Tomat (Jitomate)
Den helt vanliga röda tomaten spelar en stor och viktig roll i det mexikanska köket.
Ursprung: Det var här i Mexiko tomaten först kultiverades, även om dess ursprung spred ut sig från västra sydamerika, centralamerika och centrala Mexiko. När spanjorerna invaderade och erövrade Aztekerna under 1500-talet togs tomaten till Europa där den snabbt blev mycket populär. Aztekerna var långt ifrån först med att kultivera tomaterna men det var här spanjorerna upptäckte bäret som sedan togs till Europa och världen.
Näringsinnehåll: Tomaten är en bra källa för C-vitamin, Folsyra, kalium och K-vitamin.
Näringsinnehåll per 100 gram tomat
Kalorier: 18
Vatten: 95%
Protein: 0.9 gram
kolhydrater: 3.9 gram
Socker: 2.6 gram
Fiber: 1.2 gram
Fett: 0.2 gram
Namnförvirring: I de centrala delarna av Mexiko, och där med också i landets huvudstad, kallas den röda tomaten från tomatplantan Solanum lycopersicum för Jitomate (uttalas hi-tomate) medan den gröna frukten av Tomatillo-plantan, Physalis philadelphica, kallas tomate. Själva namnet Ordet ”tomat” kommer från det spanska ordet ”tomate” som i sin tur kommer från ordet ”tomatl” på språket Náhuatl, som talades av Aztecerna i centrala mexico och faktiskt fortfarande av ett par miljoner människior. Ordet Tomatl är en kombination av ”tomohuac”, som betyder fet, och ”atl” som betyder ”vatten”, vilket ungefär översätter till ”Fett vatten”. Jitomate, å andra sidan, har nästan samma ursprung i ordet ”xītomatl” på Náhuatl. Skillnaden ör det inledande xī som kommer från ordet ”xictli”, vilket betyder navel. Så ordet Jitomate betyder därför navel med fett vatten. Tar man bort kvisten på en tomat är det lätt att se att det nästan ser ut som en navel och eftersom den runda feta frukten till största del består av vatten kan man lätt förstå den andra delen.
Eftersom den gröna frukten, som i Sverige och länder så som USA, kallas Tomatillo, är vanligare än den röda tomaten i centrala Mexiko kallas den för just Tomate, medan den röda, större, för oss vanliga tomaten kallas Jitomate. I andra delar av landet kallas den röda tomaten ”Tomate roja”, dvs röd tomat, till skillnad mot tomatillon som då ofta kallas ”Tomate Verde”.
På Mexicankichen.se kommer vi kalla de röda tomaterna för just tomat och de gröna för tomatillo.
Användningsområde: Tomaten används i många olika rätter, allt från olika salsor, till sallader, grytor och drycker. Visste du till exempel att det är väldigt populärt att dricka öl blandat med limejuice, tomatjuice och kryddor?
Här hittar du våra recept som innehåller just tomat!