–helst hel eller nymald–sparsmakat, ofta bara en nypa eller ¼ tsk per portion. Tanken är att kryddan ska byggas ihop med andra smaker (lök, chili, oregano, tomat) utan att ta över. Till skillnad från tex-mex-rätter, där spiskummin ibland är huvudsaklig smakbärare, handlar det i Mexiko om finstämdhet och samspel.
Rosta och mala eget spiskumminpulver
Att rosta och mala själv ger maximal arom och färskhet. Följ de här stegen:
- Förberedelse
Mät upp 1–2 msk hela, orostade spiskumminfrön. - Rostning
Hetta upp en tunn, vid panna på medelhög värme. Rör fröna konstant 30–60 sekunder tills de doftar nötigt och fått en lätt gyllene ton. - Nedkylning
Häll över fröna på en tallrik och låt svalna helt för att undvika klibb. - Malning
Mortla i mortel eller mal i kryddkvarn tills du får ett fint pulver. Det går även att lägga de nyrostade fröna på en skärbräda och rulla hårt med en brödkavel tills du fått ett fint pulver. - Siktning
Sila genom en finmaskig sil för att avlägsna större bitar. - Förvaring
Förvara i en mörk, lufttät glasburk på sval plats. Använd gärna inom 3–6 månader för optimal smak.
Tips: Rosta i små satser för jämn hetta och maximal arom.
Handel versus hemmagjort
- Hela frön köps oftast orostade; perfekt när du vill rosta själv för extra smak.
- Färdigmalt kummin kan vara rostat eller orostat – läs förpackningen, men egengjort färskrostat pulver slår oftast köpt smakmässigt.
Hälsoboost & näring
Spiskummin är rikt på antioxidanter och mineraler som järn och mangan. Traditionellt används det för att stödja matsmältning och lindra gaser.
Recept som innehåller hela spiskumminfrön
- A
- B
- C
- D
- E
- F
- G
- H
- I
- J
- K
- L
- M
- N
- O
- P
- Q
- R
- S
- T
- U
- V
- W
- X
- Y
- Z
- Å
- Ä
- Ö

